1

Temat: Usługi pocztowe

1 stycznia 2013 r. zostaje uwolniony monopol poczty polskiej. Czy w grudniu mogę zawrzeć umowę na 2013 r. jeszcze na starych zasadach?
Dziękuję

2

Odp: Usługi pocztowe

Tak.

3

Co to znaczy na starych zasadach?

4

smile obecnie obowiązujące. Uwaga na In...

5

Możesz. Póki co obecnie obowiązujące przepisy mówią o monopolu PP. Nie ma jeszcze nowej ustawy. 23.11.12 trafiła do Senatu i Prezydenta.
Tak więc obok całej listy przesłanek przemawiających  za trybem WR dochodzi "monopol" na przesyłki do 50g

6

Z szacunku osoby ustalającej wartość zamówienia wynika, że wartość przesyłek do 50g nie przekracza 14 ooo euro i wartość pozostałych przesyłek również nie przekracza 14 000 euro, ale łączna wartość daje powyżej 14 000 euro. Czy można potraktować te zamówienia jako odrębne?

7 (edytowany przez covec 2012-12-05 08:05:55)

No nie wiem. Gdyby ując ustawowy podział na przesyłki do i powyżej 50 gram to nadal są to przesyłki. Uważam, że wartością zamówienia powinno być wszystko razem, a zastosować procedurę do tych powyżej 50 gram (oczywiście do tych poniżej 50g też jest procedura).

patrz również

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=78679#p78679

8

...oraz

Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 3 sierpnia 2012 r. o sygn. akt: V Ca 1281/12 dotyczący zastosowania trybu zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a, wobec usług pocztowych dla przesyłek do 50 gram

9

Porażka z tą pocztą. Jednym słowem orzeczenie KIO 685/12 poległo.
Przy uzasadnieniu WR warto zastanowić się nad art 5 ust 1a pkt 1. W końcu taniej niż na poczcie nie można, przynajmniej w 2012.

10

a ty co zastosowales jaroslaw?chyba juz czas i pora?

11

WR a w uzasadnieniu podałem 5a (2,5x droższe oferty na przesyłki do 50g + zwolnienie z podatku vat operatora publicznego), 67.1.b ochrona praw wyłącznych - moc dokumentu urzędowego dla potwierdzenia nadania przesyłki + 2,5x ceny do 50g, oraz 67.1.a przyczyny techniczne, w zakresie potrzeb mojej jednostki jedynie PP jest w stanie zrealizować usługę powszechnych usług pocztowych w kraju i za granicą (rejestr operatorów pocztowych prowadzony przez prezesa urzędu komunikacji elektronicznej wskazuje na 4 operatorów posiadających stosowne zezwolenie z czego 3 ma zawieszoną działalność a 1 nie swiadczy usług w wymaganym zakresie).
Szukaj uzasadnień w BZP

12 (edytowany przez Marta 2012-12-05 11:44:08)

to ja mam takie:
Zamówienie ..................w zakresie przesyłek pocztowych o wadze do 50 gram może zostać zrealizowane tylko przez jednego wykonawcę, tj. Pocztę Polską S.A. Zgodnie z art. 47 ......
zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010r., Nr 113, poz. 759 z późn. Zm.), który stanowi, że zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki, jeżeli usługa może być świadczona tylko przez jednego wykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze.
W rejestrze operatorów pocztowych, prowadzonym przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej, w części o której mowa w art. 20 ust. 2 pkt. 1, dotyczącej rejestru zezwoleń, o których mowa w art. 6 ust. 1 Prawa pocztowego, na chwilę obecną znajduje się 5 przedsiębiorców, w tym Poczta Polska S.A., która jako jedyna spełnia łącznie warunki określone w ustawie dla świadczenia usług powszechnych. Zakres działalności innych podmiotów nie obejmuje bowiem wszystkich usług pocztowych lub działalność ta nie obejmuje całego obszaru Rzeczypospolitej Polskiej. Na podstawie art. 46 ust. 2 ustawy Prawo pocztowe obowiązek wykonywania zadań operatora publicznego został powierzony Poczcie Polskiej i w myśl art. 46 ust. 1 jest ona zobowiązana do m.in. świadczenia powszechnych usług pocztowych w sposób ciągły, umożliwiający traktowanie przesyłki listowej jako przesyłki poleconej, uzyskanie potwierdzenia odbioru przesyłki rejestrowanej. Poczta Polska jest jedynym operatorem publicznym, który gwarantuje Zamawiającemu dochowanie przesłanki wynikającej z art. 45 ustawy Prawo pocztowe.
Potwierdzenie nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego, wydane przez placówkę operatora publicznego ma moc dokumentu urzędowego. Powyższe okoliczności przesądzają o występowaniu faktycznego monopolu, w związku z czym zamówienie może zostać zrealizowane tylko przez tego wykonawcę z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów oraz z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. W przypadku usług pocztowych o masie wagowej do 50 gram, świadczenie tej usługi na preferencyjnych warunkach została w Polsce zastrzeżona na rzecz Poczty Polskiej S.A..
Zastrzeżenie to jest zgodnie z prawem wspólnotowym, mówiącym że każde państwo członkowskie może zastrzec na rzecz operatora świadczącego usługi powszechne, wyłączność na świadczenie określonych usług ( wyrok ETS z dnia 18.12.2007r. w sprawie C-220/06). w związku z powyższym jeżeli usługi pocztowe są zastrzeżone tylko dla jednego operatora , usługi takie muszą być wyłączone z konkurencji, gdyż żaden inny podmiot gospodarczy nie ma prawa oferować tego rodzaju usług na podobnych warunkach.
powołałam sie tez (niestety) na wyrok KIO 685/12 z dnia 20 kwietnia 2012r. ,  i  nie ujęłam art. 5 a

13

A ja Wam mówię- mimo tego,że przytoczone przez Was argumenty są jak najbardziej logiczne a wyniki postepowań potwierdzają monopol poczty -wszystko to nic (zdaniem Sądu i niektórych orzeczeń KIO)  wobec naruszenia zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców. To,że niektórym się udaje WR to tylko kwestia szczęścia i braku zainteresowania ze strony IP. Ja tam wbrew rozsądkowi zrobiłam przetarg.Wynik oczywisty.:)

14

Skubidu1 a co w sytuacji kiedy Poczta Polska "olałaby" twój przetarg i zostałbyś tlyko z 1 ofertą Inpostu duużo droższą??

15

Rozwiązaniem jest realny budżet na tego rodzaju zamówienie.

16

czyli unieważnienie i co dalej? kolejny przetarg?

17

Jak nie przystąpią do PN, to pewnie też nie przystąpią do ZzWR. Czarnowidztwo nie jest podstawą do zaniechania stosowania przepsiów wink

18 (edytowany przez Marta 2012-12-06 13:03:07)

przy WR zapraszam do negocjacji a wiec dostaja do wiadomosci informacje a przy PN różnie to bywa, a z unieważnieniem to też nie taka prosta sprawa i też trzeba sie tłumaczyć udowadniać itd

19

...a Skubidu1 się udało i ma spokojną głowę.

20

W sumie to ciekawe. Od paru lat przepisy dotyczące PP i trybów tak bardzo się nie zmieniły natomiast diametralnie zmieniło się podejście do tej usługi. Raz jest monopol raz go nie ma. Cyrk.