1

Temat: Gwarancja na sprzęt mniejsza niż w SIWZ - wykluczyć?

Witam. Ogłaszaliśmy przetarg na dostawę ciągnika wraz z wyposażeniem dodatkowym. W SIWZ wymagaliśmy aby Gwarancja wynosiła 24 miesiące. Wszystkie oferty były złożone poprawnie poza jedną, przy okazji najtańszą. W Najtańszej ofercie wykonawca w formularzu wpisał okres gwarancji 12 miesięcy. Co w tym przypadku? Do wykluczenia czy są jakieś przeciwwskazania?

2

Odp: Gwarancja na sprzęt mniejsza niż w SIWZ - wykluczyć?

Odrzucić

3 (edytowany przez quong 2012-12-19 08:24:26)

A powiedzcie jeszcze proszę, czy jeśli pozostałe oferty przewyższają cenowo tą najkorzystniejszą (najkorzystniejszą z kolei) a np, któryś z Wykonawców nie załączył dokumentu informacyjnego jakiego również wymagaliśmy t.j cennika przeglądu gwarancyjnego - wezwać do uzupełnienia czy skoro i tak nie jest najtańszy to pozostawić bez echa i nie bawić się w pozostałą papierologię?

4

1. najtańsza oferta, bo rok gwarancji odliczyli smile. Jak Radas
2. a cennik to był żądany na jakiej podstawie? Wygląda mi na jakiś dokument bardziej informacyjny jak konieczny w postępowaniu. Za brak takiego dokumentu raczej się nie odrzuca oferty.

5 (edytowany przez quong 2012-12-19 08:45:21)

covec napisał/a:

2. a cennik to był żądany na jakiej podstawie? Wygląda mi na jakiś dokument bardziej informacyjny jak konieczny w postępowaniu. Za brak takiego dokumentu raczej się nie odrzuca oferty.

No właśnie dlatego się zastanawiam. Ale czy mam rozumieć, że poza podstawowymi rzeczami, nie możemy żądać już niczego więcej? POza tym nie chodzi mi o odrzucenie tylko o to, czy bawić się w pisanie pism o uzupełnienie skoro oferta, która tego nie posiada i tak jest gdzieś na końcu.

6

ok, generalnie krąży pogląd że jak nie jest to dokument żądany na podstawie rozporządzenia ws. dokumentów to nie wzywamy (tak bardzo ogólnie mówiąc), tzn. dokument mało istotny dla postępowania.

7

quong napisał/a:
covec napisał/a:

No właśnie dlatego się zastanawiam. Ale czy mam rozumieć, że poza podstawowymi rzeczami, nie możemy żądać już niczego więcej? POza tym nie chodzi mi o odrzucenie tylko o to, czy bawić się w pisanie pism o uzupełnienie skoro oferta, która tego nie posiada i tak jest gdzieś na końcu.

Jak na końcu i nie było wadium to daj sobie spokój. Nikt za to ci głowy nie urwie .