1

Temat: ZUS - s.c.

1. Ofertę złożyła spółka cywilna. Formularz ofertowy, oświadczenie z art. 22 ust 1 i art. 24 ust 1 podpisali obaj wspólnicy, ale np. zaświadczenie z US (dla spółki), koncesję na wykonywanie działalności, za zgodność z oryginałem podpisał tylko jeden wspólnik. Do oferty nie została załączona uchwała wspólników z której wynikałby sposób reprezentacji. Czy w takiej sytuacji powinnam poprosić o pełnomocnictwo??

2. Zaświadczenie z ZUS jest tylko na spółkę. Czytając wyrok KIO/UZP 708/10 zastanawiam się czy nie powinnam najpierw poprosić o wyjaśnienie???, ale o co .....???

2

Odp: ZUS - s.c.

??

3

tak na marginesie czy zas. z ZUS i Us są niezbędne? zawsze są z tymi papierkami problemy...

4

spółka cywilna to dla mnie jeden wielki problem, ale skoro zażądałam ZUS i US to teraz trzeba jakoś z tego wybrnąć sad

5

a jakaś opinia UZP jest? temat był wielokrotnie poruszany na forum...wykonawcą są wspólnicy s.c. rozp.o dokumentach mówi że za zgodność poświadcza wykonawca (par. 6) więc literalnie powinni wspólnicy razem...raz temat dobrze przerobiony zaoszczędzi czasu w przyszłości

6

Wspólników spółki cywilnej należy traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego. Dlatego też, stosownie do treści art. 23 ust. 2 ustawy Pzp, zobowiązani są oni, co do zasady, do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

7

Marcel (przepraszam za pytanie) ale jesteś pewny, czy Ci się tylko tak wydaje? wink

8

Jestem pewny, nie wchodzi według mnie również przedstawicielstwo ustawowe gdzie są i tutaj rozbieżne opinie.

9

Ciekawe dlaczego uważasz, że wspólnicy nie mogą działać zgodnie z kodeksem cywilnym (uprawnienie wspólnika do reprezentowania s-ki) oraz na jakiej podstawie według Ciebie zobowiązani są do ustanowienia pełnomocnika do złożenia oferty (podpis na formularzu ofertowym) lub podpisania umowy wszp (?) Ja jestem innego zdania.

10

Odnosząc się do kwestii konieczności załączania do oferty złożonej przez spółkę cywilną pełnomocnictwa do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, wyjaśniam, że istnieją rozbieżności interpretacyjne czy spółkę cywilną należy traktować na tych samych zasadach co wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia publicznego. W części z nich można się zapoznać z poglądem, iż w przypadku spółki cywilnej koniecznym jest załączenie do oferty pełnomocnictwa, w którym został ustanowiony pełnomocnik do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, bez względu na to czy oferta została podpisana przez wszystkich wspólników (wyrok KIO z dnia 29 września 2010 r. sygn. akt KIO/2021/10).

Status prawny spółki cywilnej (brak osobowości prawnej, obowiązek odrębnego wpisu każdego ze wspólników do ewidencji działalności gospodarczej) przesądza, iż w postępowaniu o zamówienie publiczne ma do niej zastosowanie przepis art. 23 ust. 1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych, z którego wynika obowiązek traktowania jej wspólników jako wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia publicznego, a tym samym obowiązek ustanowienia pełnomocnika umocowanego do ich reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy (wyrok Zespołu Arbitrów przy UZP z 6 sierpnia 2007 r., sygn. akt UZP/ZO/0-942/07).

11

W porządku Marcel ... zwracam honor smile Rzeczywiście jest tak, że zgodnie z pzp wykonawcą nie jest spólka cywilna tylko jej wspólnicy (dominujący pogląd - istnieją jednak wyroki KIO które prezentują odmienne stanowisko w tej sprawie). Faktycznie można zastosować w tym przypadku jedną z reguł kolizyjnych (lsdlg). Nie wydaje się jednak aby dokument pełnomocnictwa był jedynym niezbędnym dokumentem do przeprowadzenia postępowania. Umowa wspólników spółki cywilnej również może być uznana za dokument ustanawiający pełnomocnika, o którym mowa w art. 23 ust. 2 p.z.p. Zamawiający nie może a priori zakładać, że pełnomocnictwo nie zostało udzielone w innym dokumencie (np. umowie spółki). W przypadku braku dokumentu pełnomocnictwa zamawiający jest zobowiązany do wyjaśnienia treści umowy spółki cywilnej na podstawie art. 26 ust. 4 p.z.p. Zamawiający jest uprawniony do zastosowania w drodze analogii art. 26 ust. 3 p.z.p. Takie działanie urzeczywistniałoby ratio legis przywołanego przepisu dającego możliwość uzupełnienia dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Do rozważenia pozostaje również możliwość potwierdzenia przez wykonawców czynności pełnomocnika zgodnie z art. 103 § 1 i 2 oraz art. 104 zd. 2 k.c. w związku z art. 14 p.z.p. (Wyrok KIO 2021/10).

12

Nie wyjaśnię treści umowy spółki, bo jej nie załączyli, nie poproszę też o jej uzupełnienie  bo nie jest to dokument z rozporządzenia. Więc na jakiej podstawie mam stwierdzić, że oferta została właściwie podpisana??? Zastanawiam się dlaczego obaj podpisali się pod formularzem ofertowym a za zgodność z oryginałem poświadczył tylko jeden ze wspólników??

13

z doświadczenia smile oferta rzecz święta, zapewne bali się że zostanie odrzucona. Za za zgodność psiiiii:)

14

Oczywiście umowa spółki i jest ok, jednak taką z własnej inicjatywy muszą załączyć do ofert, wówczas pełnomocnictwo jest nam zbędne.

15

Co do pełnomocnictwa mam sprawę jasną, a co z ZUS?. Zaświadczenie z ZUS mam tylko na spółkę. Jak uważacie, powinnam zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienie - czy spółka odprowadza składki również za wspólników spółki??

16

Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt  KIO/UZP 737/08).
Jednak na uwagę zasługuje wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 7 maja 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP 708/10), w którym wskazano, że w przypadku ubiegania się o zamówienie publiczne spółki cywilnej, w celu potwierdzenia, że nie zalega się z uiszczaniem podatków powinno się przedstawić odpowiednie zaświadczenia wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego odnoszące się do wspólników spółki cywilnej jak i samej spółki cywilnej. Natomiast w przypadku potwierdzenia nie zalegania ze składkami na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników. Żądanie złożenia zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS na wspólników i spółkę może, ale nie musi, być zasadne.