26

Odp: Roboty dodatkowe poniżej 14000 euro

pipi67 napisał/a:

Przypominam że łączenie wartości kilku zadań (np. podstawowego i dodatkowego) stosuje się tylko po to aby ocenić czy Roboty podlegają zastosowania procedury przetargowej czy nie.

Jest na to jakiś przepis czy tylko ludowe porzekadło?

27

danaug napisał/a:

Waćpan dworuje sobie ze mnie?

Gdzieżbym śmiał! Pytam całkiem poważnie.

28

pipi67 - Piotrek pytał o wartość szacunkową - nic się nie pomieszło
a co niby miałaś na myśli pisząc "łączenie kilku zadań" no i żeby ustalić czy się stosuje ustawę czy nie to napewno nie łączymy zadania podstawowego z dodatkowymi bo to robimy zanim mamy  blade pojęcie o zam. dodatkowych i to czy stosyjemy ustawę wynika przed udzieleniem zam. podstawowego (z kosztorysu inwestorskiego)

29

Zgodnie z artykułem 32 PZP podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy. Udzielając zamówienia dodatkowego obecnemu wykonawcy podwyższamy jego wynagrodzenie czyli wartość zamówienia jest sumą umowy podstawowej i dodatkowej. Ponadto w celu uniknięcia stosowania ustawy zabronione jest dzielenie robót na części, a według mnie jeżeli zadanie podstawowe i dodatkowe dotyczy tego samego obiektu to rozdzielanie ich i w stosunku do jednego z nich stosować przrpisy PZP a w stosunku do drygiego nie stosować jest naruszeniem ustawy.

30

pipi67 Piotrek pytał o wartość szacunkową , nic nam się nie pomieszało.
a po to by ocenić czy stosuje się ustawę czy nie to na pewno nie łączymy zadania podstawowego z dodatkowymi bo przygotowując postępowanie (a wtedy szacujemy wartośc zam. oczywiście na podst. k.inwestorskiego) nie możemy przewidywać robót nieprzewidywalnych (no nie??????)

31

pipi 67 - to nie tak
przy RB całkowitą wartość masz po wykonaniu dokumentacji +przedmiary i na ich podstawie robisz kosztorys inwestorski - on musi !!!! obejmować całość zamówienia i to jest twoja wartość zamówienia, na jej podstawie decydujesz w jakim jesteś progu i koniec!!!!!!!!
Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia a więc już po udzieleniu zamówienia konkretnemu wykonawcy okaże się że wyszło coś czego nie mogłaś przewidzieć to już nie zmieni się próg wg którego postępowałaś na wstępie, wartość tej roboty nie może tylko być większa niż (obecnie) 50% wart. zamówienia podstawowego - i oczywiście udzielasz tego zamówienia na podst. art 67 (w opisanym przypadku tj. pkt 5)
To na pewno , nie chyba

32

OK. zgadzam się z twoją interpretacją. Myślę podobnie lecz użyłem złych słów do opisania tego. Reasumując chodziło mi oto że nie można udzielić zamówienia dodatkowego z pominięciem ustawy bo jego wartość jest poniżej 14 tys., a taka była interpretacja na początku dyskusji.

33

Szanowne Panie plotkują sobie o tematach ogólnych, a ja nie mogę uzyskać od nich konkretnej odpowiedzi:

Jeśli zamówienie podstawowe na budowę domu miało wartość 1 mln zł, to według jakiej procedury mam udzielić zamówienia dodatkowego na ocieplenie dachu o wartości 10 tys. zł?
- poniżej 14 tys. euro
- poniżej kwot z art. 11.8
- powyżej kwot z art. 11.8

34

Stosujesz art. 67 ust. 1 pkt 5. Wartość zamówienia 10 tys.

P.S. Nie jestem kobietą.

35

no już piszę - wg procedury jakie wymagane są dla udzielenia zam. na podst. art. 67, nie ma tu nic do rzeczy wartość szacunkowa - nie ustalany progu na tym etapie! próg został (bo musiał) określony na etapie zamówienia podstawowego.
pipi67 będę pamiętała że jesteś mężczyzną!!! a co do odpowiedzi to jeżeli spełnione są przesłanki do zastosowania art. 67 to oczywiście go stosuję!

36

Danaug te trzy wykrzykniki zaleciały chłodem. Czyzbyś nie lubiła facetów.

37

Powinieneś mieć nick "pipek67" wink

38

nie pipi67 nic z tych rzeczy - akcętuję tylko że będę pamiętała

39

pipi67 napisał/a:

Stosujesz art. 67 ust. 1 pkt 5. Wartość zamówienia 10 tys.

P.S. Nie jestem kobietą.

No to chłopie nie wiem skąd u Ciebie taka babska logika wink

Bo dla mnie 10 tys. nie przekracza 14 tys. euro smile

40

Piotrek napisał/a:

No to chłopie nie wiem skąd u Ciebie taka babska logika wink

Bo dla mnie 10 tys. nie przekracza 14 tys. euro smile

A ten znowu swoje. Chciałem zauważyć że to całe zamieszanie wywołałeś ty i co jakiś czas dokładasz do "pieca" żeby nie zagasło. Ja wychodzę.

41

Piortek bo u ciebie na pewno dach to zupełnie inna inwestycja, a`propos babskiej logiki - wolę ją od Twojej

42

Więc niech każdy zostanie przy swoim.

Przepis mówi, że do zamówień poniżej 14 000 euro ustawy nie stosuje się.

Pipi i Danaug mówią, że do robót dodatkowych jednak się stosuje.

Każdy może wybrać. smile

43

A jeśli zamowienie podstawowe to uslugi-zaporjekotwanie przebudowy drogi to moge udzielic za.dodatkowego?poniewaz w trakcie realizacji porjektant stwierdzi ze nalezy o 1,5km wiecej zaprojektowac.jak moge to rozwiazac?

44

dodatkowe przy ryczałcie? napisał/a:

A jeśli zamowienie podstawowe to uslugi-zaporjekotwanie przebudowy drogi to moge udzielic za.dodatkowego?poniewaz w trakcie realizacji porjektant stwierdzi ze nalezy o 1,5km wiecej zaprojektowac.jak moge to rozwiazac?

Podejżewam że Gość = Marta, jeżeli tak to odpowiedź zamieściłem przy twoim pytaniu na innym wątku.

45

Moim zdaniem Piotrek ma rację. Do zamówień poniżej 14tys. ustawy się nie stosuje. Zawieramy oddzielną umowę na roboty budowlane  dodatkowe bez stosowania ustawy o zp.

46

Oj Staś !

47

Dlaczego oj, zobacz co mi odpowiedzieli fachowcy z ZP od A do Z oczywiście w przedmiocie zamówienia uzupełniającego.

Do zamówień o wartościach niższych niż 14.000 euro nie stosujesz przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych. Wobec tego nie masz obowiązku publikować również informacji o zawarciu umowy na takie kwoty. Zastosuj w tym przypadku zasady, jakie określa regulamin obowiązujący w Twojej jednostce.

Nie ma tu znaczenia fakt, że zamówienie ma charakter zamówienia uzupełniającego. Takie postępowanie prowadzisz niezależnie od procedury na zamówienie podstawowe. Wobec tego nawet wówczas gdy wartość zamówienia podstawowego przekracza 14.000 euro, w odniesieniu do udzielenia zamówienia uzupełniającego poniżej tej kwoty nie musisz stosować przepisów ustawy Pzp. 

Z przepisów ustawy możesz oczywiście przy takich zamówieniach korzystać niejako pomocniczo, ale nie oznacza to, że UZP zgodzi się np. opublikować ogłoszenia dotyczące tych zamówień, czy wykonawcy będą mogli wnosić odwołania do KIO.

Pamiętaj, że musisz pilnować, aby łączna wartość zamówień uzupełniających nie przekroczyła dopuszczalnych wartości 50% zamówienia podstawowego (w przypadku usług lub robót budowlanych) lub 20% zamówienia podstawowego (w przypadku dostaw).