1

Temat: Środki na zakup samochodu...oczywiście do końca roku

Jak to w budżetówce, dostajemy od miasta prezent w wysokości 60 000 zł brutto na zakup auta. oczywiście do wydania do końca roku. Na przetarg + dostawa już raczej za późno, a kwota jest poniżej 14 000 euro.

1. Czy w tej sytuacji mogę wydatkować te środki zgodnie z naszym regulaminem (zapytanie do min 3 dostawców)?

2. Czy mogę nie stosować dodatkowych kryteriów przy zakupie auta (zgonie z rozporządzeniem) ?

3. I oczywiście: czy mogę wprost wskazać jaka marka mnie interesuje i do 3 salonów wysłać zaproszenie do złożenia oferty?

Będę wdzięczna za podpowiedzi ... :-)

2 (edytowany przez RobertR 2012-11-16 07:57:44)

Odp: Środki na zakup samochodu...oczywiście do końca roku

Jeżeli Wasz regulamin dopuszcza takie postępowanie, to oczywiście, że tak (3 x Tak).
Zakupy poniżej 14.000 euro traktowane są również jako zamówienia publiczne. Nie masz jednak obowiązku stosować do nich przepisów ustawy Pzp

3 (edytowany przez izawin 2012-11-16 08:32:45)

Dziękuję...to się boss ucieszy ;-)

4

No i dobrze, niech się cieszy.

Jednak nie wypada mi powstrzymać się od skomentowania paru spraw.

izawin napisał/a:

... do końca roku. Na przetarg + dostawa już raczej za późno

Nie wierzę. Mnie wychodzi, że nie za późno, ale oczywiście trzeba byłoby hyżo działać.

RobertR napisał/a:

Jeżeli Wasz regulamin dopuszcza takie postępowanie, to oczywiście, że tak (3 x Tak).

a jeśli nie dopuszcza, to też da radę 3x tak.
Tylko pilnujcie by na fakturze kwota netto nie przekroczyła tego progu.

RobertR napisał/a:

Zakupy poniżej 14.000 euro traktowane są również jako zamówienia publiczne.

Nie u każdego, np. u mnie nie, ale to odrębna kwestia.

5

bez problemu robisz zgodnie z regulaminem i nawet nie musisz wybierać najtańszego pod warunkiem, że dobrze opiszesz.  Ja będę robił auto na początku grudnia:))

6

hubal napisał/a:
RobertR napisał/a:

Zakupy poniżej 14.000 euro traktowane są również jako zamówienia publiczne.

Nie u każdego, np. u mnie nie, ale to odrębna kwestia.

Hubal - możesz to wyjaśnić?

7

Zamówieniom publicznym jest poświęcona specjalna ustawa, tam to pojęcie występuje i jest zdefiniowane.
Poniżej progu ustawa nie ma zastosowania, więc logicznie biorąc tam pojęcie to nie powinno być używane.
Jeśli w przypadkowym sklepie wydaję publicznych kilka czy kilkanaście złotych, to mi nie pasuje nazywać to zamówieniem publicznym.

8

Ja wiem, że wskazane powyżej porady to samo życie i tak się zazwyczaj robi, ale...
1. Pamiętajmy, że oszacowanie wartości przedmiotu zamówienia nie odbywa się w oparciu o wysokość kwoty, jaką nam przekazano. Dopiero po oszacowaniu wartości z należytą starannością można mówić o konieczności stosowania ustawy lub nie wink
2. Opisu przedmiotu zamówienia nie wolno dokonywać w sposób utrudniający uczciwą konkurencję (zwłaszcza przez użycie nazwy własnej - z pewnymi wyjątkami)
3. Każdy wydatek należy dokonywać z uwzględnieniem zasad celowości i gospodarności. Dlatego kupno konkretnego samochodu będzie nam trudniej wytłumaczyć przed kontrolą niż kupno samochodu o konkretnych parametrach, które akurat spełnia ... Skoda Octavia smile albo Ford Mondeo smile lub równoważny (ale nawet w takiej sytuacji nie ziści się przesłanka do użycia nazwy własnej, bo nie jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia a zamawiający może opisać przedmiot zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń).
PS. Ja też muszę kupić do końca roku wink

9 (edytowany przez nina 2012-11-17 14:06:41)

Kajetan mylisz się  - Opis przedmiotu zamówienia do 14 tys można wskazywać nazwy własne lub marki do 14 kupuje co chce. Jak mam ochotę na Octavie, Forda czy Volvo to to mam. Nigdy żadna kontrola się nie przyczepiła bo nie ma podstaw. Ma byc zachowana celowość, gospodarność i oszczędność.

PS. do końca roku to 10 razy można procedurę przeprowadzić.

10

hubal napisał/a:

Zamówieniom publicznym jest poświęcona specjalna ustawa, tam to pojęcie występuje i jest zdefiniowane.
Poniżej progu ustawa nie ma zastosowania, więc logicznie biorąc tam pojęcie to nie powinno być używane.
Jeśli w przypadkowym sklepie wydaję publicznych kilka czy kilkanaście złotych, to mi nie pasuje nazywać to zamówieniem publicznym.

Nawet dla tej specjalnej ustawy zamówienia poniżej 14000 eur są publicznymi.

11

Do 14 000 euro mówimy o WYDATKOWANIU ŚRODKÓW PUBLICZNYCH, a powyżej 14 000 euro o zamówieniach publicznych - tak wykładają mądre głowy;-)

"PS. do końca roku to 10 razy można procedurę przeprowadzić." - może i można, tylko z dostawą może być krucho, chyba, że jest na stanie salonu ...

12

Mądre głowy tworzą swoje akademickie podziały, ustawa jasno w 4.8 określa zamówienia poniżej 14 000 zamówieniami publicznymi. Oczywiście zamówienia powyżej 14 000 są również wydatkowaniem środków publicznych  - ten podział także językowo jest bez sensu.

Dając krótki czas na dostawę liczy się na oferty z salonów gdzie auto jest na stanie, więc wszystko można zamknąć w grudniu.

13

czy  w opisie zam. na auto można wskazać kolor : czerwony, zielony
czyli oznacza to ze mzoe byc koloru czerwonego lub zielonego
trzeba mieć na to uzasadnienie dlaczego taki a nie inny kolor?

14

Marta napisał/a:

czy  w opisie zam. na auto można wskazać kolor : czerwony, zielony
czyli oznacza to ze mzoe byc koloru czerwonego lub zielonego
trzeba mieć na to uzasadnienie dlaczego taki a nie inny kolor?

Wręcz trzeba wskazać kolor ...