1

Temat: polisa OC

wczytałam sie już i wiem ze polisa musi być opłacona na dzien skladania ofert,

ale co zrobic jeśli Wykonaca dal polise opłata gotówka czyli ok, ale dopiero bedzie obowiązywać ochrona Wykonawcy od 1.01.2013 r  czyli od dnia obowiązywania umowy

mój zapis w SIWz w celu potwierdzenia że Wykonawca znajduje sie w syt. ekon i fin.
zapewniającej wykonanie zamówienia, do oferty nalezy:
przedłozyć opłaconą ofertę, a w przypadku braku inny dokument potwierdzajacy, że Wykonawca jest ubezpieczony od OC w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia przez cały okres realizacji umowy z możliwością przedłużenia ważności polisy, na sumę nie mniejsza niż 10 000zł

moje pytanie jest takie czy słowo jest ubezopieczony można potraktowac jako że jest w tej chwili ubezpieczony, a nie że będzie ubezpieczony od 1.01.2013 bo od wtedy będzie obowiązywac umowa-

czy poprosu niepotrzebnie zapisałam przez okres obowiązywania umowy i tak dalej.

czy mniał ktos podobny przypadek że opłacona składka a ubezpieczenie bedzie dopiero wazne później

2

Odp: polisa OC

Zatem wpłata pierwszej raty jest wystarczająca do osiągnięcia celu umowy ubezpieczenia, której zawarcia wymagał zamawiający, a więc posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i do uznania, że wykonawca przedłożył opłaconą polisę. Żądanie opłacenia pełnej składki, pomimo że po zapłaceniu pierwszej raty aktywowała się odpowiedzialność ubezpieczyciela, jest więc nieuzasadnione. Powyższe stanowisko potwierdza Krajowa Izba Odwoławcza w następujących wyrokach: wyrok z dnia 23 stycznia 2012 r. , sygn. akt KIO/UZP 99/12; wyrok z dnia 2 listopada 2011r., sygn. akt KIO 2234/11; wyrok z dnia 23.08.2011r., sygn. akt KIO 1675, KIO 1676/10; oraz stanowisko powyższe podzielił Sąd Okręgowy we Wrocławiu w wyroku z dnia 14 lipca 2011 r., sygn. akt X Ga 213/11.

cyt. z Informator UZP 4/2012, str. 26
Oczywiście artykuł jest dość obszerny i porusza wiele wątków.

3

ale temat...szukam, szukam i taka naprawdę  ludzie mają problem z drugiej strony; jest umowa ale termin opłacenia składki upływa gdzieś po otwarciu ofert...

4

ale wymóg przestawienia opłaconej polisy przez "przez cały okres realizacji umowy" jest szkodliwy dla zmawiającego.... Wykonawca ma mieć opłaconą polisę na dzień...inną rzeczą jest ubezpieczenie realizowanego zamówienia.
Może być tak, że zdąży zrealizować zamówienie w okresie za który ma opłaconą składkę OC, tą którą przedstawił zmawiającemu wraz z ofertą.

5

tylko u mnie jest inna sytuacja jest opłacona polisa ale ona jeszcze nie obowiazuje będzie obowiązywała od 1.01.2013 r

bo gdyby tak literalnie patrzec to pisze, ze jest ubezpieczony i ma opłacona polisę  a ten mój opłacił polise ale obowiązek ubezpieczenia bedzie później

6

miłka napisał/a:

czy poprosu niepotrzebnie zapisałam przez okres obowiązywania umowy i tak dalej.

.... niestety opcja jak wyżej.

7

tylko ze na dzien składania ofert opłacił skladke a  ubezpieczenie obowiązuje od 1.01.2013

czyli przyjąć to ,ze miał opłaconą a nie miał ubezpieczenia wczesniej jako firma

8

Pytanie, czy wykonawca w stanie faktycznym który opisujesz na dzień złożenia oferty był ubezpieczony?
Wg mnie nie był.
1. umowa podpisana ale stanowi że ubezpieczeniem jest objęty od 01.01.2013 roku,
2. opłacenie składki nic nam nie daje wobec zapisów umowy,
3. KC Art. 814. (315) § 1. Jeżeli nie umówiono się inaczej, odpowiedzialność ubezpieczyciela rozpoczyna się od dnia następującego po zawarciu umowy, nie wcześniej jednak niż od dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej pierwszej raty Patrz pkt 1)

9

Próżne Wasze dywagacje - warunek jest postawiony, delikatnie mówiąc "nieprawidłowo".

10

Czyli co dalej?

11

czyli proszę o uzupełnienie bo może inną pokaże polisę a jak nie to wykluczam  go

pomino moich wcześniejszych nie dokońca  dobrych zapisów ,

covec dzięki za cierpliwośc smile:)

12

Miras masz rację że zwaliłam zapis ale musze z tego wybrnąc smile:)

13

Wobec treści opinii jak niżej

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2138

wydaje się że jedyne wyjście to: unieważnić postępowanie.