1

Temat: zamówienie dodatkowe nausługi projektowania

W PN wybrano firme porjektowa na przebudowe drogi.W trakcie realizacji zamowienia okazuje sie ze nalezy zaporjektowac dodatkowe 1,5km drogi.Czy mozemy dotychczasowemu qykonawcy udzielic zamowienia doatkowego na podstawie art. 67.1.5?J
Prosze o podpowiedź.

2

Odp: zamówienie dodatkowe nausługi projektowania

Wydaje mi się że nie możesz skorzystać z tego artykuł ponieważ wykonanie projektu budowlanego jest dostawą, a powyższy artykół dotyczy usług i robót budowlanych.

3

Pipek, zagalopowałeś się, projektowanie jest usługą (kod CPV 74222000-1- usługi projektowania architektonicznego)

4

ARTYKUŁ dotyczy uslug i robot, zgadza sie..ale wykonanie dokumentacji projektowej to usługa, czyz nie?

5

prosba do Jacka:co byś mi proponował w takim przypadku zrobic?

6

jacek0707 napisał/a:

Pipek, zagalopowałeś się, projektowanie jest usługą (kod CPV 74222000-1- usługi projektowania architektonicznego)

Ja też tak myślałem ale na jednym ze szkoleń prowadzonym przez autorytet w zam. publ. dowiedziałem się że to dostawa ponieważ w wyniku dostajesz konkretny przedmiot do ręki - projekt. W przypadku usług wykonawca wykonuje czynność.

7

Marta napisał/a:

W PN wybrano firme porjektowa na przebudowe drogi.W trakcie realizacji zamowienia okazuje sie ze nalezy zaporjektowac dodatkowe 1,5km drogi.Czy mozemy dotychczasowemu qykonawcy udzielic zamowienia doatkowego na podstawie art. 67.1.5?J
Prosze o podpowiedź.

Oczywiście że możecie jeżeli wykażecie że (cyt. 67.1.5 pkt a i b):
"wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia, jeżeli:
a) z przyczyn technicznych lub gospodarczych oddzielenie zamówienia dodatkowego od zamówienia podstawowego wymagałoby poniesienia niewspółmiernie wysokich kosztów lub
b) wykonanie zamówienia podstawowego jest uzależnione od wykonania zamówienia dodatkowego". No i nie więcej 50% zamówienia podstawowego.
Jeżeli spełniacie któryś z powyższych warunków i dobrze to uzasadnicie to będzie wszystko ok. Ale 1,5 km nowej drogi to trochę podejrzane ale w zamówieniach różne rzeczy się zdarzają.

PS. Ja też kiedyś słyszałem że wykonanie dokumentacji projektowej to dostawa ale nie od autorytetu od spraw zamówień i od zawsze traktujemy to jako usługę projektową i przyłączam się do jacka0707 i Marty.

8

ArekS napisał/a:

PS. Ja też kiedyś słyszałem że wykonanie dokumentacji projektowej to dostawa ale nie od autorytetu od spraw zamówień i od zawsze traktujemy to jako usługę projektową i przyłączam się do jacka0707 i Marty.

I to jest Polska właśnie wszycy wiedzą że coś jest zabronione, a i tak to robią. Bo w naturze polaka jest łamać prawo.

9

Zamówienie dodatkowe, pkt b)
Dziwi mnie jednak fakt, jak można nie przewidzieć dalszego odcinka drogi...

10

pipi67 napisał/a:

I to jest Polska właśnie wszycy wiedzą że coś jest zabronione, a i tak to robią. Bo w naturze polaka jest łamać prawo.

Mnie też to podnosi na duchu smile

11

ArkuS, jeżeli wykonanie projektu jest według ciebie usługą, to również to również uszycie mundurka przez zakład usług krawieckich czy upieczenie bułek przez zakład piekarniczy zrzeszony w Cechu Rzemiosł oraz usługa budowlana również powinno się zakwalifikować do usług. W każdy tym przypadku efektem końcowym jest konkretna rzecz: projekt, mundurek, bułki, obiekt budowlany. Nie można postawić znaku równości pomiędzy usługą np. pocztową, telekomunikacyjną, ochroniarską a wykonaniem projektu. Dlatego uważam że wykonanie projektu to Dostawa i nie można skożystać z zapisu o pracach dodatkowych.

12

Według mnie jednak usługa. Jeśli projektant otrzymuje upoważnienie do działania w imieniu Inwestora wobec urzędów i instytucji celem realizacji zadania to działa niejako w jego imieniu. Celem ostatecznym jest pozwolenie na budowę projekt jest niejako elementem pomocniczym do tego jak również do wykonania robót budowlanych. Będzie to podobna usługa jak napisanie przewodnika po gminie gdzie ostatecznym celem będzie promocja i rozwój turystyki.

13

uszycie mundurka to też usługa, jak chcesz mieć dostawę to kupujesz ze sklepu

14

cbud napisał/a:

Według mnie jednak usługa. Jeśli projektant otrzymuje upoważnienie do działania w imieniu Inwestora wobec urzędów i instytucji celem realizacji zadania to działa niejako w jego imieniu. Celem ostatecznym jest pozwolenie na budowę projekt jest niejako elementem pomocniczym do tego jak również do wykonania robót budowlanych. Będzie to podobna usługa jak napisanie przewodnika po gminie gdzie ostatecznym celem będzie promocja i rozwój turystyki.

Być może działając w imieniu Zamawiającego w celu uzyskania pozwolenia na budowę (którego częścią składową jest wykonanie projektu) jest usługą ale wykonanie samego projektu jest dostawą. Jezeli wykonanie przewodnika określasz jako promocja i rozwój turystyki to twoja sprawa ale sam przewodnik jest dostawą i użycie innej nazwy tego nie zmieni. Ponadto pod nazwą promocja irozwój turystyki można włożyć wiele rzeczy np. artykół w gazecie, wytyczenie ścieszki rowerowej, budowa hotelu, zakup autokaru itp. Czy wszystko jest usługą.

15

danaug napisał/a:

uszycie mundurka to też usługa, jak chcesz mieć dostawę to kupujesz ze sklepu

A jaka jest różnica pomiędzy krawcową prowadzącą usługi krawiecki, a firmą produkującą ubrania. Jedynie wielkością sprzedaży. Czy zakup u producenta to też usługa.

16

Dostawą jest wytworzenie (wyprodukowanie) określonych dóbr, rzeczy... i nastepnie odpłatne przelazanie jej zamawiającemu, a projekt jest pracą twórczą. Projektu się nie produkuje lecz tworzy. Jest to zatem usługa. Kurde, nad czym tu jeszcze deliberować...?

17

Oczywiscie zgadzam sie z Jackiem projekt ot praca tworcza, a pracy tworczej nie kupimy  w sklepie.

18

jacek0707 napisał/a:

Dostawą jest wytworzenie (wyprodukowanie) określonych dóbr, rzeczy... i nastepnie odpłatne przelazanie jej zamawiającemu, a projekt jest pracą twórczą. Projektu się nie produkuje lecz tworzy. Jest to zatem usługa. Kurde, nad czym tu jeszcze deliberować...?

Obrazy w galeri również się tworzy a ich zakup jest dostawą. Po stworzeniu projaktu również przekazujesz go odpłatnie Zamawiającemu.
Zgodnie z wydawnictwem PWN  "Usługa jest to działalność lub wysiłek, których nie można posiąść fizycznie ani zobaczyć przed zakupieniem i nie można nabyć na własność. Jest to także niematerialny aspekt dobra. Usługi charakteryzują się następującymi cechami: niematerialnością, nierozłącznością, nietrwałością oraz często zindywidualizowanym, czyli unikatowym charakterem."

19

no i sam sobie zdefiniowales usługe ...brawo

20

Prubowałem was przekonać, że wykonanie projektu to dostawa. Jeżeli kogoś przekonałem to dobrze. Ponadto to nie ja mam problem lecz Marta i niech ona sama wybiera którą opcję wybrać. Cześć.

21

Przytoczę wam treść orzeczenia ETS, które dotyczy programów komputerowych, ale uważam że świetnie się tu nadaje : dostawa gotowych standardowych programów produkowanych masowo podlaga przepisom o dostawach, natomiast zlecenie opracowania nowego oprogramowania przygotowanego specjalnie dla indywidualnych potrzeb zamawiajacego powinno odbywać się zgodnie z przepisami o usługach.

22

tk ja mam problem ale nie z wyborem czy to usługa czy dostawa bo to oczywiste jest dla mnie...moj problem to prawidłowe zastosowanie trybu zamówienia dodatkowego..

23

Marta napisał/a:

no i sam sobie zdefiniowales usługe ...brawo

Nie wiem co masz na myśli. Z cytowanego zapisu wynika że usługa jest niematerialna, a w efektem projektowania jest projekt.

24

Mam nadzieję Marto, że już masz pewność że to usługa.
Jeżeli w SIWZ przewidywałaś udzielenie zamówień uzupełniających - możesz zastosować 67.1.6).
Jeżeli nie przewidywałaś zamówień uzupełniających - moim zdaniem powinnaś przeprowadzić nowe postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego. Ja osobiście nie widzę przesłanek do wolnej ręki.

25

Na zakończenie. Sprzedaż projektu jest przeniesieniem praw autorskich (trzeba spisać odpowiednie pismo), a zgodnie z art. 2 ust.2 PZP dostawą nazywamy między innymi nabycie praw.