1

Temat: Brak dokumentu wymaganego w SIWZ

Zamawiający w SIWZ w rozdziale: WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU zobowiązał Wykonawcę do złożenia w ciągu 3 dni od potwierdzenia otrzymania informacji o wyborze jego oferty  dokumentów (oświadczeń), w których m.in.
1) będzie informacja jakie osoby będą wykonywać daną usługę z przypisaniem ich roli
2) oświadczenia, każdej z osób wyszczególnionych na imiennej liście osób wykonujących usługę wraz z wyznaczoną przez Wykonawcę osobą pełniącą nadzór i kontrolę nad wykonywaniem przedmiotu zamówienia, że nie występuje/nie jest zarejestrowana w ewidencji Krajowego Rejestru Karnego;
3) oświadczenie Wykonawcy, że osoby wyszczególnione na imiennej liście osób wykonujących usługę oraz osoba wyznaczona przez Wykonawcę do pełnienia nadzoru i kontroli nad wykonywaniem przedmiotu zamówienia: posiadają odpowiednie, aktualne badania lekarskie, posiadają aktualne szkolenia z zakresu BHP oraz posiadają co najmniej 6 ? miesięczne doświadczenie (staż pracy) w wykonywaniu usług

PYTANIE:
Co jeśli W nie złożył tych wszystkich dokumentów we wskazanym terminie. SIWZ jasno nie określało co będzie ale raczej nie możemy odrzucić W a jedynie upomnieć się o ten wykaz. Co za tym idzie automatycznie opóźnia się termin podpisania umowy...
Co Wy o tym myślicie?

2

Odp: Brak dokumentu wymaganego w SIWZ

Myślę że to jest "drugi koniec kija". Takich dokumentów nie ma podstaw żądać w postępowaniu, to zażądaliście po. W postępowaniu tryb postępowania reguluje ustawa, a w opisanym przypadku skoro żądaliście to musie wymagać.
Można było porostu umieścić odpowiednie zapisy w siwz, umowie, bez wygania dokumentów.

3

Ja myślę podobnie jak przedmówca, czyli zapisy specyfikacji są niedo końca przemyślane, ofertę uznać, a z umową raczej poczekać na dokumenty, ale oczywiście nie do końca życia.

4

covec napisał/a:

Myślę że to jest "drugi koniec kija". Takich dokumentów nie ma podstaw żądać w postępowaniu, to zażądaliście po. W postępowaniu tryb postępowania reguluje ustawa, a w opisanym przypadku skoro żądaliście to musie wymagać.
Można było porostu umieścić odpowiednie zapisy w siwz, umowie, bez wygania dokumentów.

To już nie jest postępowanie.  Zakończone zostało z chwilą ogłoszenia wyników.  To po pierwsze.  Po drugie nie wiem jaki masz problem - nie daje tego co chcesz, znaczy nie wypełnia warunków - biorę drugiego

5

cbud napisał/a:

To już nie jest postępowanie.  Zakończone zostało z chwilą ogłoszenia wyników.

na pewno to już nie jest postępowanie? a kiedy kończy się postępowanie? art. 2pkt 7a. "... w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego..."
A jak wykonawca rewiduje dokonany przez siebie wybór i zmienia najkorzystniejszą ofertę, to znaczy, że pierwszy wykonawca był wybrany w postępowaniu a drugi (po zmianie decyzji ) już nie? dopóki nie wybierze wykonawcy z którym faktycznie podpisze umowę dopóty postępowanie trwa. Skoro wymagali dokumentów to muszą wymagać nadal, a jak nie dostana tych dokumentów, to kolejny raz nie odłożą doręczenia dokumentów na "po wyborze"