1

Temat: Wykaz usług - podmiot trzeci.

Ofertę złożył wykonawca X, wymagalismy Wykazu usług wraz z referencjami.
Wykonawca X złożył zobowiązanie podmiotu trzeciego Y do udostępnienia wiedzy i doświadczenia potrzebnych do realizacji zamówienia.
Ale Wykaz usług i referencje podpisane są podmiot trzeci Y.
Czy to jest prawidłowe, czy nie powinien tego Wykazu podpisać wykonawca X i potwierdzić za zgodność referencji ?

2

Odp: Wykaz usług - podmiot trzeci.

Ofertę składa wykonawca czyli X i to on powinien ją podpisać. Y udziela zasobów.

3

Sorry covec ale jakoś mnie nie przekonałeś smile
Czekam na inne opinie.

4

Czy może ktoś coś jeszcze podpowiedzieć ?

5

Może moja pomoże? Moja jest taka, że owszem najlepiej gdy X podpisze, ale dopuściłbym alternatywnie Y. Wszak to Y ma jedyny oryginał referencji, a X na ogół nie, podobnie Y ma wiedzę o swoich dokonaniach, a X co najwyżej słyszał lub czytał relację Y o nich, biorąc to pod uwagę odpowiedź wydaje się oczywista.

6

and1 napisał/a:

Ofertę złożył wykonawca X, wymagalismy wykazu usług wraz z referencjami.
Wykonawca X złożył zobowiązanie podmiotu trzeciego Y do udostępnienia wiedzy i doświadczenia potrzebnych do realizacji zamówienia.
Ale wykaz usług i referencje podpisane są podmiot trzeci Y.
Czy to jest prawidłowe, czy nie powinien tego wykazu podpisać wykonawca X i potwierdzić za zgodność referencji ?

Wykaz usług podpisuje wykonawca ale referencje może podpisać (parafować ) podmiot trzeci.

7

Nino jeśli to nie problem to wdzięcznym byłbym za jakieś uzasadnienie, muszą jutro skonstruować pismo wzywające do dostarczenia wykazu smile

8

And w domku nie mam lexa a i po ostatnim formacie wsio straciłam. Są wyroki kołatają mi się po głowie, że wykaz robót, usług i osób składa  wykonawca a dokumenty typu oświadczenie 24 referencje, ZUS  itp mogą być poświadczone za zgodność przez podmiot udostępniający zasoby  lub przez wykonawcę pod warunkiem że siwz nie mówi inaczej. Można było np. wymagać pełnomocnictwa od podmiotu dla wykonawcy na poświadczenie za zgodność dokumentów tego podmiotu.

9

Wykaz jest dokumentem wykonawcy. Więc logiczne jest, że podpisuje go wykonawca.
Natomiast jeśli chodzi o referencje, to w rozporządzeniu w sprawie dokumentów... masz w §6 ust. 2 - słówko "odpowiednio"  - i ono jest kluczowe - kopie dokumentów dotyczących wykonawcy poświadcza wykonawca, kopie dokumentów dotyczących podmiotów z tego przepisu (w tym podmiotów trzecich) - te podmioty.

10

W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 (Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2) i 3 (Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunku, o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, polega na zdolnościach finansowych innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, wymaga się przedłożenia informacji, o której mowa w ust. 1 pkt 9, dotyczącej tych podmiotów), kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty.

Teraz pytanie, czy podmiot Y bierze udział w realizacji zamówienia?