To jeszcze na moich dwóch przypadkach: (niestety zachciało mi się w wykazie cen netto, vat i brutto i dla jednostkowych i dla wartości całkowitych dla danego asortymentu).
wiec przykład dla długopisu
il. 1000szt | j.netto 0,18 | j.vat 0,04 | j.brutto 0,22 | wart.netto 180,00 | wart.vat 41,40 wart. brutto 221,40
Niestety trochę nieszczęśliwie podałem w tabeli sposób liczenia, czyli wartości powstają z przemnożenia ilości przez poszczególne ceny jednostkowe. (a powinno być tak jak się liczy na fakturach).
W tym momencie mając zaokrąglony vat do dwóch miejsc po przecinku i potem wartość podatku vat z którego widać że do obliczeń wzięto do 3-4 miejsc po przecinku mam niezgodność (nie wpływającą na cenę ofertową).
Ewidentnie widać ze wartości są prawidłowe, cena jednostkowa netto też bo ona jest wyjściowa.
Czy mogę napisać do Wykonawcy, że poprawia się oczywistą omyłkę dla j.vat i j.brutto i przedstawia się te wartości do 4 miejsc po przecinku, dla jasności kalkulacji cen jednostkowych, które nie mają wpływu na kwestie przyszłych rozliczeń.
I drugi przykład:
cena jednostkowa netto : 0,18 ilość 1000 wartość netto 176,50
Potraktować że wyjściowe jest 0,18 i poprawić wartość netto na 180,00 czy też Wykonawca dostał ofertę za 1000 długopisów, podzielił ją przez 1000 i zaokrąglił cenę netto do 0,18, więc powinienem dla porządku kalkulacji poprawić cenę jednostkowa do 4 miejsc po przecinku ?