1

Temat: Umowa na cenz jednostkowe

Cześć mam problem z umową na ceny jednostkowe na remonty cząstkowe.
W lutym br. podpisałam umowę na ceny jednostowe i zapisałam, że Umowa może być realizowana do wysokości środków przeznaczonych na to zadanie w budżecie Gminy tj. do kwoty 165.000,00. Umowa została podpisana do 31.12.2007 r.

Na dzień dzisiejszy skończyły mi się już pieniądze wynikające z powyższego zapisu czyli te 165.000,00 zł.

Niestety muszę jeszcze wykonać kilka remontów cząstkowych i prawdopodobnie zostaną przesunięte z innych paragrafów dodatkowe pieniądze ok. 40.000,00.

Czy mam aneksować obecną umowę czy zrobić dodatkowe postępowanie na te 40.000,00 zł?

Proszę o podanie podstawy prawnej.

2

Odp: Umowa na cenz jednostkowe

daga napisał/a:

Czy mam aneksować obecną umowę czy zrobić dodatkowe postępowanie na te 40.000,00 zł?

Proszę o podanie podstawy prawnej.

Oczywiście nowe postępowanie.
Nie możesz aneksować, bo zabrania tego art. 140 ust. 3.

3

A czy te dodatkowe pieniądze nie należy wydać zgodnie z art. 4 pkt.8? Bo ja mam z tym wiecznie problemy.....

4

Jeśli potrzeba tych nowych remontów pojawiła się po zawarciu umowy, to stosujesz art. 4 pkt 8.

5

Jeśli w ofercie wyszczególnione były ceny robót jednostkowych na roboty, które się pojawiły mimo wszystko skorzystałbym z 67 ust.1 pkt 5

6

z zapisu w art 67 ust.1 pkt 5 (...)"niezbędnych do jego prawidłowego wykonania" (...) ponadto patrz lit.a) i lit. b) tego pkt. stawiają określone warunki, kiedy można udzielić zamówienia dodatkowego. Myślę, ze zamówienia dodatkowego można udzielić w trakcie realizacji zamówienia podstawowego, a potem już nie- ale to ja tak myślę.
Ciekawe czy przewidzieliscie w SIWZ udzielenie zamówień uzupełniających art 67 ust.1 pkt 6, bo takich myślę, że można by tu udzielić.
pozdrawiam 25051968

7

art. 67.1.5 na pewno nie ale myślę że te 40.000 to można wydać z art. 4.8 , ( i zadanie i środki pojawily sie dopiero teraz i nie trzeba łączyć tych zadań - chociaż oczywiście można)