1

Temat: Wniosek o udostępnienie ofert i dokumentów przetargowych - TERMINY

Art.96 ust.3 :
"Protokół wraz z załacznikami jest jawny. Załaczniki do protokołu udostepnia sie po
dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub uniewanieniu postepowania, z tym że oferty
udostepnia sie od chwili ich otwarcia....."

Rozporządzenie , paragraf 5 ust.5:
"Zamawiajacy udostepnia wnioskodawcy protokół lub załączniki niezwłocznie.
W wyjatkowych przypadkach, w szczególnosci zwiazanych z zapewnieniem sprawnego toku prac dotyczacych badania i oceny ofert, zamawiajacy udostepnia oferty lub wnioski o
dopuszczenie do udziału w postepowaniu do wgladu lub przesyła ich kopie w terminie przez siebie wyznaczonym, nie pózniej jednak niż w dniu przesłania informacji o wyborze
najkorzystniejszej oferty albo o unieważnieniu postępowania."

Dostałem Wniosek o udostępnienie dokumentacji postępowania i ofert, jestem pod koniec badania ofert, przez wyborem oferty najkorzystniejszej.

Wytłumaczcie mi co kiedy można udostępnić bo dla mnie zapisy są niespójne.
W ustawie pisze, że załączniki do protokołu udostępnia się po wyborze NO z wyjątkiem ofert, które udostępnia się od ich otwarcia.

W Rozporządzeniu natomiast mowa jest o tym, że protokół lub załączniki udostępnia się niezwłocznie.

Czyli jak? oferty muszę udostępnić przed wyborem najkorzystniejszej oferty, a protokół i załączniki (wszystkie oprócz ofert) kiedy ?

I czy jeśli wysłałem pisma do oferentów o uzupełnienia, to muszę czekać aż wrócą i wtedy mogę ustalić termin wglądu, gdyż te uzupełnienie stanowią część oferty?

2

Odp: Wniosek o udostępnienie ofert i dokumentów przetargowych - TERMINY

Ja bym rozpatrywał zagadnienie przez pryzmat procedury odwołania.
Treść ofert znamy zaraz po otwarciu, a więc żeby wykluczyć kombinacje oferty jawne są o chwili otwarcia.
Dokumentacja w toku badania i i oceny się "zmienia" tzn. jest uzupełniania, wyjaśniana. Powoduje to że dziś pokażemy firmie niezadowolonemu wykonawcy cześć dokumentów On wysnuje fałszywe wnioski i jest problem. Udostępniając dok. najpóźniej w dniu ogłoszenia wyniku mamy "komplet dokumentów na których bazowaliśmy podejmując decyzję ws. wyniku postępowania. A od dnia ogłoszenia wyniku rusza czas na odwołania oraz informowanie zamawiającego o czynnościach niezgodnych z przepisami lub czynnościach zaniechanych.   
czyli oferty to wiemy, a reszta to jak uważamy (oczywiście uzasadnione) ale nie później jak w dniu ogłoszenia wyniku.
Poproszę skorygować jeśli się mylę.

3

Ktoś jeszcze pomoże ?

4

Udostępnij to co masz. Najpewniej wykonawcy chodzi o to, by zobaczyć oferty. Jeśli po ewentualnych wyjaśnieniach albo uzupełnieniach coś się zmieni , wykonawca chętnie do Ciebie wróci. Ale się już o to nie martw smile

5

To co mam to chyba za dużo. Bo jednak w ustawie pisze że załączniki do protokołu udostępnia się po wyborze NO ( za wyjątkiem ofert, które też są załącznikami).
Czyli cała korespondencja prowadzona w ramach postępowania nie zostanie jutro przeze mnie udostępniona wykonawcy. zaraz po jego wizycie przyjdą uzupełnienie, i mam nadzieję na to, że zdążę jutro wybrać po tym wszystkim NO.
Potem może wrócić i przeglądać resztę papierów.

Reasumując wydaje mi się, że przed wybraniem NO mogę udostępniać oferty i częściowo wypełniony protokół i nic więcej.
Ktoś się wypowie?

6

Zobacz wyrok KIO z dnia 14 stycznia 2011 r, sygn akt KIO 2810/10 i 2822/10. Oto fragment uzasadnienia KIO:
"Izba uznała natomiast za zasadny zarzut nieuprawnionego nieudostępnienia odwołującemu się treści wezwań kierowanych do spółki Grontmij Polska Sp. z o.o. w trybie art. 26 ust. 3 i 4 ustawy Pzp. Przyjęta przez zamawiającego interpretacja art. 96 ust. 3 ustawy Pzp, zgodnie z którą załączniki do protokołu z postępowania, w tym wezwania skierowane do wykonawców, udostępnia się dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej, prowadziłaby do sytuacji, w której wykonawcy mogliby zapoznać się z istotnymi dla oceny wniosków dokumentami w momencie, w którym upłynęłyby już terminy do wnoszenia środków ochrony prawnej na samą czynność oceny wniosków. Zamawiający słusznie udostępnił odwołującemu się dokumenty i wyjaśnienia złożone w wyniku wezwania uznając je zapewne za cześć wniosków, niemniej jednak dokumenty te mogą być oceniane jedynie wraz z treścią wezwań, w odpowiedzi na które zostały złożone".