1

Temat: Po rozstrzygnięciu zostały pieniądze

Przeprowadzaliśmy przetarg na remont części budynku ( części, ponieważ na tyle wystarczała otrzymana dotacja), po rozstrzygnięciu okazało się, że wybrana oferta jest o jakieś 10 000 tańsza od kwoty, którą zamierzaliśmy przeznaczyć na zamówienie. Przedmiotowy budynek nie jest jeszcze w całości wyremontowany i te 10 000 można by przeznaczyć na dalszy remont, jeśli tego nie zrobimy, to tę część dotacji stracimy.
Nie będą to roboty dodatkowe w rozumieniu art. 67. Mam natomiast wątpliwości, czy na wykonanie tych prac muszę przeprowadzać przetarg, czy mogę to robić poza ustawą?

2

Odp: Po rozstrzygnięciu zostały pieniądze

A nie przewidzieliscie w SIWZ zamówień uzupełniających?

3

Niestety nie. Nie liczyłam nawet, że coś na tym zaoszczędzimy.

4

Zamówienie dotyczy tego samego obiektu budowlanego. Nie możesz zrobić tego poza ustawą. Gdybyś te 10 000 zł miała przeznaczyć na inny obiekt - to owszem, możesz robić poza ustawą (do 14 000 euro).

5

Tak tez myślałam, ale chciałam sie upewnić.
Dzięki

6

A nie możecie przewidzieć tych 10 tys. na roboty nieprzewidziane (dodatkowe), które przy remoncie z regóły wychodzą. Chyba że dotację rozliczacie na podstawie ceny oferty

7

mozesz przeprowadzic post zgodnie z poprzednia procedura na 10000 smile albo dodatkowe ktore zapewne wystapia smile

8

Nie będą to roboty dodatkowe w rozumieniu art. 67. Mam natomiast wątpliwości, czy na wykonanie tych prac muszę przeprowadzać przetarg, czy mogę to robić poza ustawą?
... dlaczego nie?
Przy remontówce zawsze coś się trafi i zastosowałbym właśnie 67 ust1 pkt 5

9

cbud napisał/a:

Nie będą to roboty dodatkowe w rozumieniu art. 67. Przy remontówce zawsze coś się trafi i zastosowałbym właśnie 67 ust1 pkt 5

Nie są to roboty dodatkowe w rozumieniu art. 67 ale zastosowałbym art. 67 ??? Nie wiem o co ci chodzi.

Cyt: Mam natomiast wątpliwości, czy na wykonanie tych prac muszę przeprowadzać przetarg, czy mogę to robić poza ustawą? ... dlaczego nie?

Czy według ciebie poza ustawą to zastosowanie art. 67?!

10

Ciężka sprawa. Żeby wydać to poza ustawą, musiałabyś wykazać że konieczność tego dalszego remontu (za 10 tys.) pojawiła się nagle jak meteor i w zaden sposób nie mozna było tego przewidziec...;)

Ale bez obaw mozesz to przeznaczyc na inny budynek. Nie macie tam zadnej kanciapy? smile