1

Temat: projekt na potwierdzenie?

PN, dostawa i montaż stolarki okiennej. Czy dozwolony jest taki zapis w SIWZ (Wykaz oświadczeń i dokumentów), szczególnie chodzi mi o projekt:
"W celu wykazania, że oferowana stolarka i roboty spełniają wymagania SIWZ Zamawiający żąda:
1) Opisu parametrów technicznych dostarczanych okien i drzwi,
2) projektu technologii wytworzenia i organizacji montażu stolarki ? sporządzonego według wytycznych wskazanych w pkt. 5 Specyfikacji Technicznej."

2

Odp: projekt na potwierdzenie?

Par. 5 rozporządzenia jest katalogiem otwartym, lecz trzeba uważać aby nie przesadzić wink

3

Parametry się podaje w ofercie, a nie opisuje w dokumentach potwierdzających, że oferowane dostawy/ usługi/ roboty spełniają wymagania. Wskazanie parametrów stanowi tresc oferty. Wydaje mi się, że żądane dokumenty nie są niezbędnymi dokumentami do przeprowadzenia postępowania (sic!)

4

Odpuszczę sobie pkt. 2 w dokumentach na potwierdzenie, ale gdzie go wymienić ? W opisie sposobu sporządzenia oferty?

5

Zły trop. Proponuję więcej zaufania do wykonawców. Jeżeli w specyfikacji technicznej określasz oczekiwania zamawiającego w zakresie jakości, to wystarczy - każde istotne odstępstwo będzie przypadkiem nienależytego wykonania zamówienia. Po co jeszcze kombinować?

6

Słusznie, przekombinowałem. Przecież musiałbym to dla każdego wykonawcy porównać ze SIWZ. Dziękuję za odpowiedzi Panowie z "Poziomu X" smile