Temat: Usługi pocztowe
1 stycznia 2013 r. zostaje uwolniony monopol poczty polskiej. Czy w grudniu mogę zawrzeć umowę na 2013 r. jeszcze na starych zasadach?
Dziękuję
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Usługi pocztowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
1 stycznia 2013 r. zostaje uwolniony monopol poczty polskiej. Czy w grudniu mogę zawrzeć umowę na 2013 r. jeszcze na starych zasadach?
Dziękuję
Tak.
Co to znaczy na starych zasadach?
obecnie obowiązujące. Uwaga na In...
Możesz. Póki co obecnie obowiązujące przepisy mówią o monopolu PP. Nie ma jeszcze nowej ustawy. 23.11.12 trafiła do Senatu i Prezydenta.
Tak więc obok całej listy przesłanek przemawiających za trybem WR dochodzi "monopol" na przesyłki do 50g
Z szacunku osoby ustalającej wartość zamówienia wynika, że wartość przesyłek do 50g nie przekracza 14 ooo euro i wartość pozostałych przesyłek również nie przekracza 14 000 euro, ale łączna wartość daje powyżej 14 000 euro. Czy można potraktować te zamówienia jako odrębne?
No nie wiem. Gdyby ując ustawowy podział na przesyłki do i powyżej 50 gram to nadal są to przesyłki. Uważam, że wartością zamówienia powinno być wszystko razem, a zastosować procedurę do tych powyżej 50 gram (oczywiście do tych poniżej 50g też jest procedura).
patrz również
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=78679#p78679
...oraz
Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 3 sierpnia 2012 r. o sygn. akt: V Ca 1281/12 dotyczący zastosowania trybu zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a, wobec usług pocztowych dla przesyłek do 50 gram
Porażka z tą pocztą. Jednym słowem orzeczenie KIO 685/12 poległo.
Przy uzasadnieniu WR warto zastanowić się nad art 5 ust 1a pkt 1. W końcu taniej niż na poczcie nie można, przynajmniej w 2012.
a ty co zastosowales jaroslaw?chyba juz czas i pora?
WR a w uzasadnieniu podałem 5a (2,5x droższe oferty na przesyłki do 50g + zwolnienie z podatku vat operatora publicznego), 67.1.b ochrona praw wyłącznych - moc dokumentu urzędowego dla potwierdzenia nadania przesyłki + 2,5x ceny do 50g, oraz 67.1.a przyczyny techniczne, w zakresie potrzeb mojej jednostki jedynie PP jest w stanie zrealizować usługę powszechnych usług pocztowych w kraju i za granicą (rejestr operatorów pocztowych prowadzony przez prezesa urzędu komunikacji elektronicznej wskazuje na 4 operatorów posiadających stosowne zezwolenie z czego 3 ma zawieszoną działalność a 1 nie swiadczy usług w wymaganym zakresie).
Szukaj uzasadnień w BZP
to ja mam takie:
Zamówienie ..................w zakresie przesyłek pocztowych o wadze do 50 gram może zostać zrealizowane tylko przez jednego wykonawcę, tj. Pocztę Polską S.A. Zgodnie z art. 47 ......
zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010r., Nr 113, poz. 759 z późn. Zm.), który stanowi, że zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki, jeżeli usługa może być świadczona tylko przez jednego wykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze.
W rejestrze operatorów pocztowych, prowadzonym przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej, w części o której mowa w art. 20 ust. 2 pkt. 1, dotyczącej rejestru zezwoleń, o których mowa w art. 6 ust. 1 Prawa pocztowego, na chwilę obecną znajduje się 5 przedsiębiorców, w tym Poczta Polska S.A., która jako jedyna spełnia łącznie warunki określone w ustawie dla świadczenia usług powszechnych. Zakres działalności innych podmiotów nie obejmuje bowiem wszystkich usług pocztowych lub działalność ta nie obejmuje całego obszaru Rzeczypospolitej Polskiej. Na podstawie art. 46 ust. 2 ustawy Prawo pocztowe obowiązek wykonywania zadań operatora publicznego został powierzony Poczcie Polskiej i w myśl art. 46 ust. 1 jest ona zobowiązana do m.in. świadczenia powszechnych usług pocztowych w sposób ciągły, umożliwiający traktowanie przesyłki listowej jako przesyłki poleconej, uzyskanie potwierdzenia odbioru przesyłki rejestrowanej. Poczta Polska jest jedynym operatorem publicznym, który gwarantuje Zamawiającemu dochowanie przesłanki wynikającej z art. 45 ustawy Prawo pocztowe.
Potwierdzenie nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego, wydane przez placówkę operatora publicznego ma moc dokumentu urzędowego. Powyższe okoliczności przesądzają o występowaniu faktycznego monopolu, w związku z czym zamówienie może zostać zrealizowane tylko przez tego wykonawcę z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów oraz z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. W przypadku usług pocztowych o masie wagowej do 50 gram, świadczenie tej usługi na preferencyjnych warunkach została w Polsce zastrzeżona na rzecz Poczty Polskiej S.A..
Zastrzeżenie to jest zgodnie z prawem wspólnotowym, mówiącym że każde państwo członkowskie może zastrzec na rzecz operatora świadczącego usługi powszechne, wyłączność na świadczenie określonych usług ( wyrok ETS z dnia 18.12.2007r. w sprawie C-220/06). w związku z powyższym jeżeli usługi pocztowe są zastrzeżone tylko dla jednego operatora , usługi takie muszą być wyłączone z konkurencji, gdyż żaden inny podmiot gospodarczy nie ma prawa oferować tego rodzaju usług na podobnych warunkach.
powołałam sie tez (niestety) na wyrok KIO 685/12 z dnia 20 kwietnia 2012r. , i nie ujęłam art. 5 a
A ja Wam mówię- mimo tego,że przytoczone przez Was argumenty są jak najbardziej logiczne a wyniki postepowań potwierdzają monopol poczty -wszystko to nic (zdaniem Sądu i niektórych orzeczeń KIO) wobec naruszenia zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców. To,że niektórym się udaje WR to tylko kwestia szczęścia i braku zainteresowania ze strony IP. Ja tam wbrew rozsądkowi zrobiłam przetarg.Wynik oczywisty.:)
Skubidu1 a co w sytuacji kiedy Poczta Polska "olałaby" twój przetarg i zostałbyś tlyko z 1 ofertą Inpostu duużo droższą??
Rozwiązaniem jest realny budżet na tego rodzaju zamówienie.
czyli unieważnienie i co dalej? kolejny przetarg?
Jak nie przystąpią do PN, to pewnie też nie przystąpią do ZzWR. Czarnowidztwo nie jest podstawą do zaniechania stosowania przepsiów
przy WR zapraszam do negocjacji a wiec dostaja do wiadomosci informacje a przy PN różnie to bywa, a z unieważnieniem to też nie taka prosta sprawa i też trzeba sie tłumaczyć udowadniać itd
...a Skubidu1 się udało i ma spokojną głowę.
W sumie to ciekawe. Od paru lat przepisy dotyczące PP i trybów tak bardzo się nie zmieniły natomiast diametralnie zmieniło się podejście do tej usługi. Raz jest monopol raz go nie ma. Cyrk.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc