1

Temat: czy sumować?

w kwietniu tego roku gmina zaciągnęła kredyt z terminem spłaty do końca tego roku.
Najprawdopodobniej będziemy ogłaszać kolejny  przetarg i obawiam się że szacunek może być blisko progów unijnych.
czy mam obowiązek sumować ten pierwszy kredyt z tym który będę ogłaszać??

2 (edytowany przez Marta 2012-08-09 12:24:05)

Odp: czy sumować?

jesli nie byl planowany  ten drugi kredyt na ten rok to uważam że nie musisz sumować

3

nie był planowany, tylko czy ktoś się nie przyczepi że nie sumowałam żeby nie robić unijnego

4

jak nie był przewidziany i uzasadnisz to nikt się nie czepi.

5

Kredyt oddzielnie, nie łączyć.

6

Witam,
mam takie pytanie związane z tematem: też ogłaszalismy w czerwcu przetarg na udzielenie kredytu (obrotowego). Kredyt nie był planowany. Obecnie wynikła sytuacja, że potrzebujemy kolejnego kredytu, tym razem inwestycyjnego, na sfinansowanie części inwestycji (budowa kompostowni). Ten kredyt też nie był planowany. Po zsumowaniu kosztów obu kredytów wchodzimy w próg unijny. Wiadomo jest to "niedobre"dla nas, bo musielibysmy mieć min. 40-to dniowe ogłoszenie i wydłuzy nam się czas na przeprowadzenie całej procedury i podpisanie umowy. Czy według Was uzsadnienie,że kredyty były nie planowane jest ok, żeby przeprowadzić zwykłą procedurę?

Czy ktos ma doświadczenie w przetargach na kredyt? Będę wdzięczna za linki.

7

nie sumujesz tych 2 kredytów, nowy kredyt szacujesz na nowo

8

Ale dlaczego nie sumuję? Dlatego, że nie były planowane?

9

tak, wczesniej nie bylo przecież wiedzy o tym kredycie

10

więc sobie odpowiedziałaś.

11

Chyba że w planach finansowych mieliście zapis że środki na inwestycję będą pochodziły z kredytu. Dobrze to sprawdź żeby potem się nie okazało że jednak kredyt ktoś zaplanował, bo i skąd nagle decyzja o kredycie na budowę kompostowni. Zaczęliście budowę bez zabezpieczenia środków?
Jedno jest pocieszające, w razie czego udzielicie zamówienia w 2013 r więc nie ma co łączyć kredytu z 06.2012 z tym z 2013