1

Temat: ważnośc wadium

W przetargu ograniczonym na roboty budowlane chyba niepotrzebnie wezwałam do złożenia wadium na etapie składania wniosków o udział w postępowaniu, przy założeniu że termin związania z ofertą to 30 dni. Kiedy upływa termin ważności wadium:
a) po upływie 30 dni od wniesienia wadium?
b) po upływie 30 dni od złożenia oferty? Czy oferta musi być złożona w ciągu 30 dni od wniesienia wadium?
c) jaki jest prawidłowy schemat działania jeśli ze względu na błędy w kosztorysach i projekcie nie można było podpisać umowy z Wykonawcą w terminie związania z ofertą

p.s.
Mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi... dopiero raczkuje w ZP

2

Odp: ważnośc wadium

ab) Wadium powinno być ważne od chwili otwarcia ofert przez wskazany okres np. 30 dni.

c) Zależy czy dokonano wyboru oferty.

3

Wybrano ofertę z najniższą ceną, która to cena znacząco odbiegała od tej jaką zamierzano przeznaczyć na wykonanie zadania. Wykonawca złożył ofertę na podstawie projektu z zachowaniem prawideł sztuki budowlanej. Okazało się że są "skopane" kosztorysy i błędy w projekcie budowlanym. Wyprostowanie sytuacji z projektantami zajęło więcej niż 30 dni. Co teraz? Przedłuża się termin związania z ofertą czy ważność wadium?

4

Jeśli Wykonawca się zgadza, możesz podpisać umowe bez żadnego przedłuzania.
Mam nadzieje, że zakres robót i cena beda takie jak w SIWZ i ofercie.

5

Poza wątpliwościami dotyczącymi terminów cała reszta jest w porządku, dzięki

6

I mam nadzieje, ze termin nie był kryterium oceny ofert?

7

Nie, nie był :-)