1

Temat: Konsorcjum a wykaz osób

W SIWZ postawiłam warunek, iż Wykonawca przystępujący do postepowania musi dysponować osobami, które spełnianja okreslone wymagania. Wykonawca zadał pytanie, czy jeżeli Wykonawcy wspólnie (Konsorcjum) spełniają łacznie przedmiotowy warunek udziału w postepowaniu odnośnie tych osób to czy Zamawiający uzna go za spełniony?
Proszę o pomoc.

2

Odp: Konsorcjum a wykaz osób

justkasia napisał/a:

czy jeżeli Wykonawcy wspólnie (Konsorcjum) spełniają łacznie przedmiotowy warunek udziału w postepowaniu odnośnie tych osób to czy Zamawiający uzna go za spełniony?

No skoro spełniają, to skąd wątpliwości? Między innymi w takim celu zawiązuje się konsorcjum, aby wspólnie potwierdzić spełnianie warunku udziału w postępowaniu (w tym konkretnym przypadku - dotyczący osób).

3

Tak, powinien uznać za spełniony. To jest sens konsorcjum.

4

Wiem, że taki jest sens konsorcjum, tylko akurat w tym przypadku wymagałam, aby osoby miały doświadczenie,że zrobiły coś przynajmniej 10 razy - i tutaj Wykonawca właśnie pyta, czy jako konsorcjum od jednego może być np. 7 razy a od drugiego 3 razy,i stąd wynika moja wątpliwość.

5

"(?) nie można dzielić spełniania konkretnego warunku udziału w postępowaniu pomiędzy kilku członków konsorcjum. (?) W rozpatrywanym stanie faktycznym zatem wymóg wykazania się właściwym doświadczeniem w postaci przedstawienia co najmniej dwóch robót odpowiadających swoim rodzajem i wartością przedmiotowi zamówienia winien być spełniony przez jednego członka konsorcjum w całej rozciągłości bądź przez dwóch przez wykazanie po jednym wykonanym zadaniu o odpowiednim zakresie i wartości. Zatem, jeżeli Zamawiający wymagał wykazania się zrealizowaniem co najmniej dwóch robót odpowiadających zakresem i wartością przedmiotowi zamówienia, to - w ocenie składu orzekającego Izby - nie stanowi spełniania warunku wykazanie się przez obu członków konsorcjum realizacją robót o różnych zakresach i zdecydowanie mniejszych wartościac h, gdyż wartość robót nie podlega sumowaniu, a zakres robót łączeniu ? wyrok KIO z  dnia 30 kwietnia 2008 r.; sygn. akt: KIO/UZP 359/08"

6

Dzięki Marcel za pomoc - rozwiałeś moje obawy smile

7

justkasia napisał/a:

Wiem, że taki jest sens konsorcjum, tylko akurat w tym przypadku wymagałam, aby osoby miały doświadczenie,że zrobiły coś przynajmniej 10 razy - i tutaj Wykonawca właśnie pyta, czy jako konsorcjum od jednego może być np. 7 razy a od drugiego 3 razy,i stąd wynika moja wątpliwość.

o matko boska a czemu tylko 10? A CÓŻ TO ZA ZAMÓWIENIE?

8 (edytowany przez nina 2012-11-12 19:22:54)

Marcel przytoczył wyrok ale moich wątpliwości  nie rozwiał, konsorcjum spełnia warunek i podlega on sumowaniu.  Justkasia radzę uznać oferte bo jest ok. A do tego przytoczony wyrok dotyczył innej sprawy więc nie radzę się nim sugerować.

9

Są i wyroki przeciwne:
Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09).
A więc zgodnie z dwoma przytoczonymi wyrokami łączenie nie jest tak dowolne jakby się wydawało.
Np. wykonanie odcinaka drogi o długości 10 km.
Czy kiedy startuje konsorcjum 3 firm gdzie:
1. Wykonawca A - 2 km
2. Wykonawca B -3 km
3. Wykonawca C - 5km
Będzie prawidłowym sumowaniem?

10

Marcel napisał/a:

1. Wykonawca A - 2 km
2. Wykonawca B -3 km
3. Wykonawca C - 5km

Nie będzie!

11

Oczywiście że nie!, o to właśnie w tym chodzi.

12

justkasia napisał/a:

wymagałam, aby osoby ... zrobiły coś przynajmniej 10 razy

Ja rozumiem powyższe tak: w sumie chodzi o 10 razy.  W takim przypadku należy sumować poszczególne osoby, tzn, ich doświadczenie, także u różnych członków konsorcjum.

Być może chodziło zamawiającemu, by każda osoba ?zrobiła 10 razy?. Wtedy należało napisać: każda. Jeśli potrzeba więcej osób, to można i należy wtedy sumować u członków konsorcjum osoby, z który każda ma doświadczenie w wysokości ?10 razy?.

13

Jak najbardziej zgadzam się.

14

Warunek był taki, że każda osoba musi wykazać się, że zrobiła coś 10 razy, więc dla mnie nie podlega to sumowaniu.  Chodzi o doświadczenie konkretnej osoby.

15

Justkasia w takim wypadku to zmienia postać rzeczy. Ja masz warunek że każda osoba miała wykazać że robiła coś 10 razy to nie  nie podlega to sumowaniu. Ja zrozumiałam w wcześniejszym poście,  że wykonawca miał się wykazać osobami które robiły coś 10 razy.

W takim wypadku to jak pisali koledzy powyżej.

16

A więc łączenie potencjałów nie jest tak dobrowolne i proste jak by się to wydawało wink

17

W przypadku, gdy ma być więcej niż 1 takich osób, to sumowanie osób (i potencjałów) jak najbardziej dopuszczalne.

18

Marcel napisał/a:

Są i wyroki przeciwne:
Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09).
A więc zgodnie z dwoma przytoczonymi wyrokami łączenie nie jest tak dowolne jakby się wydawało.
1. Wykonawca A - 2 km
2. Wykonawca B -3 km
3. Wykonawca C - 5km

Nie będzie, bo w konsorcjum chodzi o to, aby co najmniej jeden wykonawca spełniał dany warunek tu: doświadczenie, czyli wykonał w przeszłości odcinek drogi o dł. 10 km. Czyli mamy np. konsorcjum złożone z 3 firm, to wystarczy, że jeden wykonał taką robotę na dł. 10 km, a reszta nie ( lub tylko np. na 2, 3 lub 5 km)i warunek mamy spłeniony.