1

Temat: utrata gwarancji na roboty - powód do udzielenia temu samemu wykonawcy

(załóżmy) Instalacja elektryczna została położona przez wykonawcę A. Teraz mają być wykonywane roboty budowlane adaptacyjne w całym budynku. Nowy wykonawca B, będzie wykonywał roboty i też bedzie kładł dodatkowe instalacje elektryczne. Ale wtedy nastąpi utrata gwarancji udzielonej na instalację wykonaną przez Wykonawce A. 

Czy wobec tego jest to powód do udzielenia zakresu przewidzianego tylko na instalacje elektryczne wykonawcy A? jako np. tryb z wolnej ręki art. 67 ust. 1 pkt 1a.

Ja uważam, że ewentualne wygaśnięcie gwarancji, z powodu wykonywania róbót przez nowego wykonawcę nie może być argumentem do udzielenia zamówienia temu wykonawcy który wykonał robotę wcześniej i udzielił gwarancji.   

Zgadzacie się.

2

Odp: utrata gwarancji na roboty - powód do udzielenia temu samemu wykonawcy

(załóżmy), że się zgadzamy skoro musimy.

Z czego wynika utrata gwarancji?
Napisałeś, że wykonawca B będzie wykonywał dodatkowe instalacje, więc nie musi to być przesłanka do utraty gwarancji udzielonej przez wykonawcę A.

Ewentualne wygaśnięcie gwarancji z powodu wykonywania robót przez nowego wykonawcę może być argumentem za udzieleniem zamówienia z WR.

Zgadzasz się.

3

Załóżmy, że w warunkach gwarancji był jakis zapis który mówił, że jak ktos bedzie interweniował w wykonana instalację to gwarancja traci wazność. Załóżmy.

Więc, wg ciebie gdyby tak było to jest to przesłanka do udzielenia kolejnych prac w zakresie tych instalacji np. elektrycznych, temu samemu wykonawcy? No np. z wolnej reki jak wartośc by przekraczała 14 tys.

Bo ja zwyczajnie nie wiem.

4 (edytowany przez jarosław 2012-12-04 09:57:05)

W/g mnie to stąpanie po cienkim lodzie. Inaczej mielibyśmy same zamówienia z WR z takim "patentem".
Zamawiający powinien poprawnie przygotować pierwsze zadanie uwzględniając rozmiar robót obejmujący dodatkowe instalacje przez wskazanie zamówień uzupełniających lub takie zapisy w umowie które nie pozwolą na utratę gwarancji w chwili rozbudowy instalacji.

Pozostaje pytanie czy wykonanie dodatkowej instalacji przez uprawnionego wykonawcę bezwzględnie powoduje utratę gwarancji, bo może się okazać że wcale tak nie jest. No ale to pytanie raczej do radcy prawnego o interpretacje umowy i przepisów KC

5

Podzielam zdanie Jarosława; wspomniane instalacje elektryczne (nie tylko) projektowanie oraz wykonanie szeroko pojęte wymagają posiadania uprawnień. Jedna firma nie ma monopolu pracowników z upr. np. elektrycznymi. Takie rzeczy wykonuje się w oparciu o zasady i przepisy. Jedna firma zacznie prace (oczywiście zgodnie z projektem) to druga spokojnie je skończy wg reguł określonych w prawie. 
Zapis w umowie jest jaki jest, ale nie uprawnia do udzielenia zamówienia w WR. Prezes I KIO zawsze podkreśla że zastosowanie WR to wyjątki, ściśle określone w ustawie i przepisach szczegółowy.