1

Temat: zamówienie w częściach a uzupełniące

proszę o pomoc. mieliśmy w zeszłym roku w przetargu nieogr. przewidziane zam. uzupełniające. przetarg z podziałem na części. na początku roku zrobiliśmy zamówienie z wolnej ręki, w wysokości całej kwoty przewidzianej w oszacowaniu na uzupełniające. zamówienie dotyczyło 1 zadania. w przetargu zad. to miało koszt poniżej 14000, a w zam. uzupełniającym z wolnej ręki powyżej 14000. czy jest to naruszenie?

2

Odp: zamówienie w częściach a uzupełniące

Nie bardzo rozumiem, ale mam obawy.

3

A czy nie jest tak, że dla każdej części jest 50 lub 20% a nie można wykożystać całości dla jednej części. Mam obawy jak Hubal.

4

znalazłam taki komentarz, ale on też wiele nie tłumaczy
http://pl.shvoong.com/law-and-politics/law/1884858-komentarz-ustawy-prawo-zam%C3%B3wie%C5%84-warto%C5%9B%C4%87/
może ktoś jeszcze się wypowie?

5

Jeszcze raz ja.
Moim zdaniem wartość zamówienia dodatkowego należy odnosić do każdego zadania odrębnie. Inna praktyka może łatwo doprowadzić do kłopotów w razie kontroli, ale przede wszystkim do niepożądanych sytuacji. Dla przykładu zamawiając 10 autobusów a w drugiej części 10 kasowników, w zamówieniu dodatkowym moglibyśmy łatwo wykombinować z wolnej ręki cały samochód kasowników lub innych drobiazgów, a takie zagrywki byłyby co najmniej kontrowersyjne.