1

Temat: Oczywista omyłka rachunkowa?

Witam.

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Dostawa.

14 pozycji w formularzu cenowym. Wykonawca w formularzu cenowym w rubrykach Wartość brutto wpisuje wartości, które po zsumowaniu dają łączną wartość netto, wpisaną w formularzu ofertowym. Do tej wartości Wykonawca dolicza Vat i wpisuje wartość brutto.

Przykład opisany na innych liczbach poniżej :

Nazwa artykułu              wartość brutto
xxxxxxxxxxxx                          1200 zł
yyyyyyyyyyyyyy                          2000 zł
ccccccccccccccc                   3000 zł

razem wartosć netto : 6 200 zł 
razem wartosć brutto : 7 626 zł

Zwróciliśmy się o wyjaśnienie czy w rubryce wartości brutto pozycji wykonawca wpisał wartości netto. Wykonawca odpisał, iż nastąpiła Oczywista omyłka rachunkowa  i prawidłowa wartość brutto  to wartość po zsumowaniu wszystkich pozycji tj.  (6 200 zł)

Poprawić?

2

Odp: Oczywista omyłka rachunkowa?

Nie. Po co zwracaliście się o wyjaśnienie? Jeśli pomyłka jest oczywista to widać ją od razu i nie ma wątpliwości.

3 (edytowany przez Bitter 2012-11-20 13:08:27)

I co teraz?? sad

Chcieliśmy się na 100% upewnić. Po prostu wydało się nam to dziwne, że suma wartości brutto daje wartość łączną netto. Ale jest to proste działanie arytmetyczne.

4

Ale to jest działanie nielogiczne. Jeśli coś jest oczywiste to po co się zwracać o wyjaśnienia? Pokazujecie, że to nie jest oczywiste, więc jak możesz to jako oczywiste poprawić?

5

Jakieś sugestie?

6

Sprawa b. pilna. Prosiłbym o pomoc co począć sad.

7 (edytowany przez Bitter 2012-11-20 13:46:21)

A może wtedy jako inną omyłkę 87 ust. 2 pkt 3 : Wykonawca wpisał wartość brutto w rubrykę wartość netto.

8

Jak będziesz chciał to poprawisz. Co byś nie zrobił to i tak pewnie nikt się nie przyczepi. Sądzę, że opcja z inną omyłką jest dużo lepsza.

9

Osobiście jestem za inną omyłką, obliczenia są ok, błędu nie ma, "gość" pomylił rubryczki.

10

poprawić jako oczywistą omyłkę a po pewnym czasie korespondencję ,,,,,, ad kosz     a matko co ja radzę ???

11

Bitter już tyle razy pisałeś o tych omyłkach naprawdę bez złośliwości powinieneś mieć wprawę

12 (edytowany przez Bitter 2012-11-20 18:35:29)

Dziękuję za odzew.

Myszy może i powinienem. Brak mi chyba pewności siebie smile, ale i wykonawcy czasem zrobią taką ofertę, że niewiadomo od czego zacząć ..., no i mimo wszystko nie mam takiego doświadczenia jak większość z Was-mimo ilości postów.

Ale tak poważnie, nie chciałbym usuwać pism z postępowania, bo wolę się pomylić niż "kombinować" :>, a później nie zasypiać big_smile.

Inna omyłka to chyba wtedy jedyne rozwiązanie.

13

Witam raz jeszcze.

W pracy sugerują mi odrzucenie oferty - błąd w obliczeniu ceny. Co o tym sądzicie?

14

Ja bym chyba nie zaryzykował.

15

A Bitter musi sad
Tam jest tak namieszane, że nie rozumiem, tzn. nie wiem co jest w końcu brutto a co netto i czy w ogóle jest, w takim przypadku bym chyba dalej wyjaśniał co jest co. Jeśli zamawiający ma jasność, to poprawić. Jeśli wykonawca co innego ma na myśli, to nie zgodzi się i oferta przepadnie.
Jeśli zaś już żadne wyjaśnienia nie pomagają, to odrzucić.

16

Więc tak.
Wyjaśniliśmy. Poprawiliśmy a wykonawca zgodził się na poprawę.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

17

nie obrażaj się , i mam nadzieję że nikt się nie obraża przemyślałam i biję się w piersi 90b hahaha ale masz rację przy Twoim zakresie działalności wszystko jest możliwe wybacz budowlańcowi - my mamy "trochę" lepiej