1

Temat: Regulamin zamówień pon. 14 tys.

Mam następujący problem. Kontrola z us zarzuciła nam, że nie mamy Regulaminu udzielania zamówień poniżej 14 tys. euro. Czy posiadanie takiego Regulaminu wynika z jakiegoś przepisu? Dodam, że nie jesteśmy jednostką sektora finansów publicznych, choć podlegamy pod ustawę pzp. Czy mogą się przyczepić że naruszamy np. zasady konkurencyjności z dyrektywy klasycznej lub tym podobne?, bo ustawy o finansach publicznych nie naruszamy skoro nie podlegamy.

2

Odp: Regulamin zamówień pon. 14 tys.

Ktoś wypił zbyt mocną herbatę i mu się w głowie zakręciło... Nie ma obowiązku posiadania regulaminu udzielania zamówień poniżej 14 000 EUR.

3

Przyznam że wiele zamówień było udzielanych bez wysyłania zapytań ofertowych, czyli bez zachowania jakiejkolwiek konkurencyjności. Czy tu mogą nam coś zarzucić z punktu widzenia dyrektyw unijnych?

4 (edytowany przez covec 2013-01-09 09:08:24)

psz pamiętasz czego życzyłeś forumowiczom na nowy rok? smile:) oto spełnienie smile
wracając do tematu, podali jakąś podstawę prawną, czy tylko dedukują że regulamin musi być? ja tez nie znam żadnego przepisu który obligowałby zamawiających do tworzenia takiego regulaminu.

5

Z czego więc wynika ten pęd do tworzenia takich regulaminów? W każdej gminie, szkole itp. aż trzęsą się, ze taki regulamin musi być.  Przecież to kula u nogi.

6

Pamiętam co życzyłem. Podtrzymuję smile

Częściowo ten pęd wynika z zachowań stadnych. "Wszyscy" się rzucili bo inni się rzucili. Niewielu zostanie bez i wtedy przychodzi taka kontrola: czemu nie macie regulaminu skoro wszyscy go mają?