1

Temat: cena jednostkowa netto

Wykonawca wpisał w formularzu ofertowym cenę netto 3,070 zł/l, upust 0,117 zł/l i cenę jednostkową netto po uwzględnieniu upustu 2,953 zł/l.
W siwz miałam zapis, że wymagamy aby wszystkie obliczenia dokonane zostały z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Czy z tym począć???

2 (edytowany przez Darek W. 2012-11-21 14:41:35)

Odp: cena jednostkowa netto

poprawić (zaokrąglić)

3

No ja bym uważał.
Mam ten sam problem w ostatnich dniach.
Jeśli zaokrąglicie na etapie ceny jednostkowej do 2,95 to np za 1000 litrów zapłacicie 2950 zł netto.
Jeśli zostawicie to zapłacicie 2953 zł.
Chyba, że jest inne, bardziej prawidłowe postępowanie.

4

Błąd w obliczeniu ceny.

5

No, ja bym uważał.

6

Wg mnie niestety jest tu małe niedopatrzenie Zamawiającego. Żądanie zaokrąglenia przy cenie jednostkowej może prowadzić do grubszego błędu przy obliczeniu wartości netto zamówienia wynikającej z mnożenia ilości przez tą zaokrągloną wartość jednostkową netto.
Wg mnie jednostkowa wartość netto może zostać do trzech miejsc po przecinku, a dopiero po przemnożeniu przez ilość należy zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku (zapewne przy netto zniknie problem, ale może pojawić się przy wyliczaniu vat i brutto).

7

Arek1980 napisał/a:

Wg mnie niestety jest tu małe niedopatrzenie Zamawiającego. Żądanie zaokrąglenia przy cenie jednostkowej może prowadzić do grubszego błędu przy obliczeniu wartości netto zamówienia wynikającej z mnożenia ilości przez tą zaokrągloną wartość jednostkową netto.

Możesz to rozwinąć?

8

Cena jednostkowa netto  np. 2,953.
Skoro Zamawiający żądał zaokrąglenia na każdym etapie to robimy 2, 95
Zamawiał np 10000 szt. więc wychodzi 29 500 zł.
Gdyby mnożyć 2,953 * 10000 wychodzi 29 530 zł.
Z tego co ostatnio się dowiedziałem, ceny jednostkowe nie muszą być zaokrąglone do dwóch miejsc po przecinku (podobnie jest w kantorze, również przelicznik euro zgodnie z rozporządzeniem jest do 4 miejsc po przecinku).
Zaokrąglić należy wartość netto gdyż jest to kwota którą płacimy, i zgodnie z rozporządzeniem o wystawianiu faktur musi być do dwóch miejsc po przecinku.

Mieszam? :-)

9

Arek1980 napisał/a:

Cena jednostkowa netto  np. 2,953.
Skoro Zamawiający żądał zaokrąglenia na każdym etapie to robimy 2, 95
Zamawiał np 10000 szt. więc wychodzi 29 500 zł.
Gdyby mnożyć 2,953 * 10000 wychodzi 29 530 zł.

No oczywiste jest, że będzie różnica, ale co to ma do grubszego błędu?

Osobiście wolę cenę z dwoma cyframi po przecinku bo nie ma problemu przy realizacji części umowy, np.:

Umowa - 10 000 szt.
Cena jednostkowa 2,596
Zamówienie na 1824 szt. (pakowane po 12 szt.)
Wartości na fakturze nie będą zgadzać się z umową.

Można też zapoznać się z wyrokiem zespołu arbitrów Sygn. akt UZP/ZO/0-2546/06, wg. którego dopuszczalne jest określenie cen jednostkowych z dokładnością do trzech miejsc po przecinku w odniesieniu do produktów masowych jako element kalkulacyjny ceny wynikowej.

10

ola2003 napisał/a:

Wykonawca wpisał w formularzu ofertowym cenę netto 3,070 zł/l, upust 0,117 zł/l i cenę jednostkową netto po uwzględnieniu upustu 2,953 zł/l.
W siwz miałam zapis, że wymagamy aby wszystkie obliczenia dokonane zostały z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Czy z tym począć???

Poprawić zgodnie z SIWZ - 2.95. Teraz nie czas nad zastanawianiem się na kosekwencjami wynikacjącymi z zapisów SIWZ.

11

Miras, poprawić jako rachunkową czy najpierw z art. 87 ust 2 pkt 3 a jak Wykonawca wyrazi zgodę to zawiadomić o poprawieniu omyłki rachunkowej??

12

ola2003 napisał/a:

Miras, poprawić jako rachunkową czy najpierw z art. 87 ust 2 pkt 3 a jak Wykonawca wyrazi zgodę to zawiadomić o poprawieniu omyłki rachunkowej??

Wykonawca NIE MUSI SIĘ zgadzać - on może się NIE ZGODZIĆ jedynie. Tak - 87.2.3

13

Jak już jesteś taki dokładny - Wykonawca musi się zgadzać. To sytuacja 0-1, TAK lub NIE.

Jeśli Wykonawca się zgadza to może sobie napisać pismo (są tacy), ale może też nie zrobić nic. Jeśli się nie zgadza to zawiadamia o tym Zamawiającego.

Zgoda dorozumiana jest zgodą.

14

ola2003 napisał/a:

Czy cena jednostkowa określona w tysięcznych złotego ma charakter kalkulacyjny i służy jedynie do wyliczenia ceny oferty, czy ma charakter rozliczeniowy?

15

Jeśli ma charakter kalkulacyjny to mogą być wartości jednostkowe do 4 miejsc po przecinku?
Cena netto = 0,55 zł    vat = 0,1265 zł   ?   
Czy wg tego orzeczenia dopuszczalne jest tylko do 3 miejsc po przecinku ?

16

Orzecznictwo KIO w tym zakresie jest niejednolite. Jeśli przyjmiemy, że dopuszczalne jest do 3 miejsc po przecinku, to również nic nie stoi na przeszkodzie żeby moża było 4, 5 etc.

17

ustawa o cenach... dwa miejsca w prawie polskim

18

cbud napisał/a:

... do rozliczeń.

19

cena jednostkowa służy jedynie do wyliczenia ceny ofert. Podstawą obliczenia wartości poszczególnych dostaw  będzie cena hurtowa producenta oleju opałowego na dzień  złożenia zamówienia minus upust, który Wykonawca zaoferował. Upust jest stały i nie ulegnie zmianie w czasie realizacji umowy.

20

Czyli moim zdaniem można stosować większą dokładność obliczeń i podawania liczb niż 2 cyfry.

cbud napisał/a:

Cena jednostkowa to jeszcze nie cena, o której mówi ustawa.

21

To jeszcze na moich dwóch przypadkach: (niestety zachciało mi się w wykazie cen netto, vat i brutto i dla jednostkowych i dla wartości całkowitych dla danego asortymentu).

wiec przykład dla długopisu

il. 1000szt | j.netto 0,18 | j.vat  0,04 | j.brutto  0,22 | wart.netto 180,00 | wart.vat  41,40   wart. brutto 221,40

Niestety trochę nieszczęśliwie podałem w tabeli sposób liczenia, czyli wartości powstają z przemnożenia ilości przez poszczególne ceny jednostkowe. (a powinno być tak jak się liczy na fakturach).
W tym momencie mając zaokrąglony vat do dwóch miejsc po przecinku i potem wartość podatku vat z którego widać że do obliczeń wzięto do 3-4 miejsc po przecinku mam niezgodność (nie wpływającą na cenę ofertową).

Ewidentnie widać ze wartości są prawidłowe, cena jednostkowa netto też bo ona jest wyjściowa.
Czy mogę napisać do Wykonawcy, że poprawia się oczywistą omyłkę dla j.vat i j.brutto i przedstawia się te wartości do 4 miejsc po przecinku, dla jasności kalkulacji cen jednostkowych, które nie mają wpływu na kwestie przyszłych rozliczeń.

I drugi przykład:

cena jednostkowa netto : 0,18   ilość 1000    wartość netto  176,50

Potraktować że wyjściowe jest 0,18 i poprawić wartość netto na 180,00 czy też Wykonawca dostał ofertę za 1000 długopisów, podzielił ją przez 1000 i zaokrąglił cenę netto do 0,18, więc powinienem dla porządku kalkulacji poprawić cenę jednostkowa do 4 miejsc po przecinku ?

22

Arek1980 napisał/a:

(a powinno być tak jak się liczy na fakturach).

To tak nie można na fakturach???
Ostatnio jestem przekonany że mnożyć można zarówno netto jak i brutto, a podatek od całości.

Teraz do rzeczy - pierwsze by darował sobie, skoro nie ma wpływu na rozliczenia, w drugim druga ścieżka bardziej mi pasuje

23

Z tego co pamiętam to w Rozporządzeniu dot. sposobu faktur było napisane, że jest cena jednostkowa netto, potem ilość, potem wartość netto i od niej liczony vat i brutto.

Jeżeli w drugiej sprawie bardziej ci pasuje druga ścieżka, to wydaje mi się, że w pierwszej sprawie też powinienem wyczyścić niejasności i te jednostkowe vat i brutto podać do 4 miejsc po przecinku.
Zastanawiam się tylko czy w obu sprawach poprawiać jako oczywiste omyłki i samodzielnie rozpisać ceny jednostkowe do 4 miejsc po przecinku, czy po prostu zapytać o wyjaśnienie treści oferty czy Wykonawca mnożył wartości jednostkowe z dokładnością do 4 miejsc po przecinku ale zapisał zaokrąglone do dwóch miejsc i wtedy to tak zostawić i nie poprawiać (bo już nie byłaby to oczywista omyłka).

24

Z tego co ja pamiętam, to parę paragrafów dalej jest napisane jak zadziałać, gdy jako podstawowa jest cena brutto.
Gwoli ścisłości jeszcze pamiętam, że ogólnie podatek liczy się nie po przemnożeniu, ale dopiero po podsumowaniu wszystkich pozycji.

Treści drugiego akapitu nie popieram. Z zasady nie bardzo można zmieniać ceny jednostkowe, nie zawsze też musimy doszukiwać się błędów i poprawiać według swojego poglądu. Błąd powinien być ewidentny, by warto go ruszać.
No, chyba że w specyfikacji precyzyjnie opisane i teraz tylko dostosowujemy rachunki.