26

Odp: jak będą wyglądać usługi pocztowe w 2013r.

Marta napisał/a:

powracam z tematem poczty weszła w życie nowa ustawa- Prawo pocztowe, czy ta zmiana zobowiązuje nas do przeprowadzenia przetargu? chodzi o to że teraz będzie wyznaczony operator a więc jak sie ma do tego ustawa Pzp?

Trzeba
Operator wyznaczony to według definicji prawa pocztowego OPERATOR POCZTOWY OBOWIĄZANY DO ŚWIADCZENIA USŁUG POWSZECHNYCH

Różnica polega na tym, że pozostali operatorzy pocztowi mogą świadczyć te usługi.

27

a co z postepowaniami zrobionymi w grudniu (WR) i umowami obowiazujacymi od 01. 01.2013 do 31.12.2013? zostawic i pod koniec roku przeprowadzac juz przetarg nieograniczony na kolejny rok?

28

Ja bym zostawiła
Można dyskutować czy w tamtym porządku prawnym były podstawy czy nie, ale jeśli wysłaliście ogłoszenie o zamiarze to umowa nie podlega unieważnieniu.

29

A czy jeżeli mam umowę ważną do października "na starych zasadach" z Pocztą Polską to czy mam ją wypowiadać i robić nowy przetarg czy spokojnie poczekać aż dobiegnie końca i zrobić postępowanie?

30

ja bym poczekał. umowa jest ważna. w końcu zawarłaś (eś) ją przed zmianą przepisów. na spokojnie przygotuj sobie siwz, żeby w III kwartale ogłosić przetarg.

31

Prawo nie działa wstecz. Czekasz aż wygaśnie umowa, a potem ogłaszasz przetarg na świadczenie usług pocztowych. smile