1

Temat: Ubezpieczenia pilne!

Czy  Ubezpieczenia majątkowe,komunikacyjne,i inne należy łączyć w jednym przetargu?
Okresy ubezpieczeń są różne, (ale wiem, że to nie jest argument,  bo można w SIWZ określić poszczególne terminy ubezp.), poza tym poszczególne tytuły ubezpieczeń ,to byłyby odrębne części i tylko jedna  z nich jest powyżej 14 000 euro pozostałe poniżej i suma wszystkich nie powoduje wkroczenia w próg unijny.

2

Odp: Ubezpieczenia pilne!

Najlepiej byłoby 1 przetarg z podziałem na części.  Zadanie podmiotowe gdyż na rynku w zasadzie wszystkie ubezpieczalnie moga wykonać każde z tych ubezpieczeń i dzielenie zamówienia na rodzaje ubezpieczenia to jednak podział zamówienia.

3

Czy w tym przypadku można zastosować art.6a Pzp?

4

Stosowanie tego przepisu powinno przebiegać z daleko idącą ostrożnością. Łatwo spotkać się z zarzutem dzielenia zamówienia na części lub zaniżania jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp. Dlatego zastosowanie tego przepisu warto poprzedzić sporządzeniem uzasadnienia, które przyda się w przypadku ewentualnej kontroli. Istotne są powody dokonanego podziału zamówienia na części. Mogą to być np. względy techniczne, organizacyjne lub finansowe.

5

Raczej nie da się wybronić podziału, w zasadzie nie spotkałem firmy która nie miałaby tego wszystkiego razem czy to w pakietach czy opcjach.