1

Temat: uzupełnienie dokumnetu po wezwaniu do złożenia wyjaśnień

Wezwaliśmy wykonawcę do uzupełnienia dokumnetu pełnomocnictwa, jednak uzupełniony dokument budził nasze wątpliowści.
Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień przesłał nam drugie pełnomocnictwo (i potwierdził, że przesąłne uprzednio było nieaktualne).
Czy tym samym wykonawca nie dokonał nieuprawnionego powtórnego uzupełnienia dokumnetu ?
Jeżeli tak to poszukuję jakiegoś orzeczenia smile np. dotyczacego faktu, że wyjaśnienia nie mogąa prowadzić do powtórnego przesłania dokumnetu lub coś w tym stylu

2

Odp: uzupełnienie dokumnetu po wezwaniu do złożenia wyjaśnień

Ja bym uznał.

Ograniczenie nie jest zapisane w ustawie, a dotyczy w zasadzie tylko wezwania. Moim zdaniem chodzi tu o sensowne ustalenie ilości i ograniczenie wezwań do 1 wydaje się jedynym słusznym wynikiem, w przeciwnym wypadku groziłoby stosowanie różnych ilości i tym samym naruszenie równości praw wykonawców. Jeśli zaś wykonawca z własnej inicjatywy naprawi swój błąd, to ja nie widzę nic złego, wprost przeciwnie.

3

A jeżeli to powtórne uzupełnienie nastąpiło po terminie wyznaczonym na złożenie wyjaśnień ?

4

Wykluczyć - została złamana zasada jednokrotności wzywania i uzupełniania.

5

Nie zgadzam się. Raz wezwano do uzupełnień, więc zasady nie złamano (not bene zasady nie pisanej w ustawie!). Potem było jedynie wezwanie wyjaśnień - nie wolno było??? Wolno! Owszem, nie było obowiązku tego drugiego, ale skoro zamawiający zażądał, to czego się spodziewał??? Ano musiał spodziewać się nowego oświadczenia. Skoro wykonawca zgodnie z oczekiwaniem dostarczył co trzeba, to przyzwoity i trzeźwy zamawiający powinien to uznać.

Poza tym można przytoczyć argumenty innego rodzaju, ale poprzestanę na powyższym.

6

Popieram Hubala. W obecnej chwili z dokumentacji wynika, że oferta została podpisana przez osobę uprawnioną, zatem jest ważna. Chciałbym poznać podstawę prawną, o którą opierałby się zamawiający wykluczając wykonawcę.

7

radas napisał/a:

Wykluczyć - została złamana zasada jednokrotności wzywania i uzupełniania.

Bardziej się przychylam do stanowiska  Radasa.

8

uważam ,że nie można w tym temacie nic wyrokować bo nie znamy "wątpliwości" ???!które miał zamawiającego w uzupełnionym pełnomocnictwie

9

koryguję swoją wypowiedż (czytanie bez zrozumienia)  ponieważ poprzednie budziło wątpliwości wyk. sporządził takie aby zam. ich nie miał a więc uznać

10

Ja wyczytałam z tego, że raz wezwali do uzupełnienia i uzupełnił ale złe a potem jeszcze raz sam wykonawca uzupełnił czyli 2 raz. A może to ja żle to rozumiem.

11

nina napisał/a:

Ja wyczytałam z tego, że raz wezwali do uzupełnienia i uzupełnił ale złe a potem jeszcze raz sam wykonawca uzupełnił czyli 2 raz. A może to ja żle to rozumiem.

Nino jest dokładnie tak jak mówisz (piszesz) i dodatkowo pełnomocnictwo uzupełnione 2 raz jest tylko kopią - gdyż jest to faks.
Ni jak nie widzę tu podstaw, żeby uznać, że wszystko jest ok.

12

to masz podstawy aby oferte wywalić w kosz.

13

Ano, jeśli nie zachowana wymagana forma (np. gdy tylko faksem, który nie był przewidziany), to zgodzę, się że brak właściwego dokumentu, tzn. pełnomocnictwa.
Podobnie gdy po terminie wyznaczonym na wyjaśnienie,

Jeśli treść, forma i termin w porządku, to nadal jestem za uznaniem dosłanego pełnomocnictwa.