1

Temat: kto może byc członkiem komisji przetargowej

Co sądzicie o takiej sytuacji:
Kierownik zamawiającego jednostki A chce powołać na członka komisji pracownika z jednostki B. Fakt jest taki, że jednostka A jest podległa jednostce B, ale ma osobny status zamawiającego,  a między pracownikiem z jednostki B a kierownikiem z jednostki A nie występuje żadne powiązanie cywilnoprawne.
Czyli kierownik jednostki B wydaje polecenie służbowe swojemu pracownikowi, że ma uczestniczyć w pracach komisji dla innego zamawiającego z podległej jednostki A.
Według mnie taka sytuacja jest niedopuszczalna.
Co Wy na to?

2 (edytowany przez nina 2012-11-28 19:40:28)

Odp: kto może byc członkiem komisji przetargowej

A dlaczego nie? Kierownik może sobie powołać kogo chce byle znał się na np.: przedmiocie zamówienia.

3

Tylko, że kierownika zamawiającego powinna łączyć jakaś umowa cywilnoprawna z członkiem komisji, bo przecież nie można powołać na członka komisji kogoś z ulicy. Mój przypadek jest taki, że ja mam zostać powołany na członka komisji w innej jednostce, z którą nie łączy mnie żaden stosunek cywilnoprawny, a według mnie powinna być co najmniej umowa zlecenie między mną a tym kierownikiem zamawiającego, który NIE jest moim pracodawcą.

4

Wydaje się słuszne rozumowanie. Ja również uważam, że musi być jakieś formalne związanie osoby. No, ale jeśli zakład pracy (tu: jednostka) oddeleguje pracownika, gdy kierownik da mu taką dyspozycję, to moim zdaniem może, a nawet musi. Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce.

Osobiście mając wątpliwości upewniłbym się u zakładowego radcy prawnego, a taki zwykle jest.

5

Mateusz to w takiej sytuacji mogą cię powołać i zapłacić lub jak chcesz to możesz za darmo im świadczyć taką usługę. Ja na swoim przykładzie powiem, że działałam w kilkunastu komisjach będąc przewodniczącą za damo np. domy pomocy społecznej, kościoły itp. wsio z UE i nikt nigdy nic mi nie powiedział, że źle było. Komisja składa się z ludzi wybranych przez Kierownika jednostki i nie ma przepisu który zakazuje tego.

6

Ciekawy temat. Ze strony ustawy nie widać przeciwwskazań, jedynie w zakresie powierzenia czynności zastrzeżonych da kierownika zamawiającego (18.2. drugie zdanie).
Np. biegły nie musi być pracownikiem, ale wiadomo że za fri raczej sług nie świadczy.

7

hubal napisał/a:

Wydaje się słuszne rozumowanie. Ja również uważam, że musi być jakieś formalne związanie osoby. No, ale jeśli zakład pracy (tu: jednostka) oddeleguje pracownika, gdy kierownik da mu taką dyspozycję, to moim zdaniem może, a nawet musi. Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce.

Osobiście mając wątpliwości upewniłbym się u zakładowego radcy prawnego, a taki zwykle jest.

"a nawet musi" - musi wtedy kiedy ma takie coś zapisane w obowiązkach, w przeciwnym wypadku nic nie musi.

"Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce." - ponieważ? Co to kogo obchodzi gdzie pracuję (oczywiście pamiętając o zgodzie jeśli potrzebna)?

8

a jeśli chodzi o zgode to zgoda ustna czy pisemna?

9 (edytowany przez psz 2012-11-29 07:22:45)

Tylko pisemna. Art. 80 ust. 1 i 2 ustawy o służbie cywilnej z 2008 r.

10

Udział w komisji w innej jednostce wykracza poza mój zakres obowiązków wink nastąpiła pilna potrzeba udzielenia zamówienia i mam zostać członkiem komisji  w innej małej jednostce, która o postępowaniach przetargowych mało co słyszała, bo nigdy nie musiała takich postępowań przeprowadzać. Teraz okazało się, że muszą i jest łapanka do Komisji wink

11

psz napisał/a:

"a nawet musi" - musi wtedy kiedy ma takie coś zapisane w obowiązkach, w przeciwnym wypadku nic nie musi.

Tylko zazdrościć układów w robocie. Ja - nawet pomimo niezłych kontaktów z kierownictwem - nie odważyłbym się sprzeciwiać ?szefie, absolutnie wykluczone, bo nie mam w obowiązkach?. Z resztą po takim czymś można zaraz się spodziewać np. wskazania palcem w obowiązkach ostatniego punktu, gdzie jest zwykle wszystko, a jeśli nie to następnego dnia wręczenia nowego zakresu.

O ile znam życie. to w niektórych zakładach bywa ciut gorzej.

psz napisał/a:

"Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce." - ponieważ? Co to kogo obchodzi gdzie pracuję (oczywiście pamiętając o zgodzie jeśli potrzebna)?

Kolego! Prywatnie to możesz co uważasz, ale jeśli ktoś jest kojarzony z zakładem, występuje jako przedstawiciel czy choćby pracownik zakładu, to reguły są takie, że ta osoba ma zobowiązania i swobody nie ma. Przynajmniej w moich rejonach tak jest.

12

Wszystko oparłeś na jakichś swoich odczuciach i regionalizmach. Skoro tak jest u Ciebie w regionie to może pisz od razu - rozeznaj się na rejonach czy musisz pytać o zgodę - zamiast pisać jak to jest u Ciebie.
Jak kierownictwo będzie chciało, żebyś poszedł popracować tydzień w rybnym to też pokaże Ci ostatni punkt?
To co ja napisałem, oparłem na przepisach.

13

Po cześć zgadzam się Hubalem. Znam taką Panią co to nie ma "tego" w zakresie obowiązków smile. Zakrawa na śmieszność.
Oczywiście każdy przypadek jest inny. Ja sam kiedyś poprosiłem o wydanie polecenia "tego" na piśmie i nikt tego nie zrobił...pracuje nadal smile

14

psz napisał/a:

Tylko pisemna. Art. 80 ust. 1 i 2 ustawy o służbie cywilnej z 2008 r.

No patrzcie, parę ładnych lat pracuję i pierwszy raz słyszę, że to nieprawda, bo służę w  służbie wink

No to dla tych co nie są w służbie: jeśli jednostki/zakłady nie są organicznie powiązane i zwyczaj pozwala, to moim zdaniem wystarczy ustnie (np. gdy w tym samym budynku i na tych samych korytarzach wójt, urząd gminy i GOPS, to osobiście nie widzę problemu).

15

psz napisał/a:

Jak kierownictwo będzie chciało, żebyś poszedł popracować tydzień w rybnym to też pokaże Ci ostatni punkt?

No bez przesady. Tu ponadto jest sytuacja szczególna; doraźna łapanka. W takich przypadkach - wiadomo dziś zaczynamy, a papiery wczoraj.
Ponadto znam pracę komisyjną: jeden naprawdę pracuje, czasem innych przymuszą, ale w na ogół ci inni są od podpisania na końcu.
Nie widzę powodu do obaw.

No jest jeden ! - kiedy na tym z łapanki ma spoczywać cały ciężar merytorycznej roboty. W takim przypadku chandryczenie jest zasadne.

16

hubal napisał/a:

No jest jeden ! - kiedy na tym z łapanki ma spoczywać cały ciężar merytorycznej roboty. W takim przypadku chandryczenie jest zasadne.

W moim przypadku problem jest taki, że już pracuje przy postępowaniach od 7-19 i dochodzą dodatkowe łapanki więc za niedługo braknie doby wink
Zamierzam się pochandryczyć troszkę.