1

Temat: Wyjaśnienia do SIWZ

Czy Wyjaśnienia do SIWZ przekazuję wszystkim wykonawcom, którzy do momentu zamieszczenia wyjaśnień na stronie internetowej ujawnili się, czy tylko tym, którym zamawiający przekazał SIWZ?
Według ustawy tylko tym, którym przekazał SIWZ, ale wiem że praktyka jest taka że przekazuje się Wyjaśnienia wszystkim ujawnionym wykonawcom, ale z czego to wynika ?

2

Odp: Wyjaśnienia do SIWZ

Zgodnie z przepisami ustawy tylko tym co przekazano SIWZ, ale kto teraz pobiera w wersji papierowej!?, a więc lepiej przekazać tym ujawnionym.

3

Ja tylko tym co siwz (zgodnie z ustawą) a dla pozostałych wieszam na stronie internetowej - nie przekazuję oddzielnie.

4 (edytowany przez psz 2012-11-13 11:33:13)

"Przekazał" - nie znaczy, że przekazał w wersji papierowej. Przekazanie może być dokonane mailem.

Ja przesyłam odpowiedzi tylko pytającym i tym, którzy pobrali SIWZ.

5

Dzięki za podpowiedzi.
Ja nikomu nie przekazywałem ani w formie papierowej ani mailem.
Pytam bo trochę wykonawców się zgłosiło i wysyłanie do każdego wyjaśnień zabrałoby dużo czasu a terminy "gonią" wink

6

więc na przyszłość sobie zapisz w siwz, iż będziesz ogłaszał na stronie i podaj adres

7

Cbud, mam tak w specyfikacji big_smile
Marcel w wątku: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9386 w #7 cytujesz tekst: "Zamawiający ma obowiązek przekazać pytania do siwz wraz z odpowiedzią tym wykonawcom, którzy zwrócili się do niego o przekazanie dokumentu specyfikacji. Ustawa Pzp nie nakazuje przesyłania odpowiedzi wszystkim wykonawcom, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem, np. poprzez skierowanie zapytań dotyczących siwz. Skoro niektórzy wykonawcy pobrali specyfikację ze strony internetowej zamawiającego założyć należy, że bez przeszkód zapoznają się oni z odpowiedziami zamawiającego na zapytania innych wykonawców zamieszczonymi na tej stronie.
Wielu zamawiających stosuje przyjazną wobec wykonawców praktykę przesyłania korespondencji dotyczącej wyjaśnień siwz do wszystkich tych wykonawców, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem. Jednak przesyłanie wyjaśnień tylko do tego wykonawcy, który skierował dane zapytanie oraz innych wykonawców, którzy pobrali od zamawiającego siwz przy jednoczesnym zamieszczeniu wyjaśnień na stronie internetowej, na której zamieszczona jest specyfikacji, nie stanowi naruszenia ustawy Pzp."
Mógłbyś podać mi źródło ??

8

skoro masz zapis to oki. Ja to stosuję od bardzo dawna i nikt mi nic nie zarzucił. A skoro teraz już nikt nie pobiera siwz w papierze to to sprawa załatwiona

9 (edytowany przez mateusz 2012-11-14 09:13:33)

Zamówieniami zajmuję się od niedawna więc wolę dmuchać na zimne wink
Dzięki za wsparcie.

10

mateusz napisał/a:

Uff, żebym ja teraz wiedział gdzie to źródło w gąszczu moich tekstów źródłowych........ . smile

11

Marcel napisał/a:
mateusz napisał/a:

Uff, żebym ja teraz wiedział gdzie to źródło w gąszczu moich tekstów źródłowych........ . smile

No to trudno smile