1 (edytowany przez Arek1980 2012-12-06 10:53:04)

Temat: Unieważnienie wyboru najkorzytsniejszej oferty

Witam.
Przetarg rozstrzygnięty, oferta wybrana, poszły powiadomienia.
Jednak Zamawiający stwierdził, że podjął złą decyzję (dopuścił uzupełnianie z art.26.3 elementów, których jednak nie należało uzupełniać a odrzucać oferty z art. 87.1.2).
Chcę unieważnić wybór najkorzystniejszej oferty i ponownie zbadać wszystkie oferty (i w konsekwencji prawdopodobnie unieważnić przetarg z art. 93.1.1).

Jak praktycznie się unieważnia wybór oferty i zna jaki art. się powołuję? (może art.7.1 i 7.3?)

I czy jeżeli ponownie badam oferty to tylko w zakresie ty, gdzie Zamawiający popełnił błędy przy badaniu ofert czy wszystko od początku?

Przykład. Wezwano do uzupełnienie brakującego krs, zus, itp. Wykonawca uzupełnił ale nieprawidłowe dokumenty i został wykluczony.

Czy teraz będę musiał go znowu wezwać do uzupełnienia (tak jakby tamto pismo nie istniało) czy też nadal uważam do za wykluczonego i ofertę za odrzuconą?

2

Odp: Unieważnienie wyboru najkorzytsniejszej oferty

Arek1980 napisał/a:

I czy jeżeli ponownie badam oferty to tylko w zakresie ty, gdzie Zamawiający popełnił błędy przy badaniu ofert czy wszystko od początku?

tylko w ww. zakresie

3

Ok, dzięki.

Powołanie się na art7.1 i 7.3 jest ok?

4

Lepszej nie widzę. KIO zresztą też: KIO 2037/12, KIO 2047/12

5

Czy taka informację również daje się na tablicy ogłoszeń i www?
Oraz jeśli w dniu jutrzejszym unieważnię postępowanie, to mogę w poniedziałek ponownie je ogłosić czy trzeba również od decyzji o unieważnieniu odczekać 10 dni?

6

Arek1980 napisał/a:

1. Czy taka informację również daje się na tablicy ogłoszeń i www?
2. Oraz jeśli w dniu jutrzejszym unieważnię postępowanie, to mogę w poniedziałek ponownie je ogłosić czy trzeba również od decyzji o unieważnieniu odczekać 10 dni?

1. Jaką informację?
2. Jaka jest wartość zamówienia?

7 (edytowany przez Arek1980 2012-12-06 15:21:08)

1. Informację o unieważnieniu czynności wyboru najkorzystniejszej oferty (dałem ją dziś bo kończy się termin na odwołanie, a czuję że by się wykonawca odwołał)
2. powyżej progu

3. czy jeśli w wyniku uzupełnień zgodnie z 26.3 wykluczyłem wykonawcę, to teraz badając od nowa oferty, nie uwzględniam go w ogóle przy ocenianiu ? Chodzi mi o to, że nie dostaje on nowej szansy na uzupełnianie dokumentów?

I jeszcze z ciekawości:

wykonawca nie dał KRS, wyzywam do uzupełnień, w tym czasie przeglądam ofertę i np. okazuje się, że nadaje się do odrzucenia z 87.1.2 , po czym po 2 dniach dostaje uzupełnienie które jest nieprawidłowe.

W tym momencie wykluczam wykonawcę bo nie uzupełnił i uznaje ofertę za odrzuconą czy też odrzucam z 87.1.2 a na uzupełnienie już nie patrzę (zgodnie z z 26.3 wzywam chyba, że i tak podlega odrzuceniu).

Chodzi o to, że często najpierw sprawdzam papiery formalne i jak coś nie gra to pisze o uzupełnienie, a potem (jeśli jest przetarg z innym kryterium ocen) oglądam i badam treść oferty.

P.S. Dużo wątpliwości, ale okazuje się, że tu na forum są najlepsi fachowcy :-)

8

1. Możesz - obowiązku nie ma. Na pewno musisz poinformować wszystkich wykonawców extra.
2. Bezpieczniej poczekać - obowiązku nie ma.
3. Nie dostaje nowej szansy. Powtarzasz jedynie czynności obarczone wadą.
4.  Co do kolejności: w zasadzie najpierw sprawdzasz ofertę pod kątem zgodności z ustawą i SIWZ. Potem warunki, a na końcu merytorycznie pod kątek kryterium; co do meritum: odrzucasz - na uzupełnienie nie patrzysz.

9

MIRAS napisał/a:

Lepszej nie widzę. KIO zresztą też: KIO 2037/12, KIO 2047/12

ale wyrok smile odwołanie na odwołanie do odwołania smile

10

MIRAS a nie jest tak, że najpierw sprawdzam czy warunki udziału (art. 22 i 24), jeśli czegoś brakuje to wzywam do uzupełnienia, czekam, jak uzupełnia sprawdzam czy prawidłowo, jeśli tak to przechodzę do oceniania treści oferty, jeśli uzupełnienie jest błędne to wykluczam, ofertę uznaję za odrzuconą i w ogóle już jej treści nie sprawdzam? 
Więc w wypadku, gdy mam podstawę wykluczyć bo nie wykazał warunków udziału to nie powinno być możliwości odrzucać oferty np. z 87.1.2 bo nie powinienem (teoretycznie) przechodzić do sprawdzania treści oferty póki nie mam prawidłowych dokumentów z art.22 i 24.
Mam rację?

11

Załóżmy, że masz. Zamawiasz papier do ksero. Otrzymujesz ofertę na papier toaletowy. Oceniasz warunki, czy od razu odrzucasz. Kolejność czynności wskazuje pośrednio art. 26 ust. 3.

12

jeśli do każdego wora z papierem toaletowym będzie gilotyna do popieru oraz przystawka do ksero....