1

Temat: Art. 26 ust. 2b i podwykonawcy

Witam

W SIWZ zamawiający wymaga co najmniej 1 dostawy zwierząt o wArtości min. 60 tys. brutto w ciągu ostatnich 3 lat.

Chciałbym się dowiedzieć czy nie spełniając powyższego kryterium a zgodnie z Art. 26 ust. 2b, mogę wystArtować do przetargu mając hodowcę, który spełniałby powyższe kryterium?

Chciałbym wystArtować do przetargu samodzielnie a jedynie przedstawić zamawiającemu oświadczenie, że hodowca zapewni mi do odbioru wymaganą ilość zwierząt przez zamawiającego oraz że np. transport zwierząt byłby wspArty wiedzą i doświadczeniem hodowcy w tym zakresie (sam tego typu działalności jeszcze nie wykonywałem). W tym przypadku hodowca by tylko hodował zwierzęta a ja dostarczałbym je zamawiającemu.

Jednak w rozmowie telefonicznej zamawiający powiedział, że treść Art. 26 ust. 2b dotyczy przypadku jakbym wspólnie występował do przetargu razem z hodowcą i wtedy mogę polegać na wiedzy i doświadczeniu hodowcy.

Tak więc mogę w tym przypadku wystąpić do przetargu samodzielnie (z podwykonawcą - hodowcą) czy tylko wspólnie z hodowcą?

Pozdrawiam
Wojtek
ps. To pierwszy przetarg w którym chciałbym wziąć udział.

2 (edytowany przez covec 2012-12-03 12:09:43)

Odp: Art. 26 ust. 2b i podwykonawcy

Opierając się na informacji od Ciebie ja nie widzę problemu żeby wystartować zarówno razem jak i samodzielnie (wsparty oświadczeniami podmiotu trzeciego).
Jest tylko pytanie, czy zamawiający zastrzegł, że zamówienie ma wykonać wykonawca bez podwykonawców/podmiotów trzecich?

3 (edytowany przez w0jciech 2012-12-03 12:25:24)

covec napisał/a:

Jest tylko pytanie, czy zamawiający zastrzegł, że zamówienie ma wykonać wykonawca bez podwykonawców/podmiotów trzecich?

Dzięki za odpowiedź.

Nie, wykonawca nie zastrzegł powyższego. Cytuję z SIWZ: "Zamawiający dopuszcza możliwość zatrudnienia podwykonawców. Wykonawca sam wskazuje w ofercie część zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom"

Mi również wydaje się, że mogę wystartować samodzielnie i mieć oświadczenie hodowcy, że będzie miał wystarczającą ilość zwierząt do odbioru.

W takim razie muszę zadzwonić do zamawiającego i jeszcze raz go o to samo zapytać, bo po pierwszej rozmowie telefonicznej mógł mnie wprowadzić w błąd.

4

na marginesie proponuje złożyć pytanie pisemnie a wykonawca w okolicznościach art. 38 odpowie na nie. Telefon fajna rzecz, ale brak dowodów smile

5

Zamawiający wprowadził Cię w błąd. Jeśli będziesz dzwonił do niego jeszcze raz to po prostu stwierdzaj fakty, nie pytaj go bo już udowodnił, że nie można na nim polegać.

Nie wiem jakie zapytanie z 38.4 miałbyś wystosować do zamawiającego.

Możesz złożyć ofertę sam i wykorzystać doświadczenie hodowcy.

W SIZW muszą być wszelkie zapisy co jest w takim wypadku wymagane na potwierdzenie powyższego.

6

Nie wiem jakie zapytanie z 38.4 miałbyś wystosować do zamawiającego.

np. czy zamawiający dopuści wykonawcę który dysponuje/nie dysponuje tym czy tamtym... Może głupie ale w tym szaleństwie niejednokrotnie jest metoda.

7

To określa specyfikacja. Wątpliwości powstały bo Wojciech został wprowadzony w błąd. Jeśli to nie pomyłka zamawiającego tylko taki ma stan wiedzy to jak sądzisz - co odpowie Wojciechowi na zapytanie pisemne?

8

Akurat już jest za późno na złożenie zapytania. No ale jak podpowiadacie, że mogę w tym przypadku wystartować do przetargu samodzielnie z hodowcą jako podwykonawcą, to tak też i zrobię.

psz napisał/a:

Możesz złożyć ofertę sam i wykorzystać doświadczenie hodowcy.

W SIZW muszą być wszelkie zapisy co jest w takim wypadku wymagane na potwierdzenie powyższego.

Jest informacja w SIWZ "Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponoiwał zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia"

Będę się powyższej treści trzymał i złożę w ofercie zobowiązanie hodowcy do udostępniania do odbioru odpowiedniej ilości zwierząt zgodnie z zamówieniem oraz że hodowca sprzedał min. 1 raz zwierzęta na kwotę min 60 tys. brutto oraz przy dostawach zwierząt będę polegać na wiedzy i doświadczeniu hodowcy.

W razie czego najwyżej będę składał Zamawiającemu dodatkowe dokumenty jak będzie trzeba.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

9 (edytowany przez covec 2012-12-03 13:23:26)

Wojciech szuka informacji nie tylko w jednym źródle. Zamawiający odpisze to co wydaje się jemu słuszne, ale wtedy Wojciech ma argument w dłoni (jeśli zamawiający się pomylił). Co Wojciech robi z argumentem? pisze kolejne pismo do zamawiającego z prośbą o skorygowanie błędu itd. Wszyscy się uczymy.

to początek przygody Wojciecha z pzp smile

10

Wojciech może to powiedzieć przez tel i zamawiający też się uczy. Wojciech ma argument w dłoni bo jest on w SIWZ, przepisach... Nie potrzebuje w tym przypadku papierów bo to mu nic nie daje.

11

cyt. przez Wojciecha wyżej siwz wskazuje, że zam. przepisuje treść ustawy i rozporządzeń. Więc teoretycznie wszystko jest OK. W takiej sytuacji zam. porostu błędnie interpretuje właściwie podane przepisy. Takie błędy wychodzą przy badaniu i ocenie ofert. Wykonawca zostanie wykluczony i pozamiatane.

Jest informacja w SIWZ "Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia"

Dla mnie informacja z siwz jest jasna. Nie ma się do czego przyczepić. Ale informacja telefoniczna my wiemy była co najmniej nie spójna. Co usłyszał wykonawca przez telefon? nie coś Pan pomylił, ja tak powiedziałem?...nie możliwe, przecież w siwz jest jasno napisane...
Wyrażam swoją opinię i niekoniecznie trzeba się z nią zgadzać

12

Dzięki.

Piszesz o innej sytuacji. Coś wykonawcy w SIWZ nie pasuje, dzwoni do zamawiającego i ten przez telefon daje mu taką interpretację, która mu odpowiada. W takiej sytuacji trzeba mieć stanowisko na piśmie. Tu natomiast mamy coś co jest oczywiste i gdyby wykonawcy zaczęli stosować się do Twojej rady to do każdego przetargu miałbym dziesiątki bezsensownych pytań "bo lepiej mieć na papierze" - kiedy to już jest na papierze - w SIWZ.