1

Temat: stawka VAT

Znowu potrzebuję pomocy smile
Wykonawca w ofercie wpisał VAT 0%.
Zapytałem go na piśmie dlaczego taka stawka ?
Odpisał mi, że omyłkowo wpisali 0% zamiast zwolniony i podali podstawę prawną do zwolnienia.
Pytanie moje brzmi czy to błąd w obliczeniu ceny i czy są na to jakieś orzeczenia ?

2

Odp: stawka VAT

Ja bym wyjaśnienia uznał.

3

Zawsze zastanawiam sie po co zamawiającemu stawka Vat, zamawiający rozlicza sie za cene brutto, a jaki Vat płaci wykonawca to jego sprawa. On szacując kwotę oblicza sobie wszelkie koszya i stawkę Vat i wpisuje odpowiednią cenę, jaka mu się opłaci.

4

Uznaliśmy, bo faktycznie czy to jest 0% czy zwolniony to nie wpływa to na cenę brutto.
Takie niestety przepisy, że Zamawiający ma sprawdzić czy stawka podatku VAT jest prawidłowa.
Jaka jest u Was praktyka w formularzu ofertowym? Żądacie tylko ceny brutto, czy Wykonawca też ma wpisać stawkę podatku VAT ?
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w formularzu ofertowym Wykonawca wpisywał cenę brutto np: 1000 zł w tym NALEŻNY podatek VAT.

5

mateusz napisał/a:

Takie niestety przepisy, że Zamawiający ma sprawdzić czy stawka podatku VAT jest prawidłowa.

Prawdę mówiąc to nie pamiętam takiego przepisu w Pzp.

6

Wprost takiego przepisu nie ma, ale mamy art 2 pkt 5 ustawy Pzp, który jako najkorzystniejszą określa ofertę zawierającą najkorzystniejszy bilans ceny. Cenę definiuje ustawa o cenach, w cenie uwzględnia się VAT. Zamawiający musi sprawdzić czy stawka podatku Vat jest prawidłowa czy też ma do czynienia z błędem w obliczeniu ceny.