Temat: Wniosek o udostępnienie ofert i dokumentów przetargowych - TERMINY
Art.96 ust.3 :
"Protokół wraz z załacznikami jest jawny. Załaczniki do protokołu udostepnia sie po
dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub uniewanieniu postepowania, z tym że oferty
udostepnia sie od chwili ich otwarcia....."
Rozporządzenie , paragraf 5 ust.5:
"Zamawiajacy udostepnia wnioskodawcy protokół lub załączniki niezwłocznie.
W wyjatkowych przypadkach, w szczególnosci zwiazanych z zapewnieniem sprawnego toku prac dotyczacych badania i oceny ofert, zamawiajacy udostepnia oferty lub wnioski o
dopuszczenie do udziału w postepowaniu do wgladu lub przesyła ich kopie w terminie przez siebie wyznaczonym, nie pózniej jednak niż w dniu przesłania informacji o wyborze
najkorzystniejszej oferty albo o unieważnieniu postępowania."
Dostałem Wniosek o udostępnienie dokumentacji postępowania i ofert, jestem pod koniec badania ofert, przez wyborem oferty najkorzystniejszej.
Wytłumaczcie mi co kiedy można udostępnić bo dla mnie zapisy są niespójne.
W ustawie pisze, że załączniki do protokołu udostępnia się po wyborze NO z wyjątkiem ofert, które udostępnia się od ich otwarcia.
W Rozporządzeniu natomiast mowa jest o tym, że protokół lub załączniki udostępnia się niezwłocznie.
Czyli jak? oferty muszę udostępnić przed wyborem najkorzystniejszej oferty, a protokół i załączniki (wszystkie oprócz ofert) kiedy ?
I czy jeśli wysłałem pisma do oferentów o uzupełnienia, to muszę czekać aż wrócą i wtedy mogę ustalić termin wglądu, gdyż te uzupełnienie stanowią część oferty?