Temat: podjrzane referencje
Mam wiedzę (przypadkiem), że załączone do oferty referencje są fałszywe. Jak się do tego zabrać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam wiedzę (przypadkiem), że załączone do oferty referencje są fałszywe. Jak się do tego zabrać?
Zapytać u źródła czy takowe wystawił.
Wystawił, a my wiemy, że taka rzecz nie była robiona.
a...czyli co, była umowa, zamówienia nie zrealizowane a referencja wystawiona?
W takiej sytuacji to będzie kopanie się z koniem. Skoro Zamawiający wystawił ref. to ok (za cokolwiek ją wystawił). Raczej teraz nie wyjawi swojej słodkiej tajemnicy...
Gdzieś kończą się możliwości weryfikacji dokumentów przez Zamawiającego. Ty najlepiej znasz stan faktyczny...
jeśli wystawiajacym referencje był podmiot publiczny, to możesz go wezwać do udzielenia informacji w trybie dostępu do informacji publicznej-w końcu musiał mieć jakąś umowę nieprawdaż? Jeśli był to zwykły przedsiębiora, to może po prostu nie udzielić odpowiedzi-bo nie musi. Jeśli naprawdę chcesz to możesz spróbować tak zwanej "próby cohones"-piszesz do wykonawcy oraz do wystawcy referencji wezwanie o wyjaśnienie w zwiazku z podejrzeniem popełnienia przestępstwa (poświadczenie nieprawdy w celu uzyskania korzyści majątkowej). Wpisujesz tyle artykułów z kodeksu karnego ile się da, straszysz prokuratorem, mediami i ojcem dyrektorem i -czekasz... Jeśli ich cohones są większe od Twoich to podtrzymają swoje stanowisko-kulisz ogon i podpisujesz umowę:))
HEHEHEHE - fenris - aleś mnie rozbawił/ła . :):) cohones ....
może być szczególnie śmiesznie wtedy, kiedy wystawca referencji jest JST
Fenris - błąd. Jeśli wykonawca z wystawiającym referencje mają cohones i podtrzymują stanowisko to zamawiający dopiero pokazuje, że ma większe kiedy mimo to nie podpisuje umowy (nie wiadomo czy to oferta najkorzystniejsza).
Rozwiązanie jest 1. Wyjaśniasz sprawę na gruncie pzp i zgłoszenie do prokuratury.
psz --> damm! nie wziĄłem pod uwagę TAK wielkich cohones...
Chyba obędzie się bez sprawdzania cohones, drugi oferent zaczął pytać u źródła (wystawcy referencji) podobno startowali razem w tym przetargu i wygląda na to że wycofają ofertę .
A że nie ma takiej możliwości to pozostają wspomniane kroki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc