1 (edytowany przez Antypka 2012-12-03 12:44:34)

Temat: przyłączenie do odwołania po stronie Zamawiającego

czy będąc jako Wykonawca autorem części merytorycznej SIWZ, i będąc na starcie wykluczonym z postepowania (wczesniej popdisana umowa z Zamawiającym) mogę następnie w wyniku odwołania złożonego na SIWZ  przez innego Wykonawcę przyłączyć sie do odwołania po stronie Zamawiajacego?

2

Odp: przyłączenie do odwołania po stronie Zamawiającego

a po co?
Nie łatwiej załatwić pełnomocnictwo  od Zamawiającego?

Z ciekawostek na które ostatnio trafiłem, wypowiedź Anity Elżanowskiej :
Autorka przedstawia przypadek, w którym skargę do sądu okręgowego na orzeczenie KIO wnosi wykonawca, który uprzednio przystąpił do odwołania po stronie zamawiającego, jednak KIO przyznała rację odwołującemu. W tej sytuacji, zdaniem autorki, przed sądem przeciwnikami procesowymi stają się (wbrew swojej woli) zamawiający i wykonawca, który uprzednio przystąpił do odwołania po jego stronie. Konsekwencją uwzględnienia skargi ma być obciążenie kosztami sądowymi zamawiającego.

3

może jednak ktoś pomoże?

4

Pomoże, pomoże - wykonawca zamawiającemu, zatem może.

5

sądziłam, że nie może, bo nie jest Wykonawcą z racji tego , że jest wykluczony poprzez wcześniejsze podpisanie umowy z Zamawijącym, czyli nigdy nie będzie mógł zostać Wykonawcą w tym konkretnym postępowaniu, owiećcie mnie proszę...

6

Sam fakt wcześniejszego podpisania umowy z Zamawiającym, nie przesądza jeszcze o tym, że zostaniecie wykluczeni - tu nie ma metody 0/1. Czas na ewentualne wykluczenie dopiero nadejdzie. Możesz przystąpić, z tym że przystępując musisz wskazać interes w uzyskaniu rozstrzygniecia na korzysc zamawiającego - co de facto onzacza że chcesz wziąść udział w postępowaniu i liczysz na uzyskanie zamówienia, a to czy zostaniecie z niego skutecznie wykluczeni to inna historia...

7

chyba mam jakąś blokadę, bo nie potrafie tego zrozumieć,przepraszam.... skoro mam świadomość, ze wcześniej zawarłam umowe z zamawiającym , na mocy której wiem, że jestem wykluczona z postępowania, to jakim prawem przysługuje mi jako Wykonawcy złożenie przystapienia do odwołania; ustawa wyraźnie mówi, że przystąpienie do odwołania przysługuje "Wykonawcy", wg mojego rozumowania ja nigdy nie będę mogła być Wykonawca w tym konkretnym postępowaniu...

8

Umówiliście się na wykluczenie?

9

tak mam zapisane w umowie, którą podpisałam z Wykonawcą, że ja robię częśc merytoryczną do SIWZ i mam świadomość, ze nie mogę złożyć oferty, bo jestem z tego postepowania wykluczona, jest to zapisane wprost

10

Czego to ludzie nie wymyślą smile. A jak się ma faktycznie Wasz udział w postępowaniu do naruszenia zasady uczciwej konkurencji. Tak czy inaczej:

Pierwsza sprawa to odpowiedzialność cywilna z tyt. zawartej umowy (złamanie zakazu udziału) smile

Druga sprawa to prawo wykonawcy do wzięcia udziału w postępowaniu wynikające z Ppz. Nie znaduje przepisu, który by nakazywał wykluczyć wykonawcę z postępowania, który to wykonawca uprzednio w drodze umowy cywilnej, tego prawa się zrzekł.

Trzecia sprawa to uzasadnienie zamawiajacego do wykluczenia wykonawcy z 24.2.1 - samo "umówienie się na wykluczenie" to za mało.

Reasumując: Twój udział w postępowaniu, na tym etapie, nie jest jeszcze przesądzony.

11

hmmm... nie ukrywam, że mój prawnik obsługujący firmę wymiękł na tym pytaniu smile

12

generalnie , chodzi o to, że przygotowywalam wkład do specki i dltego podpislam to zobowiązanie umowne, że jestem wykluczona z postepowania a, że ktoś się przyssał do specki to sie zastanawialam, czy mimo tego, że nie jestem nawet potencjalnym wykonawcą to mogę przystąpić do odwolania po stronie zamwiającego bo ustawa ewidentnie mówi, ze wykonawca składa przystąpienie do odowołania i stąd cała moja watpliwość sad

13

Jak już pisałem: możesz. Jeżeli jednak nie jesteś zainteresowana uzyskaniem zamówienia, a tylko obroną postanowień SIWZ, to lepiej - jak radzi klimczakmi - załatw pełnomocnictwo  od Zamawiającego i wspieraj merytorycznie na rozprawie ich człowieka.

14

Druga kwestia to nawet w przystąpieniu KIO ostatnio bardzo sprawdza "interes" w odołaniach.

15

generalnie interes to inna sprawa ale mnie bardziej zależy na odpowiedzi na pytanie czy takie przystąpienie, z racji tego, ze nie jestem nawet potencjalnym wykonacą będzie skuteczne?

16 (edytowany przez covec 2012-12-07 08:52:53)

Może jesteście innym podmiotem (179) który może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zam. przepisów ustawy? Może pośrednio coś tracicie?

17 (edytowany przez Antypka 2012-12-07 08:54:01)

covec, my generalnie chcieliśmy przystąpić do odwołania właśnie po stronie zamawiającego, więc nijakiej szkody z jego strony nie poniesiemy, chcieliśmy go wręcz wspomóc

18

O to przepraszam. Swoją drogą ciekawe smile

19

dla mnie bardzo ciekawe, bo już jest co prwda po terminach, myśmy nie przyłączyli sie własnie z obawy prze stwierdzeniem KIO, że to przystąpienie nie będzie skuteczne ale na przyszłośc chciałabym wiedzieć czy słusznie...