1

Temat: referencje a kara umowna

Witam!

Wykonawca zakończył roboty budowlane, przedmiot umowy został odebrany, podpisane wszystkie stosowne protokoły. Wykonawcy została jednak naliczona kara umowna związana z przekroczeniem terminu zakończenia prac określonego w umowie, na którą to kare wykonawca nie wnosił żadnych sprzeciwów.
Wykonawca wystąpił do Inwestora o wystawienie referencji na wykonane roboty budowlane.

Czy w takiej sytuacji Inwestor może wystawić stosowne referencje? Czy musi np. podać informację o zastosowanych karach? Jak postąpić w takiej sytuacji?

2

Odp: referencje a kara umowna

Referencje = opinia. W zasadzie celem wystawiania referencji jest rekomendacja wykonawcy. Możesz napisać, że wykonawca w zakresie jakości wykonanej pracy jest ok,  z tym że nie wywiązywał się z terminów - wspomnieć o karze należy, wszak nie dostał jej w nagrodę. Tylko co wykonawcy z takich "referencji" .... chyba że są zamawiający wg których "robić może ile chce, ważne żeby zrobił dobrze" wink

3

Wykonawca w ostatecznym rozliczeniu (były też przestoje w pracy z winy Zamawiającego) przekroczył termin wykonania zamówienia tylko o 2 dni, ale tak czy siak kary musieliśmy mu naliczyć.
Przez te 2 dni (roboty trwały około roku czasu) jak MIRAS pisałeś wykonawca będzie miał wystawione referencje, tylko chyba niewiele będzie mógł później z nimi zrobić.

4 (edytowany przez Hrabal 2012-12-06 12:35:04)

Skoro przestoje z winy Zamawiającego i opóźnienie w pewnym stopniu również, nie widzę powodu, żeby nie wystawić referencji bez wspominania o opóźnieniu. W końcu chodzi o to, żebyście wypowiedzieli się czy ostatecznie mimo różnych problemów, które zdarzają się zawsze, polecacie Wykonawcę ze względu na jego profesjonalizm, zaangażowanie itp. Prosta sprawa - jesteście zadowoleni to napiszcie, a jak nie to nie wystawiajcie nic.

5

Przesunięcie terminu zakończenia prac było o około 20 dni w ogólnym rozrachunku, po odjęciu tych dni z winy Zmawiającego zostały dwa, które wykonawca uznał iż to opóźnienie było spowodowane z ich winy.

6

Musicie pisać prawdę i tylko prawdę. Jedno jest pewne - nie możecie w referencji napisać, że zamówienie zostało wykonane bez zastrzeżeń.

7

Szanując zdanie koleżeństwa z forum pozwolę sobie dodać treść par. 1.1.2. z rozporządzenie ws. dokumentów...oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.
Wydaje mi się, że istotą dokumentu jest potwierdzenie prawidłowego wykonania i ukończenia r.b. oczywiście czas jest tutaj nie bez znaczenia. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
Sam spotkałem się w ofercie z fer. z treści której wynikało, że usługa został wykonana zgodnie z umową ale były zastrzeżenia co do...które zostały usunięte/poprawione przez wykonawcę.

8 (edytowany przez Antypka 2012-12-07 08:58:44)

moim zdaniem nleżyta staranność dotyczy również terminu, jeżeli były przestoje z winy Z. to bylo aneksem wydłużyć terminy  nie zmuszać W. do placenia kar za nieterminowe wykonanie zamówienia.... tak czy siak, wg mnie taka referencja na nic sie nikomu nie przyda skoro bedzie w niej zapis o braku wykonania umowy w terminie terminie ...

9

Dam85 napisał/a:

Wykonawca w ostatecznym rozliczeniu (były też przestoje w pracy z winy Zamawiającego) przekroczył termin wykonania zamówienia tylko o 2 dni, ale tak czy siak kary musieliśmy mu naliczyć.
Przez te 2 dni (roboty trwały około roku czasu) jak MIRAS pisałeś wykonawca będzie miał wystawione referencje, tylko chyba niewiele będzie mógł później z nimi zrobić.

Jak dla mnie wykonawca jest ok a Wy nie. Jak dal was dwa dni zwłoki zawinionej przez wykonawcę jest nienależytym wykonaniem to sorki ale czegoś nie kumam.

10

nina napisał/a:
Dam85 napisał/a:

Jak dla mnie wykonawca jest ok a Wy nie. Jak dal was dwa dni zwłoki zawinionej przez wykonawcę jest nienależytym wykonaniem to sorki ale czegoś nie kumam.

To wy współpracowaliście z wykonawcą. Wy wiecie jak wykonywał zamówienie. Macie pełną wiedzę na temat jego zaangażowania i poziomu profesjonalizmu. Jeśli uważacie, że przez te dwa dni opóźnienia nic się wielkiego nie stało np. nie przepadło dofinansowanie, a wykonawca był OK, to czemu nie wystawić pozytywnych referencji? O ile się orientuję, nie ma przepisów prawa, które normują, kiedy można wystawić pozytywną, a kiedy negatywną opinię. Nie sądzę, żeby prywatny inwestor zastanawiał się tyle nas wystawieniem referencji (przecież takie również są w obiegu). Nawet jak mu się ktoś dwa dni spóźni, ale pracował jak należy, zapłacił kary umowne, inwestor nic na tym nie stracił, to czego się czepiać?

11

nina napisał/a:
Dam85 napisał/a:

Nina a to niby czemu my jesteśmy nie ok ? Te 2 dni nie maja nic wspólnego z tym że z naszego polecenia na pewien czas były wstrzymane prace (które wynikały też z rzeczy niezależnych od nas ale skutkowały potrzebą chwilowego wstrzymania robót, ale nie w tym rzecz!!!), ponieważ nie liczyliśmy tych dni do żadnych kar, był aneks.
Wykonawca o 2 dni przekroczył termin wykonania robót.
Kary umowne jeśli są określone w umowie i wyniknie sytuacja że wykonawca nie wykonał robót w terminie, to czy nam się to podoba czy nie to musimy je naliczyć, to chyba jasne.

Też nie chcąc robić problemów wykonawcy przez te 2 dni, zadałem pytanie czy ktoś miał taką sytuację i jak postąpił. Czy są jakieś wyroki w podobnych sprawach, bo ja nie znalazłem.

Nie pisze nigdzie że według mnie jest to nienależyte wykonanie, pytam tylko czy jesteśmy zobowiązani jakimś przepisem prawa, czy na podstawie jakiegoś orzeczenia musimy w wydanych referencjach wspominać o tych karach, tyle.

12

Hrabal napisał/a:
nina napisał/a:
Dam85 napisał/a:

To wy współpracowaliście z wykonawcą. Wy wiecie jak wykonywał zamówienie. Macie pełną wiedzę na temat jego zaangażowania i poziomu profesjonalizmu. Jeśli uważacie, że przez te dwa dni opóźnienia nic się wielkiego nie stało np. nie przepadło dofinansowanie, a wykonawca był OK, to czemu nie wystawić pozytywnych referencji? O ile się orientuję, nie ma przepisów prawa, które normują, kiedy można wystawić pozytywną, a kiedy negatywną opinię. Nie sądzę, żeby prywatny inwestor zastanawiał się tyle nas wystawieniem referencji (przecież takie również są w obiegu). Nawet jak mu się ktoś dwa dni spóźni, ale pracował jak należy, zapłacił kary umowne, inwestor nic na tym nie stracił, to czego się czepiać?

Tak Hrabal, nie mamy żadnych zastrzeżeń co do zaangażowania, profesjonalizmy czy sposobu wykonania prac. Chodzi tylko o te nieszczęsne 2 dni, o których pisałem wcześniej. Bardzo chętnie wystawilibyśmy referencje bez żadnych zastrzeżeń żeby temu wykonawcy nie robić problemów, tylko nie wiem czy wystawiając referencje bez stosownej wzmianki o nałożonych karach umownych (które chcąc nie chcąc nałożyć musieliśmy) nie wystawimy dokumentu, który będzie mijał się z prawdą.

13 (edytowany przez covec 2012-12-10 07:00:39)

Dam85 napisz jak było, a kolejny zamawiający zrobi mniej więcej tak:
smile http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=87548#p87548

oczywiste jak napiszesz o samej karze umownej to pogrążysz wykonawce. Proponuje napisać za jakie przekroczenia. Razem to będzie bardziej czytelne, i pozostawi cień szansy na wykorzystanie takiej referencji.

14

no właśnie w tym rzecz covec smile nie chcemy szkodzić wykonawcy, a z drugiej strony musimy coś w tych referencjach napisać, a nie pisząc o tym że kary zostały nałożone (wykonawca zgodził się co do ich słuszności, zostały uregulowane) wystawimy dokument, który będzie niezgodny z rzeczywistością.

15

ok, więc napisałem żeby wdać się w szczegóły, jak ktoś przeczyta że te uchybienia to "pikuś" - mam na myśli te dwa dni  (a karę musieliście naliczyć bo jak nie to wam naliczą smile ) to tez inaczej spojrzy na temat. Nie namawiam do wypaczania rzeczywistości.