1 (edytowany przez quong 2012-11-27 11:44:19)

Temat: Wykonawca nie wykazał rodzaju sprzętu jaki zamierzał dostarczyć.

Przetarg nieograniczony na dostawę urządzeń do siedziby Zamawiającego. Wykonawca wymagał od Oferentów opisu technicznego (np w postaci karty katalogowej produktu). Wszystko fajnie pięknie jednakże jeden z oferentów zamieścił kartę katalogową produktów o różnej specyfikacji a nie zaznaczył, który model konkretnie oferuje.

Do wezwania czy do wykluczenia? Będę wdzięczny.

I jeszcze przy okazji: Jeśli przetarg dotyczył dostaw różnych urządzeń (3 Zadania, możliwość składania ofert częściowych) to rozstrzygam dla każdego zadania z osobna czy za pośrednictwem jednego pisma? Wydaje mi się, że to pierwsze ale chciałbym się upewnić.

2

Odp: Wykonawca nie wykazał rodzaju sprzętu jaki zamierzał dostarczyć.

1. Oczywiście wyjaśnienia. Czemu ludzie tak od razu chcą wykluczać czy odrzucać?
2. Jak się zamawiającemu podoba

3

1. Według mnie oferta kwalifikuje się wyłącznie do odrzucenia ... z hukiem!
2. Jak psz.

4

czy działając w ten sposób nie dajemy wykonawcy możliwości kombinowania ceną? Cenę zna, a teraz (może) ma możliwość zaoferowania sprzętu o innych parametrach -zgodnych z wymogami siwz, ale np. tańszego niż pierwotnie zakładał...
Oczywiście założenia na podstawie informacji z postu.

5

Covec- to by miało sens tylko w sytuacji gdzie cena nie jest 100%.

6

Dlaczego?, ja nie znam charakterystyki tego rodzaju sprzętu. Ostatnio czytałem o projektorze do kina. Tam sprzęt był jeden ale jego ustawienia różne; i tak raz ustawienia spełniały wymagania zamawiacza a raz nie. Wykonawca też nie zaznaczył które ustawienia zaoferował.

7

covec napisał/a:

czy działając w ten sposób nie dajemy wykonawcy możliwości kombinowania ceną? Cenę zna, a teraz (może) ma możliwość zaoferowania sprzętu o innych parametrach -zgodnych z wymogami siwz, ale np. tańszego niż pierwotnie zakładał...
Oczywiście założenia na podstawie informacji z postu.

Cena została podana w formularzu oferty, więc nie może jej zmienić nawet gdyby chciał. Chodzi oto, że Wykonawca nie podał informacji, który produkt (wg załączonego katalogu) konkretnie oferuje za cenę podaną w ofercie.

8

Bo wykonawcy nie są głupi tylko zaoferują najtańszy sprzęt, którym dysponują, a który spełnia wymagania. Jak zaoferuje droższy to może przegrać, a jak konkurencja mała to marża większa.

Dla mnie katalog jest tylko uzupełnieniem oferty - zamawiający może sobie zobaczyć w kolorze, na papierze kredowym co to za cudeńko wykonawca zaoferował.

Quong - jakiego sprzętu dotyczył przetarg?

9

to może tak "Oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne postanowienia tej umowy".

a wracając, podał cenę ok, ale nie podał co otrzyma zamawiacz za tą cenę. Pytanie ile w katalogu jest urządzeń które spełniają wasze wymagania? każde z tych urządzeń ma różną cenę dla wykonawcy (zapewne) więc daje pole do popisu dla wykonawcy, a może się uda, ktoś przed nim odpadnie...

10

w ofercie nic nie napisał, nie wskazał urządzenia?

11

Sądzisz, że nie było formularza ofertowego/cenowego?

12

wykonawca nie podał modelu urządzenia...czyli jako takie urządzenie się zgadza, ale nie są pewni szczegółów

13

psz napisał/a:

Quong - jakiego sprzętu dotyczył przetarg?

Dostawa przyczepy. Parametry techniczne przyczepy jakie żądaliśmy zostały zawarte w SIWZ.

14

Nie było żadnego miejsca w żadnym formularzu na wpisanie modelu, jakichś danych technicznych czy chociaż oświadczenia, że model XX spełnia parametry żądane w siwz?

15

wykonawca wpisał przyczepa o ładowności, (może) ilość osi a teraz klops ponieważ takich przyczep są dziesiątki...

16 (edytowany przez quong 2012-11-27 12:46:12)

covec napisał/a:

w ofercie nic nie napisał, nie wskazał urządzenia?

No właśnie nie. Zamieścił tylko katalog produktów. W samym SIWZ zawarliśmy informację, że Wykonawca winien dołączyć do oferty szczegółowy opis przedmiotu zamówienia. Pozostali oferenci dołączyli do ofert kartę techniczną oferowanego przez siebie urządzenia. Jeden wykonawca dołączył cały katalog, ale nie zaznaczył, który produkt konkretnie oferuje.

17

Ile jest przyczep w tym katalogu?

18

a ma interes w uzyskaniu zamówienia? który jest?

19

psz napisał/a:

Nie było żadnego miejsca w żadnym formularzu na wpisanie modelu, jakichś danych technicznych czy chociaż oświadczenia, że model XX spełnia parametry żądane w siwz?

W samym formularzu nie zamieściliśmy takiego pola, co teraz już wiem, że było błędem. Jednakże jak wspominałem wcześniej w samym SIWZ zawarliśmy informację, że Wykonawca winien dołączyć do oferty szczegółowy opis przedmiotu zamówienia.

20

psz napisał/a:

Ile jest przyczep w tym katalogu?

Ponad 10

21

oferta zrobiona na szybko, bardzo szybko. Ja kiedyś dostałem ofertę bez ceny i podpisu na form. oferty:):)

22

covec napisał/a:

a ma interes w uzyskaniu zamówienia? który jest?

2gi

23

o to widzisz jest problem...a ile przyczep z katalogu spełnia wasze wymagania i jak bardzo odbiegają od siebie parametrami?
To szukanie na wyrost ale jak w takiej sytuacji wyjaśniać skoro wg mnie to prowadzi do negocjacji (87.1.)

24 (edytowany przez quong 2012-11-27 13:28:26)

covec napisał/a:

o to widzisz jest problem...a ile przyczep z katalogu spełnia wasze wymagania i jak bardzo odbiegają od siebie parametrami?

Na moje oko to 2 ale nie ma akurat osoby, która przygotowywała specyfikację techniczną urządzenia, żeby się dokładnie jeszcze skonsultować hmm

EDIT: Po konsultacji - tylko 1 spełnia wymagania. Czyli w takim przypadku pozostawiać tak jak jest i traktować ofertę jako złożoną poprawnie?