1

Temat: PN na dostawę paliw

1. PN na dostawę paliwa rozstrzygnięty w lutym 2012 na okres 02.2012r. -02.2013r.
2. W grudniu 2012 na pewno wyczerpana zostanie wartość umowy.
3. Zamawiający nie przewidział w ogłoszeniu, ani w SIWZ zamówień uzupełniających oraz prawa opcji.
4. Co w związku z powyższym? (szacunek wartości poniżej 14 000 euro).

2

Odp: PN na dostawę paliw

4. Szacunek całości?

Jeśli całość ponad 14000 to nowe postępowanie.

3

Szacunek wartości nowego zamówienia poniżej 14 000

4

4.8 - umowa i tankować.

5

Moim zdaniem umowa owszem, jest, więc 4.8 odpada.

6

"2. W grudniu 2012 na pewno wyczerpana zostanie wartość umowy."

Więc nie będzie umowy.

7

Ale było też napisane

darioberni napisał/a:

PN na ... na okres 02.2012r. -02.2013r.

Przy takim zapisie umowa nadal trwa. Jeśli jednak macie rację i umowa nie trwa, to nie należy zawracać głowy tym drugim zamówionkiem, lecz od razu walić nowe pełne zamówienie (!). Tak czy owak nie widzę tu miejsca na to zamówionko.

Oczywiście istotne są zapisy w dokumentach, ale czuję, że tam nie ma nic, co by przeszkadzało mojej tezie.

8

Tak jak mówi Hubal. Na przyszłość uwzględnijcie możliwość zmiany zakresu przedmiotu zamówienia np. +/-20% i po sprawie. Wtedy macie możliwość aneksowania umowy.

9 (edytowany przez psz 2012-12-18 07:54:59)

hubal napisał/a:

Ale było też napisane

darioberni napisał/a:

PN na ... na okres 02.2012r. -02.2013r.

Przy takim zapisie umowa nadal trwa. Jeśli jednak macie rację i umowa nie trwa, to nie należy zawracać głowy tym drugim zamówionkiem, lecz od razu walić nowe pełne zamówienie (!). Tak czy owak nie widzę tu miejsca na to zamówionko.

Oczywiście istotne są zapisy w dokumentach, ale czuję, że tam nie ma nic, co by przeszkadzało mojej tezie.

Załóżmy, że już całe zamówienie zostało zrealizowane.

W takim przypadku umowa już nie obowiązuje bo jest ona do czasu albo do ilości.

Ilość została zrealizowana to umowa została zrealizowana.
Gdyby całą ilość zamówili w pierwszym miesiącu to już wtedy byłaby zrealizowana.
Notatka o realizacji i można kupować/ogłaszać przetarg.

10

peri78 napisał/a:

Na przyszłość uwzględnijcie możliwość zmiany zakresu przedmiotu zamówienia np. +/-20% i po sprawie.

Dobra myśl.

peri78 napisał/a:

Wtedy macie możliwość aneksowania umowy.

Mniej dobra myśl. Lepiej zapiszcie już na wstępie tak, by potem aneksu nie trzeba było.

psz napisał/a:

Załóżmy, że już całe zamówienie zostało zrealizowane. W takim przypadku umowa już nie obowiązuje bo jest ona do czasu albo do ilości.

Sprzeczność. Jeśli umowa była na termin, to on nie upłynął i umowa prawdopodobnie nadal obowiązuje. Jeśli zaś była na ilość, to po wyczerpaniu limitu umowa wygasa i automatycznie od tego momentu potrzeba korzystać z nowego zamówienia. Nie można zakładać, że 14000? wystarczy.

11

Proponuję na wstępie stawiać sprawę zakresu jasno i zdecydowanie. Nie rozumiem skąd problemy, wahania i niedomówienia.
Trzeba też czasem jasno rozdzielić m.in.  ilości objętych przyszłą umową od ilości mających zastosowanie tylko do wyboru oferty.

12

hubal napisał/a:
psz napisał/a:

Załóżmy, że już całe zamówienie zostało zrealizowane. W takim przypadku umowa już nie obowiązuje bo jest ona do czasu albo do ilości.

Sprzeczność. Jeśli umowa była na termin, to on nie upłynął i umowa prawdopodobnie nadal obowiązuje. Jeśli zaś była na ilość, to po wyczerpaniu limitu umowa wygasa i automatycznie od tego momentu potrzeba korzystać z nowego zamówienia. Nie można zakładać, że 14000? wystarczy.

Jaka sprzeczność?
Co to znaczy - jeśli była na termin/ilość?

Wiadomo, że była na termin i na ilość.

Jeśli kończy się jedno albo drugie albo obydwa to umowę uważa się za zakończoną.

Nie wiem czemu dla Ciebie większe znaczenie ma czas, kiedy te czynniki (ilość/czas) są równoważne.

13

Już tłumaczę

psz napisał/a:

1) Jaka sprzeczność?
2) Co to znaczy - jeśli była na termin/ilość?
3) Wiadomo, że była na termin i na ilość.
4) Jeśli kończy się jedno albo drugie albo obydwa to umowę uważa się za zakończoną.
5) Nie wiem czemu dla Ciebie większe znaczenie ma czas, kiedy te czynniki (ilość/czas) są równoważne.

3) Przyznaję, ja umowy nie czytałem i rozważam ogólnie, ale skoro adwersarz już przeczytał ją, to w szczegółach może mieć rację (na razie niewiele na to wskazywało)
4) To zależy od konkretnych zapisów umowy
5) Ogólnie nie są równoważne, wagę nadają zapisy umowy, a w rozważanym przypadku, skoro w pytaniu był postawiony problem jak kupować do upływu terminu, to znaczy, że termin pozostaje nadal ważny i umowa nie wygasła, bo gdyby wygasła, to nie może być mowy o terminie przyszłym!
2) Dam przykład zapisów:
?przedmiotem umowy jest zaopatrzenie ... w paliwo do końca dnia ...  zgodnie z dyspozycjami zamawiającego; wynagrodzenie zostanie obliczone w oparciu o faktyczne ilości i ceny jednostkowe wynikające z oferty?
Moim zdaniem nie byłaby to umowa na ilość.
1) Niech psz jeszcze raz krytycznie się przyjrzy, a zapewne zauważy.

14

Zgadza się,  jeśli używane są szczególne zapisy jak w pkt. 2 to byłoby to możliwe, ale nie na gruncie pzp. Nie możesz w pzp podpisać umowy bez ilości, a tylko na określony czas. Możesz mieć jakieś widełki, zapisy zmieniające ilość, ale wyłącznie "na czas" umowy nie możesz podpisać.

Odnośnie pkt. 5 - skoro w pytaniu był postawiony problem jak kupować do upływu terminu, to znaczy, że termin pozostaje nadal ważny i umowa nie wygasła, bo gdyby wygasła, to nie może być mowy o terminie przyszłym! - to znaczy, że termin  pozostaje ważny wg pytającego, a nie obiektywnie. Gdyby pytający miał umowę z zapisem odnośnie wyłącznie czasu jej trwania to cały temat byłby bezpodstawny, ale jednak tak nie jest bo pojawia się ilość.

1. Po prostu napisz albo sam się przyjrzyj bo czas trwania nie jest ważniejszy od ilości.

15

A czy art. 140 ust. 3 nie dotyczy całej tej sytuacji?

16

Dotyczy, ale przecież nie wychodzimy ani na jotę.

Co do wątpliwości w zakresie ilości zgłoszonych przez psz, to psz niepotzrebnie się martwi. Nie zapominam o ilości, w tamtym poście też miały być, ale wymazałem w ostatniej chwili, celowo, by zwrócić uwagę na jedną sprawę, że ilość nie jest fetyszem. Cóż to jest ilość??? Gdy weżmiemy kosztorys budowlany, to kręćka można dostać od ilości, a każdy wie, że to powiedzmy bzdura, bo czy przy robotach budowlanych umawiamy się na zadane ilości??? Z zasady NIE, tak i przy paliwie można myśleć analogicznie.
W ustawie nie pamiętam wymogu, że w umowie ma być konkretna ilość, a jeśli się zapomniałem, to proszę o numer przepisu.

17

Chętnie przypomnę Ci ten przepis  - jest to art. 29 ust.1 upzp smile

Proszę nie mieszać RB z usługami i dostawami - tu zastosowanie będzie miał art. 31 ust. 1 upzp.

Ilość nie jest żadnym fetyszem bo ja piszę o równoważności ilości i czasu.

Z tego co Ty piszesz wynika, że fetyszyzujesz czas.

Hubal - jeśli dwie osoby chcą się spotkać, to co jest ważniejsze? Miejsce czy czas?

18

A może zapisać w opisie przedmiotu zamówienia tak:
Przedmiotem zamówienia jest   dostawa oleju opałowego  w ilości minimalnej 70.000 litrów a w ilości maksymalnej 90.000 litrów do kotłowni olejowych zlokalizowanych w .............................., cyklicznie w okresie  od dnia  1 stycznia 2013 r. do:
a)    dnia 31 grudnia 2013 roku, lub
b)    do chwili zrealizowania przez Wykonawcę dostawy 90.000 litrów oleju opałowego, lub
c)    do chwili zrealizowania przez Wykonawcę dostaw oleju opałowego, za łączne wynagrodzenie  brutto do  kwoty określonej w § 5 ust.1 wzoru umowy określonego w § 38 niniejszej SIWZ.

19

Wyrok KIO z dnia 23 lipca 2010 r., sygn. akt 1447/10;
"Zamawiający prowadząc postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego ma możliwość, uprawnienie do skorzystania z instytucji prawa opcji oraz zamówień uzupełniających, które to instytucje pozwolą Zamawiającemu na opisanie przedmiotu zamówienia zabezpieczający potrzeby Zamawiającego oraz umożliwiający dokonanie wyceny ofert przez wykonawców. Zgodnie z art. 34 ust. 5 ustawy jeżeli zamówienie na usługi lub dostawy przewiduje prawo opcji, przy ustalaniu wartości zamówienia uwzględnia się największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji. Zastosowanie przez Zamawiającego prawa opcji stanowi jego uprawnienie. Niewątpliwie informacja tak powinna być zawarta w opisie przedmiotu zamówienia a warunki realizacji prawa opcji określone w kontrakcie. Zamawiający przewidując prawo opcji zobowiązany jest do określenia maksymalnego poziomu zamówienia wskazując, iż pewien zakres tego zamówienia, z góry przewidziany i określony będzie przez niego realizowany jedynie w określonych sytuacjach. Instytucja prawa opcji pozwala na określenie poziomu zamówienia, która zostanie przez Zamawiającego zrealizowana, pozwala to wykonawcom na rzetelne i właściwe dokonanie wyceny oferty".

20

O właśnie, zwłaszcza post #18 powinien wielu przekonać (coś takiego miałem na myśli od początku).

21

Hubal - o tym piszę od początku - różnica jest taka, że nie potrzeba takich zapisów.

Odpowiedni zapis potrzebujesz wtedy kiedy chcesz to rozwiązać w inny sposób.

Dam Ci inny przykład:

Prowadzisz działalność i podpisujesz umowę z miejscowym ośrodkiem sportu, który ma basen. W umowie masz zapis, że kupujesz np. 20 karnetów i w sumie ilość godzin np. 500. Ważne od 21.12.2012 r. do 20.12.2013.
Chodzicie sobie na basen, pluskacie się, pływacie, zjeżdżacie...

Aż nadchodzi wrzesień - BACH! Limit wyczerpany, spędziliście w sumie 500h na basenie.
Pytanie za 100 pkt - czy umowa została zrealizowana?
A może jednak skoro umowa jest ważna, bo przecież jest do 20.12.2013 r i nie ma w niej zapisów jak w #18 to przychodzicie sobie na basen, ale nie wchodzicie się pluskać (bo przecież godziny wykorzystane) i cieszycie się samą ważnością umowy?

22

Ogólnie biorąc twoja umowa, to twój indywidualny problem.

Ja swoją napiszę po swojemu, a innym najlepiej doradzić, by na początek wzięli pod uwagę i zrozumieli istotę postu #18. Karolk na tyle celnie napisał, że mój dalszy udział w dyskusji jest już zbyteczny.

23

Dla mnie umowa wykonana, zakończona. Przedmiot umowy został zrealizowany. W przypadku takiej umowy termin ma wtórne znaczenie. Ale na wszelki wypadek mam zapisy proponowane przez Karola wink

24 (edytowany przez psz 2012-12-20 14:02:44)

Hubal - ja nikomu nie doradzałem żadnych zapisów. Ogólnie biorąc Twoja umowa to Twój indywidualny problem i możesz sobie podpisać umowę na dostawę paliwa, na 12 miesięcy, bez ilości bo po co ona komu?

Karolk celnie napisał to co jest oczywiste. Bez tych zapisów umowa realizowana byłaby tak samo i kończyłaby się tak samo (pod warunkiem nie zamieszczania jakichś specyficznych zapisów)!