1

Temat: Wiedza i doświadczenie

Czy poniższy zapis ogranicza konkurencję?
Posiada wiedzę i doświadczenie przedstawiając wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również  wykonywanych usług... ? zamawiający uzna warunki za spełniony jeśli wykonawca w ostatnich trzech latach wykonywał usługi w zakresie regularnego przewozu dzieci do szkół i przedszkoli lub innych obiektów użyteczności publicznej dla jednego zamawiającego o łącznej wartości nie mniejszej niż 60.000,00 zł brutto

2

Odp: Wiedza i doświadczenie

Tak

3

Nie

4

Ograniczenia konkurencji nie ma tam gdzie nie ma żadnych warunków.

5

No tak, ale czy taki zapis moze być w siwz, chodzi o to że chcę wykonania usług przez wykonawcę u jednego zamawiajacego.

6

Po prostu zażądaj wykazania się wykonaniem przynajmniej jednej usługi na kwotę 60 000,00 i określ, że jeśli usługa była wykonywana dla jednego podmiotu to można zsumować wartości poszczególnych "wykonań" jeśli wynikają z więcej niż 1 umowy.

7 (edytowany przez agulinka 2012-11-20 13:24:05)

Wielkie dzięku, zawsze mam z tym problem

8

[

9

warunek??????????????????? jakby pod kogoś
moim zdaniem winien brzmieć
Posiada wiedzę i doświadczenie jeżeli wykaże ,że w ostatnich trzech latach wykonywał usługi w zakresie przewozu dzieci do szkół  lub przedszkoli oraz innych obiektów użyteczności publicznej o wartości nie mniejszej niż 60.000,00 zł brutto  przez okres minimum ................. miesięcy

10

U nas jest taka monotonia z tym przetargiem, co roku Ci sami wykonawcy, raz nawet powiadamiałam innych ale i tak oferty złożyli Ci co zawsze.

11

Może zmiana wymagań coś pomoże, ale proponuję raczej w dół i zawiadomić paru więcej.

12

ale nie w ostatniej chwili.

13

agulinka napisał/a:

U nas jest taka monotonia z tym przetargiem, co roku Ci sami wykonawcy, raz nawet powiadamiałam innych ale i tak oferty złożyli Ci co zawsze.

to prawda są przywiązani do zamawiających u mnie np. przy usuwaniu awarii

14

pytanie !!! ZAMAWIAJACY wybudował boisko  o powierzchni poliuteranowej  do gry w  piłkę nożną i reczną  - szacunkowa warośc  zamów. 107 663,12 UER.  POSTAWIŁ WARUNEK W ZAKRESIE DOŚWIADCZENIA  następująco " Posiadanie udokumentowanego dośwaidczenia z wykonania w ciągu ostatnich 5 lat przedz upływem skłądania ofert ( a jeżeli okres działanosci jest krótszy w tym okresie ) co najmniej 2 robót budowalnych polegajacych na budowie ,przebudowie lub remoncie boiska sportowego lub bieżni lekkoatletycznej 0 nawierzchniac  poliuretanowych, wykonanych zgodnie z zasadami sztuki budowalnej i prawidłowo ukończonyc" .... czy tak postawiony warunek nie narusza konkurencji ... nie określono warości wykonanych robót budowlanych

15

Nie widzę w nim nic złego, zasad konkurencji nie narusza, a wartości wcale nie musi być, ja nawet jestem przeciwny.

16

Wykonawcy powinni zacierać ręce, nie ma ograniczenia wartością wykonanych robót smile Jest wiele przykładów na to, że wykonawcy kwestionowali postawione warunki udziału w postępowaniu właśnie ze względu na wymagania co do wartości wykonanych prac.

17

jednak .... warunk został określony nieprezyzyjnie , pomimo że ustawa nic nie mówi o potrzebiw wyznaczania warości ... jednak już akt wykonawczy rozporzadzenie w sprawie dokumentów ... określa co powinno być wskazane dla zbadania doświadczenia wykonawcy. W tym postępowaniu, gdzie wartość czasunkowa zamówienia ustalona został  na 107 663,12 EURO WYKONAWCY Wykazywali się doświadczeniem wyrażonym w Milionach ...a nie bylo ofert złożnych przez podmioty o niższym doświadczeniu , bo nie znały wielkosci wymaganego doświaczenia .

18 (edytowany przez covec 2012-12-19 08:32:10)

To wykonawca w wykazie ma podać zamawiającemu jakie roboty, o jakiej wartości i gdzie (dla kogo) wykonał. Warunki udziału w postępowaniu maja być proporcjonalne( art. 22.4). Gdyby mi jako wykonawcy zależało na udziale w tym postępowaniu to targowałby się z zmawiającym; dlaczego 2 roboty, ja zrobiłem jedną i potrafię to zrobić dobrze (i poparłbym to orzecznictwem).
Nie wiem jak bardzo popularna jest nawierzchnia poliuretanowa i ile firm się w tym specjalizuje i gdzie się kładzie takie nawierzchnie (może tylko duże obiekty), może tutaj był knyf...  stąd może brak "małych" wykonawców.
Jeżeli nie podano min. wartości zrealizowanych robót to zamawiający nie może później (po złożeniu ofert) dowolnie interpretować czy wykonawca spełnia/nie spełnia warunków udziału. Jest zmuszony zrobić to w oparciu o zapisy siwz.

19

Wiem ,że to nie ma różnicy ... zamówienie publiczne  zawsze podlega tym samym prawom. JEDNAK to jest dofinasowane z UE ... taryfikator za naruszenie prawa zamówień przy projektach współfinasowanych z UE  jest bezwzględny !!! KONTROLER może zanegować taki zapis odnosnie warunków jako naruszajacy konkurencję

20

Kontrola wszystko może, i nawet jak nie ma racji to ma rację smile ja nie rozumiem dlaczego dzielimy postępowania na finansowane z budżetu UE i krajowe. Ustawa jest jedna i w oparciu o ustawę prowadzimy postępowania. nie sądzę aby zamawiający świadomie robili sobie kuku. Problem jest w różnej interpretacji przepisów.
Ostatnio ktoś na tym forum pisał jak to kontrolujący czepiali się do rzeczy oczywistych, ale cóż...wszyscy się uczymy.