1

Temat: należyte wykonanie zamówienia

Witam,
mam taki problem-Wykonawca załączył do oferty wykaz wykonanych usług oraz referencje w których widnieje taki zapis: większość usług była wykonana terminowo, wystąpiły tylko nieliczne opóźnienia w realizacji zamówienia.
Zaznaczam, że w treści tych samych referencji jest zapis, że zamówienia były wykonane solidnie oraz zgodnie z wymogami i zasadami określonymi w jakiejś branżowej ustawie.
Czy waszym zdaniem oznacza to, że zamówienia te nie były wykonane należycie i nie potwierdził on spełnienia warunków udziału w postępowaniu?
Proszę o jakieś opinie.

2

Odp: należyte wykonanie zamówienia

Może być mały kłopot i chyba jest, bo całość to całość, zwrócił bym się raczej o wyjaśnienia do Wykonawcy, może pomogą.

3

tak się zastanawiam dlaczego ustawa odsyła o wyjaśnienie referencji do wykonawcy a nie zamawiającego? zakładam że jestem wykonawcą dostaję prośbę o wyjaśnienie zapisów referencji i co napiszę? smile może być mało obiektywne.
Mam wrażenie, że te wyjaśnienia to tylko takie pokazanie, że w razie wątpliwości skorzystaliśmy z art. ustawy (bo jeśli nie to dlaczego?)
Zakładam że należycie to również znaczy terminowo. Jeśli zamawiający w dalszej części napisał że zamówienia były wykonane solidnie oraz zgodnie z wymogami i zasadami określonymi w jakiejś branżowej ustawie, to ja bym uznał.

4

Ale Ja nie widzę przeszkód aby zorientować się również u samego zamawiającego który wystawił referencje.

5 (edytowany przez covec 2012-12-10 07:20:45)

Ja pierwsze co to do zamawiającego bym napisał z prośba o wyjaśnienia. Czasami to mam nawet obawy smile raz dostałem takie wyjaśnienia, że pisaliśmy zawiadomienie do prokuratury smile

6

Też tak właśnie może być.