nina napisał/a:Dam85 napisał/a:Wykonawca w ostatecznym rozliczeniu (były też przestoje w pracy z winy Zamawiającego) przekroczył termin wykonania zamówienia tylko o 2 dni, ale tak czy siak kary musieliśmy mu naliczyć.
Przez te 2 dni (roboty trwały około roku czasu) jak MIRAS pisałeś wykonawca będzie miał wystawione referencje, tylko chyba niewiele będzie mógł później z nimi zrobić.
Jak dla mnie wykonawca jest ok a Wy nie. Jak dal was dwa dni zwłoki zawinionej przez wykonawcę jest nienależytym wykonaniem to sorki ale czegoś nie kumam.
Nina a to niby czemu my jesteśmy nie ok ? Te 2 dni nie maja nic wspólnego z tym że z naszego polecenia na pewien czas były wstrzymane prace (które wynikały też z rzeczy niezależnych od nas ale skutkowały potrzebą chwilowego wstrzymania robót, ale nie w tym rzecz!!!), ponieważ nie liczyliśmy tych dni do żadnych kar, był aneks.
Wykonawca o 2 dni przekroczył termin wykonania robót.
Kary umowne jeśli są określone w umowie i wyniknie sytuacja że wykonawca nie wykonał robót w terminie, to czy nam się to podoba czy nie to musimy je naliczyć, to chyba jasne.
Też nie chcąc robić problemów wykonawcy przez te 2 dni, zadałem pytanie czy ktoś miał taką sytuację i jak postąpił. Czy są jakieś wyroki w podobnych sprawach, bo ja nie znalazłem.
Nie pisze nigdzie że według mnie jest to nienależyte wykonanie, pytam tylko czy jesteśmy zobowiązani jakimś przepisem prawa, czy na podstawie jakiegoś orzeczenia musimy w wydanych referencjach wspominać o tych karach, tyle.