1

Temat: parametry sprzętu a oferta

PN na dostawę komputerów. Do tej pory zawsze w SIWZ przedstawiałam oczekiwane parametry techniczne oraz wymagałam, aby w ofercie Wykonawca podał oferowany sprzęt wraz z określeniem konkretnego parametru w przypadku, gdy w SIWZ był podany zakres minimalny lub maksymalny. W trakcie analizy ofert informatyk sprawdzał, czy faktycznie oferowany sprzęt odpowiada oczekiwaniom wyspecyfikowanym w SIWZ.  Niestety w takim systemie w chwili faktycznej dostawy wykonawca nie mógł wymienić sprzętu na lepszy (też spełniający parametry), ponieważ oznaczałoby to zmianę oferty.
W tej chwili skłaniam się do tego, by parametry (oczekiwania) wyspecyfikować w SIWZ i na tym zakończyć, a faktyczną zgodność sprzętu z oczekiwaniami sprawdzać w chwili dostawy. Oczywiście wtedy należy wymagać, żeby wykonawca złożył z ofertą oświadczenie z art. 25 ust. 1 pkt. 2 Pzp. 
Czy tak będzie zgodnie z Pzp? Czy takie rozwiązania sprawdzają się w praktyce?

2

Odp: parametry sprzętu a oferta

Niestety w takim systemie w chwili faktycznej dostawy wykonawca nie mógł wymienić sprzętu na lepszy (też spełniający parametry), ponieważ oznaczałoby to zmianę oferty.

To rozwiązanie się sprawdza. Jeśli zmiana jest korzystna dla zamawiającego to bez dyskusji można przyjąć lepszy sprzęt.

Tak - możesz mieć sztywną specyfikację, którą wykonawcy potwierdzają oświadczeniem, bez wpisywania wartości parametrów.

3

Ale rozumiem, że w dotychczasowym systemie (tj. w przypadku, gdy wykonawca już w ofercie wskazuje konkretny model oferowanego sprzętu) nie mam mozliwości jego wymiany podczas dostawy nawet na lepszy model?

4

Ja bym przyjął. Jeśli cena nie ulega zmianie, parametry są lepsze (i nie jest to tylko moje wyobrażenie) to bez problemów przyjąłbym taki sprzęt.

5

Ale w czasie kontroli kontroler może chcieć zobaczyć sprzęt oferowany w ofercie. Czy w takim przypadku w umowie musi być zastrzeżenie dopuszczające taką zamianę, jakieś warunki przyjęcia przez Zamawiającego zamienianego sprzętu?

6

psz napisał/a:

Niestety w takim systemie w chwili faktycznej dostawy wykonawca nie mógł wymienić sprzętu na lepszy (też spełniający parametry), ponieważ oznaczałoby to zmianę oferty.

To rozwiązanie się sprawdza. Jeśli zmiana jest korzystna dla zamawiającego to bez dyskusji można przyjąć lepszy sprzęt.

dlaczego nie? najważniejsze, żeby spełniał minimalne wymagania określone w siwz i oczywiście cena tego "lepszego" była taka jak w ofercie wykonawcy. Tak naprawdę w siwz określa się wymagania minimalne. Inną sprawą jest jaki wykonawca da Tobie sprzęt o większej wartości 9lepszy) niż zaoferował w ofercie.
Prywatnie chciałbym tak, kupuje "to" a dostaje "to x2" smile

7

A jak się ma do tego nienaruszalność oferty? Przecież oferty nie można zmieniać. A tam już były wpisane konkretne modele sprzętu.

8

No ma się tak, że czemu miałabyś naciskać na gorszy sprzęt jeśli możesz dostać lepszy?
Dla mnie nienaruszalność/niezmienność oferty nie przebija zdrowego rozsądku.

9 (edytowany przez covec 2013-01-09 11:09:48)

"nienaruszalność" ofert ja bym rozpatrywał przez pryzmat afer smile tzn. sytuacja odwrotna; albo gorszy sprzęt za cenę oferty, albo sprzęt wymagany za kwotę wyższą jak w ofercie.

Prawdę mówiąc sytuacja jak dla mnie czysto teoretyczna, ale temat wart uwagi.

Ustawa o dyscyplinie finansów publicznych wskazuje na uzyskiwanie najlepszych rezultatów z poniesionych nakładów. Jakby nie myśleć poruszony temat wpisuje się idealnie smile

Okazuje się że temat był już poruszany na forum
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10301

10

Obecnie art. 144 ust. 1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych zakazuje wprowadzenia
do umowy w sprawie zamówienia publicznego zmian w stosunku do treści oferty,
chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu
o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki
takiej zmiany. W celu uelastycznienia i usprawnienia procesu udzielania zamówień
publicznych, a zarazem uwzględniając orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości,
tj. w sprawie C-496/99 Succhi di Frutta oraz w sprawie C-454/06 Pressetext
Nachrichtenagentur, proponuje się, aby zakaz zmiany umowy o zamówienie publiczne
dotyczył wyłącznie zmian istotnych postanowień umowy. Dopuszczalne będą
zatem zmiany nieistotne rozumiane w ten sposób, że wiedza o ich wprowadzeniu do
umowy na etapie postępowania o udzielenie zamówienia nie wpłynęłaby na krąg podmiotów
ubiegających się o to zamówienie czy też na wynik postępowania.

Cytat z uzasadnienia Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych z 29.06.2009 roku, Druki nr 2154 Sejm VI kadencja (dotyczy art. 144)