1

Temat: 87 ust. 2 pkt 3 - terminy

Poprawiałem ofertę z 87 ust. 2 pkt 3 wysłałem informację do wykonawcy, który może w terminie 3 dni nie zgodzić się na poprawienie oferty. Wykonawca w dniu, w którym został poinformowany o poprawieniu omyłki wyraził pisemną zgodę na jej poprawienie. Nie musiał tego robić, jak wiemy, jednak był nadgorliwy i pisemnie zgodził się na poprawę.

Czy zatem muszę czekać ustawowe 3 dni, skoro mam pisemne potwierdzenie, że jest zgoda Wykonawcy?

Co sądzicie?

2

Odp: 87 ust. 2 pkt 3 - terminy

Decyzja podjęta, jest pismo. W tym przypadku nie ma na co czekać.

3

Pytanie zasadne. Odpowiedź nie przemyślana.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7448

4

Temat owszem już poruszany, ale niczym nie poparty. Ja idąc tym tokiem myślenia powiem, że pytanie jest niezasadne. Skoro trzy dni od doręczenia informacji ma wykonawca na określenie się to trzy dni; nie mniej nie więcej.

5

Czym ma być poparty? Masz 87.2.3. To Ty musisz poprzeć czymś swoje stanowisko. Wykonawca nie ma trzech dni na określenie się tylko ma je na niewyrażenie zgody. Wyrażenie zgody nie powoduje skutków prawnych.

6

Gdzie w 87.2.3. jest mowa o trzech dniach? dlaczego zaraz chcecie odrzucać ofertę? Jest pytanie, czy zamawiający ma dokument doręczenia pisma? Może wydaje się jemu że ma? Przecież pisemna akceptacja wykonawcy (która otrzymał zamawiający) nie jest dokumentem na potwierdzenie doręczenia pisma.
Poinformować wykonawcę i poczekać nawet i dłużej, szczególnie kiedy "czas goni" wykonawcy to cwaniaki na pewno zmienią zadnie (nasza sytuacja) i czekają tylko żeby dołożyć zamawiaczowi...

7

Tak, covec, chcemy odrzucać ofertę:)

8 (edytowany przez covec 2012-12-04 10:33:11)

. smile