1

Temat: PN na materiały eksploatacyjne - brak zapisu o równoważność

Mam mega problem i błagam o pomoc. Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony na materiały eksploatacyjne do drukarek i faksów, postępowanie poniżej progów unijnych. W opisie przedmiotu zamówienia napisaliśmy: "materiały eksploatacyjne oraz wszystkie elementy wchodzące w ich skład muszą być oryginalne, fabrycznie nowe, nieużywane, do których produkcji użyto 100% materiałów nowych, bez śladów używania i uszkodzenia, pełnowartościowe, nie regenerowane, nie fabrykowane, nie wchodzące wcześniej w całości ani w części w skład innych materiałów". Nie dodaliśmy wyrazu "lub równoważne" gdyż chcieliśmy aby to były materiały oryginalne gdyż zamienniki jakie używaliśmy wcześniej powodowały częste awarie drukarek. W załaczniku do SIWZ wpisaliśmy np. Drukarka HP1100 - atrament Hp 1100. W postępowaniu wpłynęło 6 ofert ( 3 oferty są na materiały oryginalne, 3 na równoważne). Jak mamy teraz postąpić? Czy w piśmie o wyjaśnienie mam zapytać dlaczego wykonawca zaproponował materiały równoważne skoro Zamawiający takowych nie dopuszczał ? Czy też przyjąć że równoważne będą OK jeśli Wykonawca przedstawi, ze te materiały spełniają normy ISO dla materiałów równoważnych ?

2

Odp: PN na materiały eksploatacyjne - brak zapisu o równoważność

a czy dopuszczaliście rozwiania równoważne w innym miejscu siwz lub ogłoszenia? Może jednak tak, to ułatwiłoby sprawę.

3

No właśnie nie i w tym jest problem, bo Wykonawca który oferuje nam równożędne materiały twierdzi, że one spełniają zapisy SIWZ, bo są oryginalne, nowe itp, tyle tylko że nie są wyprodukowane przez producenta danej drukarki, bo nie było takie zapisu w SIWZ hmm Nie wiem co robić.

4

W takim razie oferta niezgodna z siwz, a siwz niezgodna z ustawą...miało być HP a jest X. odrzucić ofertę(y) i czekać na odwołanie.
albo unieważnić postępowanie 93.1.7.

5

jako podstawę unieważnienia umowy można podać (w nawiązaniu do 93.1.7.) art 146 ust. 6 "Prezes Urzędu może wystąpić do sądu o unieważnienie umowy w przypadku dokonania przez zamawiającego czynności lub zaniechania dokonania czynności z naruszeniem przepisu ustawy, które miało lub mogło mieć wpływ na wynik postępowania".

6

no właśnie problem polega na tym, że Kierowniczka nie chce do tego dopuścić i każe mi wyjaśniać oferty z Wykonawcami hmm

7

to poproś o wskazanie co wyjaśnić...wg mnie wszystko jest jasne. Nie wiem czy znasz wykonawców i wiesz czego się po nich spodziewać ale kogo nie wybierzesz to prawdopodobne jest KIO i każdy będzie miał rację...

8

Więc czemu doradziłeś odrzucenie ofert? Postępowanie do unieważnienia.

9

a ile postępowań jest "super czystych"? zawsze są jakieś ale. Pytanie jak bardzo komuś zależy na zamówieniu i na jakie ryzyko się zdecyduje. Podpowiedziałem podstawę w opcji unieważnienia.

10

3 oferty są z oryginałami a 3 z równoważnikami.  Wiem, ze spieprzyłam SIWZ, ale jestem w tym temacie nowa i teraz boję się konsekwencji. Kierownik mnie tu prawie w podłogę wdeptał i powiedział,m że jak nas podadzą do KIO to będę ze swojej kieszeni płacić hmm

11

Czy jeśli zrobię unieważnienie tak jak wskazaliście powyżej to też Wykonawcy mogą wnieść odwołanie do KIO? Czy ewentualnie będą na mnie ciążyć jakieś zarzuty w związku z unieważnieniem?

12

art. 180 ust. 2 na unieważnienie postępowania nie służy odwołanie.

13

ewentualnie zwrot kosztów związanych z przygotowaniem oferty ale to raczej mało prawdopodobne. Ja zastrzegam że nie zwracam za ofertę w taki przypadku.

14

tak na marginesie i w temacie - KIO 1967/12 jak uciec od kosztów kiedy wiesz, że wniesiono odwołanie do KIO.

15

Dzięki. Na razie poczekam co odpowiedzą nam na pytanie odnośnie tego, że zaoferowali materiały równoważne.

16

covec napisał/a:

ewentualnie zwrot kosztów związanych z przygotowaniem oferty ale to raczej mało prawdopodobne. Ja zastrzegam że nie zwracam za ofertę w taki przypadku.

Na jakiej podstawie sądzisz, że to zastrzeżenie ma jakąkolwiek moc?

17

dobrze, wykonawcom, którzy złożyli oferty niepodlegające odrzuceniu, przysługuje roszczenie o zwrot uzasadnionych kosztów uczestnictwa w postępowaniu, w szczególności kosztów przygotowania oferty (93)

mam pytanie, dlaczego wprowadza się tyle obostrzeń do siwz? przecież wszystko jest w ustawie i rozporządzaniach. Jeśli czegoś nie ma siwz to nawet jak jest w ustawie to co nam to daje?

18

Co to znaczy "wprowadza się"?

To zamawiający tworzą siwz, a ustawa wskazuje na minimum co w siwz musi być. Moim zdaniem w art. 36 nie ma przesadnie długiej listy, ale jak ktoś chce przepisywać ustawę to potem wychodzi jak wychodzi.

19

przy okazji Biedronka 32 dowie się jak pisać/ nie pisać siwz:). Zgadzam się z Tobą psz. Nadgorliwość.

20

małe wyjaśnienie: u mnie brak zwrotu kosztów udziału w postępowaniu wynika z art. 36.2.8. a nie z 93.4.

21

To w takim razie jest to przykład wspomnianej nadgorliwości smile

22

Postępowanie niestety do unieważnienia.

23

A czy jeśli będę unieważniać postępowanie to muszę jakoś to zgłaszać do UZP skoro zamieszczałam tam ogłoszenie? I kiedy mogę rozpocząć nową(już prawidłową) procedurę na materiały eksploatacyjne?

24

Nie ma ogłoszenia o unieważnieniu postępowania.
Jednego dnia unieważniasz, drugiego ogłaszasz