1

Temat: umowa - termin w siwz a podpisania

przesunęły mi się terminy podsiania umowy na odbiór odpadów, ze względu iż wigilia jest dniem wolnym i zawiadomienie o wyborze będzie dopiero 27.12. licząc teraz 5 dni , podpisać możemy ją dopiero 02.01.2013 r. , a w siwz miałam informacje od 01.01.2012 r,ale w ogłoszeniu informacje - 12 m-cy
Czy jest dopuszczalne takie przesunięcie?

2

Odp: umowa - termin w siwz a podpisania

patrz uchwała KIO/KD 86/12

3

covec napisał/a:

patrz uchwała KIO/KD 86/12

ja korzystając z tej uchwały przesunąłem termin dostawy o jeden dzień smile
Pożyjemy zobaczymy smile
A tak a propos to taka uchwała to fajna sprawa szczególnie na koniec roku smile

4

No i co sądzicie na temat tej uchwały i dopuszczalności przesunięcia terminu dostawy ? smile

5

Uchwała robi z nas idiotów.
Albo sama nie  jest w porządku.

6

Z nas nie robi. Z kogoś innego.

7

No tak.
Ale ja też czuję dyskomfort, bo już nie wiadomo co jest zmianą istotną, a co nie, dopóki PO FAKCIE  Wielki Brat lub mu podobny nie wskaże, że ktoś zrobił błąd i wyszedł na durnia.

8

Ale jak wskazuje taki błąd to kto wyszedł na durnia?:)

9

Bardzo fajna uchwała. Mój Mistrz zawsze mnie uczył żeby unikać sztywnych terminów zastępując je wskazaniem okresów. Nie zawsze tak się da i jeżeli podaję konkretne daty to zawsze ustalam zasady przesunięcia tych dat na wypadek przedłużającej się procedury. W/g uchwały robię to niepotrzebnie.
Sens przytoczonych argumentów w uchwale widzę. Na wszelki wypadek uchwałę podpiąć pod umowę.

10 (edytowany przez hubal 2012-12-28 09:35:00)

Wiadomo, że ani kontrola ani KIO, tylko ci co na dole, z góry skazani na przegranych: jeśli zmienią termin, to dostana zarzut istotnej zmiany umowy, jak nie zmienią, to pokaże im się uchwałę  KIO/KD 86/12 i zarzuty z niej wynikające.

PS. Niniejszy post miał trafić bezpośrednio po  #8.

11

Ale tu mamy wspólne stanowisko i Prezesa i KIO, więc chyba nie ma się czego bać big_smile

No chyba że znów Prezes i KIO stwierdzą że zmiana terminu miała istotny wpływ na krąg podmiotów ubiegających się o zamówienie. big_smile

12

A nie ma wpływu???
Dla przykładu: czy aby na pewno taki sam krąg wykonawców chce remontować drogę w sierpniu jak i w grudniu??? Albo odśnieżać???

13

Witam,

w temacie kontrowersyjnej uchwały KIO. Znam przykład, gdzie gmina zwracała kilka milionów złoty (projekt). Sąd orzekł, że prawo się nie zmieniło, zmieniła się interpretacja prawa smile (orzeczenie wydane kilka lat po realizacji).
Oczywiście istotny jest również stan faktyczny, który rzadko kiedy jest identyczny smile (dobre wyjście aby bronić błędnych decyzji).
Zastanawiałem się nad sytuacja odwrotną; doszło do podpisania umowy i realizacji zadania (treść uchwały) i co wtedy...

14 (edytowany przez psz 2012-12-28 10:31:12)

Wtedy wg. uchwały zmieniasz sobie daty jak ci się podoba i w razie kontroli mówisz, że i tak byś przeprowadził nowe postępowanie z nowymi datami. smile

Wiem, że to bez sensu, ale jaka uchwała takie wnioski.

15

smile zawsze powtarzam ze ludzie od zamówień siedzą na tykającej bombie... nie wiesz kiedy wybuchnie smile