1

Temat: Zaokrąglenia w poszczególnych pozycjach i brak zgodności z ceną ofert

Witam serdecznie.
Mam problem związany z sumowaniem poszczególnych pozycji z formularza ofertowego, Zaokrągleniami przy cenach jednostkowych,itp.
Przedstawię fragment formularza dla wyjaśnienia:

asortyment | ilość | jedn. netto | jedn. vat 23% | jedn. brutto | wart netto | wart vat | wart brutto
1. teczka        1000      0,18                0,04                  0,22                 180,00        40,00        220,00
2. papier A4   1000      0,55               0,13                   0,68                 550,00        130,00      680,00
.
.
.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAZEM (łączna kwoty ofertowe)                                                       730,00         170,00    900,00

I teraz jeśli przeliczymy VAT z całościowej kwoty ofertowej to nie wychodzi oczywiście 23%
(730,00*0,23 = 167,90 a więc brutto   897,90   a nie 900).

Problem bierze się z zaokrągleniem przy wyliczaniu vat i brutto dla cen jednostkowych, który potem powielany jest przy mnożeniu tych wartości przez ilość no i uwidacznia się w cenie ofertowej.

Jeden z Wykonawców zrobił inaczej, zgadza się u niego całościowa cena ofertowa, ale dlatego że przy mnożeniu przez ilość w poszczególnych pozycja mnożył wartości dokładne (a nie zaokrąglone> tak jak robi Excel), natomiast nie zgadzają się poszczególne wiersze. Przykład:

asortyment | ilość | jedn. netto | jedn. vat 23% | jedn. brutto | wart netto | wart vat | wart brutto
1. teczka        1000      0,18                0,04                  0,22                 180,00        41,40        221,40

Wolę aby zgadzały mi się poszczególne wiersze, gdyż jeśli będę np. zamawiał po 100szt. teczek co jakiś czas będzie można prawidłowo wyliczyć cenę za każdym razem ( w drugim przypadku wychodzi bzdura, bo np za 100szt powinienem zapłacić 0,22*100 czyli 22 zł a nie 22,14)

A więc, czy może być tak, że w całościowych cenach ofertowych nie zgadza się stawka podatku vat w związku z Zaokrągleniami w poszczególnych pozycjach?

2

Odp: Zaokrąglenia w poszczególnych pozycjach i brak zgodności z ceną ofert

Napisz czy siwz określał liczbę artykułów (2xpo 1000) oraz stawkę podatku VAT, jeżeli tak to wykonawca, podając cenę netto i omyłkowo wyliczając kwotę podatku, podał cenę brutto, złożył ofertę zawierającą omyłki podlegające poprawieniu jako oczywiste rachunkowe albo inne omyłki. Należy pamiętać, że nie dokonuje się zaokrągleń w cenach jednostkowych.

3

Dobrze radzi, a zwłaszcza to:

radas napisał/a:

Należy pamiętać, że nie dokonuje się zaokrągleń w cenach jednostkowych.

Zamawiający, mało przewidujący, a przecież od niego też wymaga się należytej staranności, sam sobie narobił biedy, ale ponieważ nie on pierwszy i raczej nie ostatni, to może niech na przyszłość uważają. W specyfikacji można, a nawet należy przewidzieć sposób obliczeń, taki, by nie było problemów. Warto wziąć pod uwagę jak potem w praktyce na fakturze lub fakturach będą obliczane kwoty podatków oraz kwoty netto albo brutto.

Jeśli próbuje się liczyć jak w #1, tj. ceny jednostkowe brutto i netto i podatek oraz ceny całkowite brutto i netto i podatek i za każdym razem zaokrągla się,  to na ogół problem niezgodności mamy murowany (!!!).

4

No dobrze. hubal ma racje, nawarzyłem piwa muszę je teraz wypić.
Dla wyjaśnienia, zaplanowałem sobie te wszystkie wartości jednostkowe i podatek dlatego, że nie planuję zamówić i płacić od razu za 1000 sztuk, tylko może się zdarzyć, że np zamówię 35 sztuk, potem 55, itp i sądziłem, że ceny jednostkowe pozwolą mi na rozliczenie co do grosza.

Ponieważ baczniej przyjrzałem się fakturom to jednak drugi sposób liczenia będzie w porządku. Są podane Vat i brutto z zaokrągleniem do dwóch miejsc, a przy liczeniu wartości przemnożono ilość przez ceny jednostkowe przed zaokrągleniem.
Takie rozwiązanie przyjmę jako prawidłowe gdyż na fakturze cena jedn netto mnożona jest najpierw przez ilość a potem wyliczany jest podatek vat i wartość brutto.

Powiedzcie mi jeszcze co zrobić z ofertą, w której przy liczeniu jednostkowego vat i brutto wykonawca podał z dokładnością do 4 miejsc po przecinku (pewnie po to aby pokazać co dokładnie będzie mnożyć przez ilość).
Natomiast na szybko wyczytałem, że taką ofertą jest do odrzucenia, ze względu na to, że PLN dzielimy zgodnie z ustawa na 100.

5

Najpierw w podobny sposób proponuję  odrzucić wszystkie rozliczenia zakładów energetycznych, zakładów gazowniczych, kantorów itp. oraz rozporządzenie ws. przelicznika euro - one wszystkie mają więcej cyfr po przecinku niż Arka (inie tylko) wyobrażenia o zaokrągleniach.

6

Wyrok KIO z dnia 8 czerwca 2009 r. sygn. akt KIO/UZP 661/09:
"kluczowym dla oddalenia odwołania przez Izbę było ustalenie charakteru cen jednostkowych, których poprawy dokonał Zamawiający w formularzu cenowym -załącznik nr 2 do SIWZ, w ramach omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 2 Pzp. Bezsprzecznie, tak z SIWZ, jak i wyjaśnień udzielonych na rozprawie przez Zamawiającego wynika, że mają one tylko i wyłącznie charakter kalkulacyjny, a nie rozliczeniowy. Zarówno z samego formularza cenowego (rubryka 4), jak i § 7 i 8 wzoru umowy wynika, że tak na etapie wyliczenia ceny ofertowej w przedmiotowym postępowaniu, jak i w trakcie realizacji zamówienia, niniejsze ceny jednostkowe stanowią tylko i wyłącznie element cenotwórczy. Niniejsze jest też czynnikiem decydującym w orzecznictwie Izby, które od stanu faktycznego w danym postępowaniu w tym zakresie uzależnia kwestie zasadności zaokrąglania cen jednostkowych do dwóch miejsc po przecinku (wyrok z dnia 30.05.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 475/08, wyrok z dnia 19.06.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 553 /08, wyrok z dnia 07.08.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 766/08, wyrok z dnia 02.10.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 995/08), wskazując m.in., że w wypadku wynagrodzenia za realizację zamówienia o charakterze kosztorysowym, w którym rozliczenie odbywać się będzie na podstawie cen jednostkowych istnieje konieczność takiego zaokrąglania (wyrok KIO z dnia 25.03.2009 r. sygn. akt: KIO/UZP 293/09, KIO/UZO 294/09, wyrok KIO z dnia 10.07.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 642/08; podobnie KIO w wyroku z dnia 05.06.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 504/08; KIO z dnia 02.04.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 237/08)."

7

Och karolk...
Brzydko wygląda sprawa w powyższej opinii. Nie można byłoby znaleźć czegoć bardziej optymistycznego?

8

Więc tak:
Nie mogę jednak przyjąć zaokrąglania przy cenie jednostkowej brutto za prawidłowe, ponieważ w trakcie realizacji i fakturowania wyjdą niezgodności. Przykład:

1 długopis netto :   1,29     brutto   1,5867 czyli po zaokrągleniu 1,59
Czyli za 1000 długopisów wychodziłoby brutto 1590 zł.

Niestety na fakturze jest cena jednostkowa netto, potem wartość netto i od tego liczony vat i brutto, a więc:
1 długopis netto: 1,29    1000 długopisów netto 1290zł    , 1000 długopisów brutto: 1586,7

Czyli ta sprawa jest dla mnie jasna, że muszę zastosować drugą metodę.

Kolejny problem, jeden z oferentów podał ceny jednostkowe do 4 miejsc po przecinku, mnożąc przez ilość też podał czasem do 3 miejsc po przecinku. Potem zsumował ostatnią kolumnę (wartości brutto dla różnego asortymentu), wyszła mu cena brutto oferty i zaokrąglił ja do 2 miejsc po przecinku.
Jednakże faktury będą osobno za każdy asortyment np. za długopisy, teczki, itp, i już na tym etapie wartości dla każdego asortymentu powinny być zaokrąglone do dwóch miejsc po przecinku bo wiadomo na fakturze będzie też do dwóch miejsc.
No i powstaje problem bo oczywiście inna jest cena brutto oferty jeśli zaokrąglimy ją na końcu, a inna jeśli zaokrąglimy już wartości brutto dla każdego asortymentu.

Czy mogę zaokrąglić do dwóch miejsc wartość brutto dla każdego asortymentu i w konsekwencji tego poprawić wartość vat i wartość brutto całkowite oferty?

9

Wiesz co? Najlepiej zostaw te wszystkie oferty w spokoju, chyba że widzicie jakieś poważne błędy rachunkowe (nie chodzi o zaokrąglenia, bardziej czy mniej udane). Specyfikacja oraz podejście zamawiającego wydaje się gorsza od tych ofert.

10

Hubal po co od razu tak niegrzecznie?
Nie chodzi o to czy zaokrąglenia są bardziej czy mniej udane tylko czy  w ogóle są.
Zamówienie jest w ramach Projektu dofinansowanego z UE więc nie chcę mieć potem problemów z powodu tego, że suma faktur różni się od ceny ofertowej brutto o np. 5 groszy.
Ale ok, już mniej więcej wiem jak z tego wyjść także temat do zamknięcia.

P.S. Każdy się kiedyś uczył i popełniał błędy lub nie przewidział szczególików na etapie pisania SIWZ.
Pozdrawiam

11

Tak, ja też podobnie, ale to m.in. z tego, że mamy niedostatek dobrych wzorów w stosunku do szybkości zmian.  W związku z tym za chwilę spróbuję podać kolejną drobną pomoc.

Chcąc zapewnić poprawność wobec UE proponuję skupić się na 1 ofercie, ewentualnie na 2, resztę zostawić, ale poruszać się w granicach specyfikacji. Nie ma gwarancji, że się uda, a za dużo kombinować teraz nie można. Cieszę się, że już jakaś koncepcja jest. Życzę powodzenia.

12

Przy okazji polecam lekturę rozporządzenia MF z 28 marca 2011r. w sprawie m.in. wystawiania faktur (aktualnie Dz.U. z 2011r. nr 68 poz. 360). Tam jest opisane jak wystawiać faktury i jak liczyć podatki - zarówno od netto jak i od brutto.
Przyda się też zapewne w innych przypadkach.