Temat: Zakup paliw płynnych - sukcesywnie.
Czy kryterium oceny ofert "ilość stacji paliw na terenie kraju" jest zgodne z pzp w kontekście art. 91 ust. 2 i 3?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zakup paliw płynnych - sukcesywnie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy kryterium oceny ofert "ilość stacji paliw na terenie kraju" jest zgodne z pzp w kontekście art. 91 ust. 2 i 3?
A czy faktycznie ma to jakiś wpływ na Twoje potrzeby? Normalnie jak auto jedzie w trasę to tankuje się pod korek i nawet jak jest trochę załadowane (nie piszę o tirach bo nie wiem) to ze 200 km pojedziesz bez tankowania (śr 12-16 l/100). Jak dla mnie kryterium trochę wygórowane ale nie wiem dokładnie po co Ci to.
@Agaj - kryterium wygórowane? Przecież Covec nie określił wagi kryterium ani żadnego minimum.
Covec - ja bym poszedł w inną stronę.
Określiłbym minimalną ilość stacji na województwa jakie was interesują (jeśli wszystkie to na wszystkie) i zrobiłbym to elastycznie.
Jeśli jesteście z Mazowieckiego to np. 10 stacji tamże, mniej jeździcie do Zachodniopomorskiego to np. 2 czy 3.
Zobacz np. ile stacji BP ma w centrum i na zachodzie kraju, a jak mało na wschodzie.
Ok, ale ja pytałem czy takie kryterium jest zgodne z art. 91 szczególnie ust. 3. .Czy ilość stacji to nie jest właściwość wykonawcy?
Wg mnie proponowany zapis jest sprzeczny z art 91.3. Tak jak psz określiłbym swoje uzasadnione wymagania dotyczące stacji w opisie przedmiotu zamówienia. Ja wymagałem 1 na terenie swojego miasta + 3 zlokalizowane w odległości max 50 km od miasta.
Z tym tankowaniem na zapas to nie uważam żeby to było dobre rozwiązanie. Jechać w trasę z zapasowym kanistrem to nieporozumienie.
Dobre rozwiązanie to karty flotowe pozwalające tankować bezgotówkowo, którymi dysponują duże sieci o zasięgu ogólnokrajowym
Ilość stacji to jest właściwość wykonawcy, ale opisana w odpowiedni sposób nie będzie sprzeczna z duchem 91.3.
Dziękuje za podpowiedzi. Osobiście uważam, że ocenianie ilości stacji nie jest zgodne
z wymienionym artykułem - utwierdziłem się w tym.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc