1

Temat: ODWOŁANIE w przetargu ograniczonym

z odwołaniami niestety miałem mało do czynienia na szczęście

1 czy kopie odwołania dostarcz mi jak zmawiaczowi KIO czy wykonawca ?

dostałem w przetargu ograniczonym unijnym pismo z nagłówkiem" odwołanie"
adresat - zamwiacz=ja, wysłała jakaś firma nie uczestnicząca w postępowaniu

2 czy  odwołania powinno wpłynąć od KIO ?

3 rzekome odwołanie wpłynęło po terminie na składanie wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, czy tak może być ? czy jeśli to jest odwołanie faktyczne to kto i do kiedy może złożyć i czy po terminie na składanie wniosków  w PO ??

2

Odp: ODWOŁANIE w przetargu ograniczonym

kto może wnosić odwołanie czy tylko uczestnik postępowania czy firma x

która nie bierze udziału ale coś tam sobie uważa że jest nie tak i zaczyna dymić ?

3

Gordon napisał/a:

1 czy kopie odwołania dostarcz mi jak zmawiaczowi KIO czy wykonawca ?

- kopia odwołania jest dla zamawiającego, który albo publikuje je na stronie (przed upływem TSO) ALBO przesyła ja konkurentom (po upływie TSO)

dostałem w przetargu ograniczonym unijnym pismo z nagłówkiem" odwołanie"
adresat - zamwiacz=ja, wysłała jakaś firma nie uczestnicząca w postępowaniu

2 czy  odwołania powinno wpłynąć od KIO ?

- tak zawsze (intrygujące pytanie - nie ma co ...)

3 rzekome odwołanie wpłynęło po terminie na składanie wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, czy tak może być ? czy jeśli to jest odwołanie faktyczne to kto i do kiedy może złożyć i czy po terminie na składanie wniosków  w PO ??

- może, zwłaszcza jeżeli były zmiany w ogłoszeniu, odwołanie mógł złożyć kazdy kto miał w tym interes; terminy zgodne z pzp

4

Gordon napisał/a:

kto może wnosić odwołanie czy tylko uczestnik postępowania czy firma x

która nie bierze udziału ale coś tam sobie uważa że jest nie tak i zaczyna dymić ?

Na ogłoszenie każdy może wnieść kto ma interes. Każdy może dymić, o ile ma na opłatę od odwołania.

5

jeszcze raz, smile
1/ czy wykonawca musi przesłać mi kopię odwołania wysłaną do KIO = pismo zaadresowane do KIO
czy jak dostałem pismo adresowane do zamawiającego z tytułem odwołanie ? to też reagować jak na odwołanie ??

2/ zakładam że to tylko zagrywka firmy i nie zostało wniesione odwołanie do KIO, czyli mogę upublicznić rzekome odwołanie i jeżeli KIo mi nic nie prześle to mogę podpisać umowe jak zakończę postępowanie ??

3/ czy mimo że nic nie otrzymałem od KIO to mam tak czekać w próżni ??
czy może lepiej napsiac do KIO dla świętego spokoju przed podpisaniem umowy z wykonawcą ??

6

1/ Wykonawca musi przesłac kopię odwołania do zamawiacza, a zamawiacz publikuje na swojej stronie www albo przesyła do znanych mu uczestników postępowania wzywając do przystąpienia do postępowania odwoławczego po stronie odwołującego albo zamawiacza; zamawiacz może ale nie musi odpowiadac na odwołanie, powiem więcej - nie powinien robić więcej aniżeli jest do tego zobowiązany na mocy pzp - przełomowym momentem będzie zawiadomienie z KIO o terminie rozprawy na skutek złożenia odwołania - wtedy dopiero sprawa wygląda poważnie,

2/ Tak

3/ Czekać na ewentualne zawiadomienie z KIO

7

dziękuję za pomoc, i tak też zrobiłem, upubliczniłem na swojej www odwołanie, + info o możliwości przystąpienia do odwołania,
w poniedziałek rozstrzygnięcie I etapu PO i  wysyłam siwz w PO do wykonawców
aha a mam pytanie jak przewidziałem w SIWZ porozumiewanie się e-mailem to mogę SIWZ rozesłać do wykon, mailem czy koniecznie poczta i wersja papierowa ?

8

Jeżeli wszyscy wykonawcy do których będziesz wysyłał zaproszenie do składania ofert podali adres e-mail'owy tp nie widzę jakichkolwiek przeszkód aby wysłać im zaproszenie wraz z siwz w tej właśnie formie. Jeżeli nie wszyscy podali, niestety pozostaje forma tradycyjna. Należy więc zachować zasady równouprawnienia.