1

Temat: Dostawa samochodu

Witam!
Przetarg na dostawę nowego samochodu. Zgodnie z § 2 ROZPORZĄDZENIA PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 10 maja 2011 r. w sprawie innych niż cena obowiązkowych kryteriów oceny ofert w odniesieniu do niektórych rodzajów zamówień publicznych, chcę wymienić warunki techniczne pojazdu dotyczące emisji zanieczyszczeń itd. w SIWZ.
Z punktem 3) § 3 nie ma problemu, bo wartości są ujęte w normie EURO 5.

Mam pytanie odnośnie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla, a mianowicie skąd zaczerpnąć informacje odnośnie jakiś wartości granicznych co do tych dwóch punktów (np. poziom emisji dwutlenku węgla, nie większy niż...) ???

2

Odp: Dostawa samochodu

A po co? Jak ocena, to wymyślanie warunków granicznych jest zbędne -  konkurencja zrobi to lepiej (!!!)

3

Po to, że nie chce stosować przepisów powyższego rozporządzenia, a jedyną furtką do tego jest właśnie § 2, ale żeby to zrobić muszę w SIWZ opisać jako warunki techniczne te właśnie rzeczy, a żeby je opisać muszę podać jakieś parametry, które chce żeby dany pojazd spełniał. Nie wiem tylko jakie w takich przypadkach są ograniczenia odnośnie np. poziomu emisji dwutlenku węgla i z czego to wynika.

4

Od 25 maja 2011 r. obowiązuje nowe rozporządzenie w sprawie innych niż cena obowiązkowych kryteriów oceny ofert w odniesieniu do niektórych rodzajów zamówień publicznych. Zgodnie z nim masz obowiązek stosować opisane w nim inne niż cena kryteria oceny ofert, jeżeli przedmiotem udzielanego przez Ciebie zamówienia jest zakup pojazdów samochodowych, które na mocy rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep zostały zakwalifikowane do kategorii M i N. Dodatkowymi kryteriami oceny ofert w odniesieniu do zamówień publicznych na zakup pojazdów samochodowych kategorii M i N są:
    zużycie energii,
    emisja dwutlenku węgla,
    emisje zanieczyszczeń: tlenków azotu, cząstek stałych oraz węglowodorów.
Ale jest też inne wyjście, Jedynym wyjątkiem od powyższej reguły jest sytuacja, kiedy w specyfikacji istotnych warunków zamówienia określisz dokładne wymogi techniczne pojazdów dotyczące:

zużycia przez nie energii,
    emisji dwutlenku węgla oraz
    emisji zanieczyszczeń tlenków azotu, cząstek stałych oraz węglowodorów.

Jednym słowem, jeżeli opis przedmiotu zamówienia określać będzie precyzyjnie, jakie pojazd musi posiadać parametry techniczne odnośnie do zużycia paliwa i emisji substancji szkodliwych, aby został uznany przez Ciebie za spełniający wymogi siwz, wówczas nie będziesz już  stosował pozacenowych kryteriów oceny ofert.

5

No to wszystko wiem... pytam tylko  w jaki sposób określić w SIWZ te właśnie parametry techniczne (te których nie ma jasno określonych w EURO 5).
W jakimś przetargu w SIWZ znalazłem postanowienie:  "Poziom emisji dwutlenku węgla CO2   - nie więcej niż 178 g/km- pytam skąd np. taka wartość a nie np. 190g/km ?? Z czego to wynika, jak to określić?

6

podpisuje sie pod tym pytaniem i czekam na odp

7

Po co Wam to??? Po co graniczne warunki???
Wystarczy wpisać do oceny i przypisać wagi, np. 0,01, a oferty załatwią cały problem. Chyba o takie coś właśnie chodzi.

8

hubal chyba się nie rozumiemy, Ty mówisz cały czas o tym by stosować dodatkowe kryteria oceny ofert, a mnie chodzi o to by dodatkowych kryteriów nie stosować, a jedynie opisać te wymagania w SIWZ (§ 2 rozporządzenia)

9

Ta, nie rozumiemy się.
Macie problem, bo uparcie chcecie wbrew przepisom, ale też interesom, swoim i wykonawców.

10

niby czemu wbrew przepisom???

11

Normy spalin dla pojazdów z silnikiem benzynowym
Dopuszczalne wartości emisji spalin w poszczególnych normach EURO dla pojazdów z silnikiem benzynowym
[g/km]    EURO 1    EURO 2    EURO 3    EURO 4    EURO 5    EURO 6
CO    2,72    2,2    2,3    1    1    1
HC    -    -    0,2    0,1    0,1    0,1
NOx    -    -    0,15    0,08    0,06    0,06
HC+NOx    0,97    0,5    -    -    -    -
PM    -    -    -    -    0,005    0,005
Normy spalin dla pojazdów z silnikiem wysokoprężnym
Dopuszczalne wartości emisji spalin w poszczególnych normach EURO dla pojazdów z silnikiem wysokoprężnym
[g/km]    EURO 1    EURO 2    EURO 3    EURO 4    EURO 5    EURO 6
CO    3,16    1    0,64    0,5    0,5    0,5
HC    -    0,15    0,06    0,05    0,05    0,09
NOx    -    0,55    0,5    0,25    0,18    0,08
HC+NOx    1,13    0,7    0,56    0,3    0,23    0,17
PM    0,14    0,08    0,05    0,009    0,005    0,005

12

witam,
pytanie dlaczego szukamy wartości wskazanych parametrów w normie EURO 5? w EURO 5 brak jest wartości CO2, jest za to CO. Brak jest również wartości zużywanej energii na 1km smile ja powiem tak, brak jest spójności:) sam sobie wyznaczyłem te wartości:) tak aby żadnego wykonawcy nie skrzywdzić.

13

W poprzednim moim poście dane dotyczącee emisji spalin dane się poprzesuwały po wysłaniu. Są one dostępne po wpisaniu do wyszukiwarki hasła EURO 5 i na Wikipedii są dwie tabele - do samochodów z silnikiem beznynowym i dla samochodów z silnikiem wysokoprężnym. Przepraszam ale to jest tak, jak kopiuje się tabele.

14

Dzięki karolk, ale tak jak napisał "covec" w EURO 5 nie mamy danych odnośnie CO2 oraz zużycia energii.

Moje pytanie brzmi na podstawie czego możemy określić jakieś wymagania odnośnie tych pozycji. Z głowy? nie znam się na spalinach i nie wiem jakie wartości są odpowiednie,
skąd je wziąć ? Z głowy jak covec? tylko że z głowy to może być np. 178 g/km albo i 300g/km.

15

ale uwaga, znalazłem ... http://bip.nsa.gov.pl/index.php/bip/Media/Files/ogloszenie-o-wyborze-oferty2

proszę uważanie przeczytać treść:) i zwrócić uwagę na datę:)

16

Dam85 proponuję wydrukować kilka specyfikacji technicznych samochodów gdzie będą wartości wskazanych parametrów  w spalinach jak również ilości zużytej energii na 1 km i przyjąć wartość rozsądną, tak aby nie ograniczyć konkurencji:)

też nie rozumiem rozporządzenie nie jest spójne z EURO 5...

17

tylko co to nam daje, w związku z moim pytaniem ? smile

18

pytasz o link? nic, tylko zastanawiam się jak zastosować inne kryteria w ZOC...?

może będzie coś w rozporządzeniu odnoszącym się do homologacji...

19

czyli temat otwarty, nierozwiązany...a paragraf 2 rozporządzenia o innych niż cena kryteriach... to martwy przepis... szkoda.
Tak na marginesie jak porównać samochody o różnych pojemnościach skokowych? może się mylę, ale im większa pojemność tym większe zużycie i większe emisje poszczególnych skalników spalin. Więc zamawiający powinien sztywno określać w siwz pojemność silnika aby móc porównać poszczególne parametry, bo jak nie to dostanie tą najmniejszą możliwość pojemność.

20

No jak nierozwiązany? W postach #12 i 16 napisałeś co zrobić i to jest rozsądne rozwiązanie.

21

czekałem na potwierdzenie, a teraz poczekam na kontrolę:)
dzięki

22

covec możesz tutaj wkleic swój opis tych parametrów?

23

opis zaczerpnięty z EURO 5 (dla osobówki) w zakresie rozporządzenia zgodny z normę EURO 5 + parametry dotyczące zużycia energii na km (np. 3,5 MJ/km) i emisja CO2 300g/km (wszyscy spełniali:).

oczywiście uwaga! autobus to trochę co innego jeśli chodzi o typ/rodzaj pojazdów zgodnie z rozporządzeniem w spawie innych niż cena...
EURO 5 jest w Rozp. WE nr 715/2007 z 20.06.2007roku.

oczywiście homologacja auta musiał być, bo z czymś trzeba to porównać

24

ja mam auto 9 osobowe z przystosowaniem do przewozu niepelnosprawnych
jak parametry bys okreslil?
ja mysle  o takich:
Samochód spełniający normy emisji spalin Euro 5 na podstawie świadectwa homologacji pojazdu,  tj. dopuszczalne wartości emisji zanieczyszczeń spalin:
emisja CO ? maksimum 152 m g/km
emisja NOx ? maksimum 174,8 m g/km;
emisja THC? maksimum 41,1 m g/km.
?    Poziom emisji dwutlenku węgla, mierzony według procedury
ustalonej dla celów badań homologacyjnych  - CO2   - nie więcej niż
193 g/km.
?    Średnia wartość zużycia energii w cyklu łączonym - nie większa
niż 284,9 MJ/100 km, przyjmując że 1l oleju napędowego  zawiera 37 MJ energii (MJ ? megadżul)

25

i takie zapisy do opisu zamówienia wprowadzic tak?