1

Temat: przedmiot zamówienia niezgodny z opisem w siwz

Ogłosiliśmy postepowanie przetargowe na zakup wyposażenia łazienek. Przetarg poniżej progów  unijnych. jednym z urządzen była suszarka do rąk, zamawiajacy opisał parametry. Wykonawca w złożonej ofercie wykazał, że posiada  suszarkę spełniająca parametry, oraz wskazał jej model. Zamawiajacy sprawdził opis/karte katalogową  powyższego modelu suszarki w google i wynika z niego, ze suszarka zaoferowana przez wykonawcę nie spełnia kilku parametrów, jakich żądaqł zamawiający. Mam zamiar wezwać wykonawce do złożenia wyjasnien dotyczących tresci złożonej oferty?
Czy jednak mam prawo podważać ofertę wykonawcy, na podstawie osobistego sprawdzenia w innym źródle?

2

Odp: przedmiot zamówienia niezgodny z opisem w siwz

Tak, ja odrzucam oferty po sprawdzeniu w innych źródłach (konkurencja też jest tu przydatna), ale oczywiście muszę być pewny swego.

3

Właśnie czytam "PP". Podzielę się:
KIO 2584/11, KIO 411/11.
"zamawiający mimo posiadania całkowitej pewności co do rzetelność posiadanych informacji nie powinien podejmować decyzji bez uprzedniego wezwania wykonawcy do złożenia wyjaśnień" str. 16 PP nr1/2013.

4

Najpierw wyjaśnienia,później można ewentualnie działać dalej.

5

covec napisał/a:

Właśnie czytam "PP". Podzielę się:
KIO 2584/11, KIO 411/11.
"zamawiający mimo posiadania całkowitej pewności co do rzetelność posiadanych informacji nie powinien podejmować decyzji bez uprzedniego wezwania wykonawcy do złożenia wyjaśnień" str. 16 PP nr1/2013.

Logiczną konsekwencją jest, że należy korzystać z wezwania do złożenia wyjaśnień po prostu zawsze.

6

hm... najwidoczniej nie do końca. Treść wyroku KIO 411/11 sugeruje, że nie każdy myśli tak jak my.

7

Covec, Twój nick zawsze mi poprawia humor big_smile

8

Covec - przeczytałem większość tego wyroku, ale nie znalazłem odpowiedniego fragmentu.
Jak dla mnie 411/11 jest z boku tego problemu, chyba, że poświęcisz chwilę na znalezienie tych fragmentów.

9

Mania napisała, że szukała informacji o suszarce w karcie katalogowej zamieszczonej
w necie, stąd cytat. W wyroku 411/11 jest informacja, że strona internetowa nie może być tylko i wyłącznie podstawa odrzucenia oferty (nawet producenta sprzętu). Wyrok, ostatni akapit str. 11-12.

10

Nie mogę tego znaleźć, mam tylko takie coś: Izba w tym zakresie uznała, ?e podstawy do
uwzględnienia zarzutów odwołania skutkujących odrzuceniem jakiejś oferty w postępowaniu
z powodu jej sprzeczności z wymogami SIWZ, nie mogą stanowić wydruki ze strony
internetowej. Odwołujący wywodzi, ?e informacje producenta zamieszczone na stronach
internetowych potwierdzają bądź nie, ?e określony sprzęt informatyczny oznaczony
określonym modelem posiada jakąś funkcjonalność wymaganą w danym postępowaniu.

11 (edytowany przez covec 2013-01-08 13:06:05)

W pierwszym rzędzie nale?y stwierdzić, ?e informacje zawarte na stronach
internetowych mogą stanowić dowód co najwy?ej na okoliczność, i? określone informacje
o konkretnej treści zostały zamieszczone na danej stronie internetowej. Nie mogą one
natomiast stanowić podstawy do bezsprzecznego stwierdzenia, ?e określoną funkcjonalność
urządzenie posiada bądź nie. Oczywiście w tym przypadku pewnym uwiarygodnieniem przedstawianych przez Odwołującego informacji jest to, ?e powołuje on się zasadniczo na
strony internetowe producenta sprzętu, jendakowo? mimo to Izba uznała, ?e nawet
uwiarygodnione w pewnym zakresie strony internetowe nie mogą stanowić wystarczającego dowodu na potwierdzenie, ?e dane urządzenie nie ma określonej, wymaganej
funkcjonalności. Zwrócić tak?e nale?y uwagę na okoliczność, ?e informacje na stronach
internetowych, nawet producenta określonego urządzenia nie muszą być aktualne, biorąc
pod uwagę dynamikę sektora informatycznego, mogą być tak?e przedstawiane wybiórczo
i nie uwzględniają wszystkich szczególnych sytuacji, w tym ofert producenta dedykowanych
do konkretnych odbiorców.

mogę się zgodzić, że stopień skompilowania serwera czy kompa jest trochę większy jak suszarki smile

12

Oczywiście zamawiający zyskuje taką pewność jak wezwie wykonawcę, a ten sam przedstawi wydruk ze strony internetowej. Dzięki KIO - ustami P. Stręciwilk - dowiedziałem się, że nie mogę przyjąć takich wyjaśnień. Kolejne w kolejce są katalogi, foldery, specyfikacje. To wszystko nie ma znaczenia.

Teraz będą się liczyć tylko wyjaśnienia prosto od producenta.

13

"W konsekwencji uznać należy, iż wskazane przez Odwołującego jako środek dowodowy,
wydruki z tychże stron nie są właściwe dla wykazania nieprawdziwości twierdzeń
Przystępującego. Zdaniem Izby, informacje zamieszczone w Internecie posiadają niską
wartość dowodową, gdyż treści zawarte w Internecie nie mają charakteru wyczerpującego.
Stanowią one określony materiał reklamowy służący zwykle przedstawieniu pewnych
informacji w oznaczonym zakresie. Ich celem jest rozpowszechnienie wiedzy na określony
temat, w taki sposób, żeby użytkownik Internetu, poszukując wiadomości w tym przedmiocie powziął wiedzę o produkcie w takim zakresie aby zachęcić go do jego nabycia. Informacje ze stron internetowych nie mają cech dokumentu, a ponadto nie ma pewności co do ich aktualności jak również nie ma pewności kto i w jakim celu dokonał ich tam zamieszczenia."

A to złote myśli Przewodniczącego Emila Kawy z KIO 2584/11.

14

Zawsze istnieje możliwość, że wykonawca sam dokona modyfikacji sprzętu i  sam "dopasuje" go do Twoich wymagań. Producent powie nie robimy czegoś takiego, a wykonawca powie że on czymś takim dysponuje...
Problemu to nie rozwiązuje...Mi kiedyś jeden wykonawca tak wyjaśnił, że trwa postępowanie wyjaśniające smile w odpowiednim organie.

15

...do sądu idzie się po wyrok a nie po sprawiedliwość...

16

mania napisał/a:

Ogłosiliśmy postepowanie przetargowe na zakup wyposażenia łazienek. Przetarg poniżej progów  unijnych. jednym z urządzen była suszarka do rąk, zamawiajacy opisał parametry. Wykonawca w złożonej ofercie wykazał, że posiada  suszarkę spełniająca parametry, oraz wskazał jej model. Zamawiajacy sprawdził opis/karte katalogową  powyższego modelu suszarki w google i wynika z niego, ze suszarka zaoferowana przez wykonawcę nie spełnia kilku parametrów, jakich żądaqł zamawiający. Mam zamiar wezwać wykonawce do złożenia wyjasnien dotyczących tresci złożonej oferty?
Czy jednak mam prawo podważać ofertę wykonawcy, na podstawie osobistego sprawdzenia w innym źródle?

A czy podaliście jakie parametry będziecie brać pod uwagę jeśli Wykonawca zaoferuje sprzet równoważny? Sprzęt równoważny to taki który nie musi być identyczny i posiadać takie same parametry może mieć lepsze. A oceniając bada się np. wydajność, rozmiar (jeśli ma to znaczenie), głośność, pobór prądu itp. Jeśli nie podaliści jakie parametry będziecie brali pod uwagę to sory ale wykonawca zaoferował sprzęt równoważny i nie sposób aby wszystko było takie same. I nie radze się śpieszyć i sugerować jednym wyrokiem tylko potraktować sprawę indywidualnie.

17

Słuszna uwaga nina. Teraz pytanie, czy suszarka (w zakresie pewnych paramentów ) nie spełnia wymogów określonych w siwz bo:
1. nie pasuje identycznie z wartością parametrów  w określone przez zamawiającego,
2. zamawiający określił parametr a w suszarce zaoferowanej mają one wartości poniżej wymaganych w siwz.
Pytanie czy suszarka była charakteryzowana pewnymi parametrami, czy podano nazwę i model suszaki i dopisano "lub równoważne".

18

suszarka była opisana parametrali, zamawiający nie wskazywał konkretnego modelu czy typu, a nawet nie miał takiego na myśli tworząc opis. paramatry suszarski, która wskazął wykonawca są niższe od wymaganych przez zamawiajacego

19

wykonawcę do wyjaśnien powinnam wezwać na podstawie art. 26 ust. 4 3 ustawy czy art. 87 ustawy,

20

wg mnie na 87.1

21 (edytowany przez nina 2013-01-09 19:17:10)

87.1 dot . treści oferty ale jak  wymagałaś dokumentów (w ogłoszeniu i siwz zgodnie z art. 25.1.2.) jako dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy wymagań okreslonych przez zamawiajacego  to 26.4.

22

Wezwałam wykonawce do złożenia wyjasnień na podstawie art. 26 ust. 4 i tym samym pismem do złożenia (uzupełnienia) dokumentów art. 26 ust. 3. Wykonawca w wyznaczonym terminie złożył wyjasnienia i dokumenty jednak wynika z nich że  przedmiot zamówiena zaoferowany przez wykonawce nie jest zgodny z tym wymaganym przez zamawijącego.
Czy teraz już moge działać w kierunku odrzucenia oferty jako niezgodnej z siwz czy też wykluczenia wykonawc y z postepowania>

23

wykluczenie wykonawcy z 24.2.3. - informacje nieprawdziwe, a 89.1.2 przedmiot niezgody z siwz. Wg mnie łatwiej jest udowodnić 89.1.2. jak 24.2.3.

24 (edytowany przez jarosław 2013-01-16 12:20:35)

Wg mnie postępowanie wyjaśniające należało prowadzić w oparciu o art 87.1 Sprawa sprowadza się oceny oferowanego przedmiotu zamówienia , jego zgodności z SIWZ. Konsekwentnie odrzuciłbym ofertę (89.1.2) a nie wykluczył.
Podstawa wezwania do złożenia wyjaśnień w/g mnie nie powinna mieć wpływu na to czy wykluczamy czy odrzucamy.

25

Wezwij do wyjaśnień.