1

Temat: Tonery,oryginały zamiast zamienników

Witam, czy ktoś wynalazł jakiś złoty środek na sporządzenie SIWZ na dostawę wyłącznie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych do drukarek? Obecnie korzystamy z zamienników i jesteśmy strasznie zawiedzeni ich jakością. Obciążamy firmę kosztami naprawy drukarek ale nie mam na to czasu by wciąż odsyłać jakiś toner i pisać pisma przewodnie. Poza tym jakośc wydruku pozostawia wiele do życzenia.Robi się to uciążliwe i nie chcę się w to bawić i w tym roku. Jedno wiem na pewno, nie zrobię PN gdyż wtedy wpływa mi ok.20 ofert z firm z całej Polski. Zwrócę się z ZoC do 5 firm lokalnych, z nimi zawsze jakoś lepiej się dogadać. Można by zasugerować im, że chcemy wyłącznie oryginalne produkty ale nie mam pewności , że któryś  z nich się nie wyłamie. Zresztą to jest trochę naginane prawa.
Macie jakiś dobry sposób na wyjście z tej sytuacji?

2

Odp: Tonery,oryginały zamiast zamienników

też właśnie chciałam zrobić ZoC, jak piszesz, ale jak chcesz to możesz wpisać w SIWZ, że wykonawca musi ZAPEWNIĆ gwarancję dla drukarek na czas użytkowania jego tuszy/tonerów i przez pół roku po zakończeniu dostaw.
(Zapewnić = dostarczyć oryginały - gwarancja producenta LUB własnymi siłami dokonywać napraw).

Trzeba by to doprecyzować, że np. po trzech awariach tej samej rzeczy Wykonawca wymienia ją na nową... itd...

3

w tym szkopół, że w umowie mam zapis, że W zapłaci za naprawę sprzętu w przypadku stwierdzenia przez serwis , że przyczyna leży po stronie wadliwego tonera. Zapis dął mi tyle, że co tydzien muszę pisac pismo do W o zwrot kosztów naprawy spowodowananej przez używanie słabej jakości tonera. Zamienniki, które dostaję sypią się przez co zostają ślady na wydrukach.
jest też w umowie inf, że w przypdaku trzech napraw danego sprzętu spowodowanych używaniem danych wkładów W zamieni ją na nową - ale co z tego jak drukarka ogólnie  jest dobra gdy włożymy oryginalny toner, jak tylko wlożę zamiennik pojaiają się zaciemnienia na kartce!
Niestety ale takie zapisy w SIWZ ani w umowie nie odstraszają producentów zamienników do udziału w PN.

No więc jeszcze raz proszę o poradę jak można wybrnąć z zamienników.

4

a nie lepiej jest napisać wprost w siwz, że "materiały eksploatacyjne tj...... mają być nowe, oryginalne i nieregenerowane"?

5 (edytowany przez Nero 2011-01-24 08:10:53)

Antypka napisał/a:

a nie lepiej jest napisać wprost w siwz, że "materiały eksploatacyjne tj...... mają być nowe, oryginalne i nieregenerowane"?

ale one sa nowe, oryginalne i nieregenerowane. Firma, która złożyla najtańszą ofertę sama produkuje wkłady do drukarke - więc są oryginalne.
Taki zapis mieliśmy , ba a nawet jeszcze lepszy:
"Wykonawca oświadcza, iż wszystkie materiały objęte niniejszą umową są materiałami fabrycznie, nieużywanymi, wolnymi od wad, kompletnymi i najwyższej jakości, oryginalnie zapakowanymi, nie noszącymi śladów otwierania, nie regenerowanymi, nie poddanymi procesowi ponownego napełniania, recyklingu, demontażu lub wymiany jakichkolwiek elementów. Wszystkie elementy danego materiału eksploatacyjnego nie wchodziły wcześniej (pierwotnie) w całości ani w części w skład innych materiałów, są wyrobami fabrycznie nowymi, nieużywanymi, nieregenerowanymi, nierefabrykowanymi, a ich zastosowanie nie może spowodować utraty gwarancji producenta sprzętu...."
i dalej:
"W przypadku zaproponowania równoważnego materiału eksploatacyjnego, Wykonawca oświadcza, iż:
-     proces produkcji i stosownie wyprodukowanych materiałów eksploatacyjnych nie narusza praw patentowych producentów oryginalnych materiałów,
-     producent oferowanego materiału eksploatacyjnego spełnia przepisy związane z ochroną środowiska oraz potwierdza, że materiały są produkowane w sposób bezpieczny i nie wpływający negatywnie na środowisko,
-     w przypadku usterki wywołanej przez stosownie produktów równoważnych zobowiązuje się do zagwarantowania serwisu sprzętu i pokrycia kosztów serwisowania,
-     zaproponowany równoważny materiał eksploatacyjny jest w pełni kompatybilny z urządzeniem, do jakiego jest przeznaczony tzn. pozwala na pełną obsługę urządzenia, w tym na monitorowanie stanu zużycia tonera w urządzeniach wyposażonych w taką funkcję,
-     zaproponowany równoważny materiał eksploatacyjny działa analogicznie jak materiał oryginalny producenta urządzenia. Materiał jest umieszczony w oryginalnym opakowaniu fabrycznym z etykietą, musi posiadać znak firmowy producenta, etykietę zawierającą numer katalogowy, termin ważności i listę kompatybilności..."

i co, i nic, obeszli i ten przepis smile

6

Co lepsze, to wczoraj buszując po innych forach znalałam informację, że nawet firmy takie jak HP nie produkują 100% nowych tonerów. Do części z nich używane są pojedyncze elementy z odzysku.
I zawarcie zapisu w SIWZ " 100% nowe" wyklucza nawet tekie firmy jak HP.
Nie wiem na ile to jest prawdą ale może inni wiedzą i się wypowiedzą smile

7

może w takim razie trzeba porozmawiać z jakimś konkretnym producentem sprzętu, który uważasz za odpowiedni i z nim okreslić, co świadczy o tym , że dany materiał esploatacyjny jest oryginalny,nowy, nieregenerowany itd.

8

Można żądać oryginalnych tonerów i tuszy. Zobacz jak opisał UZP przedmiot zamówienia na dostawę materiałów eksplatacyjnych  - SIWZ z 29 stycznia 2010 r. lub 10 marca 2010 r. - dostępne na stronie UZP w zakładce "Zamówienia publiczne w UZP" i dalej  zakładka "Archiwum"

9

kontynuując wątek...widziałem siwz z marca 2010 roku UZP na dostawę tonerów. w ogłoszeniu była informacja że umowę zawierają na rok, a za rok cisza... przeszukałem wszystkie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia które UZP ogłosił i nic nie ma na temat tonerów. w Postępowaniu z marca dostali tonery za ok. 19000 zł najtańsze, a cała reszta cen mieściła się w granicach 25 000 zł i więcej (zapewne ktoś ich nauczył  smile smile
Też nie mają najwidoczniej złotego środka na zakup właściwych tonerów i zapewne uciekli w zakupy do 14000 euro...niestety nie wszyscy tak mogą...