1

Temat: Odwołanie do KIO a wadium

Wykonawca którego oferta została odrzucona odwołał się  do KIO i zapewne wygra. W międzyczasie zwróciłam mu już wadium. Czy w czasie toczącego sie postępowania wadium powinno znajdować się na koncie zamawiajacego ?
Wykonawca przsłał kopie odwołania wraz z dowodem wpłaty. Czy jest szansa polubownego załatwienia sprawy ?

2

Odp: Odwołanie do KIO a wadium

wadium - art.184,
załatwienie polubowne (bez kosztowe dla zamawiającego) art. 186

3

Rozumiem że odpowiedź na odwołanie piszę do KIO. A nie można napisać do Wykonawcy żeby wycofał odwołanie a my powtórzymy czynności i uwzględnimy jego racje ?

4 (edytowany przez covec 2013-01-11 13:47:15)

Czy wykonawca da wiarę waszym zapewnieniom? nie wiem. można spróbować, ale jeśli wycofa się z środka odwoławczego to art. 187.8.  To jest takie działnie "od kuchni".
Art. 186 wskazuje na pismo do KIO.
Może inni koledzy/koleżanki z forum coś poradzą z praktyki?

5

Bardzo dziękuję Covec za odpowiedzi, trochę mi sie rozjaśniło. To pierwsze w życiu odwołanie z którym będę musiała się zmierzyć, ale kiedyś zawsze jest ten pierwszy raz.

6

No właśnie, zawsze jest ten pierwszy raz smile

7

Bardzo proszę jeszcze o jedną podpowiedź czy jest jakiś termin na wniesienie odpowiedzi na odwołanie ?

8

do KIO rozumiem? najlepiej przed rozpatrzeniem przez KIO, które to powinno nastąpić w terminie 15 dni od doręczenia KIO odwołania (189.1)

9

Czy ja informację o wpłynięciu odwołania powinnam umieścić na naszej stronie internetowej, czy jest taki obowiązek ???

10

ART. 185 - "Zamawiający przesyła niezwłocznie, nie później niż w terminie 2 dni od dnia otrzymania, kopię odwołania innym wykonawcom uczestniczącym w postępowaniu o udzielenie zamówienia, a jeżeli odwołanie dotyczy treści ogłoszenia o zamówieniu lub postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zamieszcza ją również na stronie internetowej, na której jest zamieszczone ogłoszenie o zamówieniu lub jest udostępniana specyfikacja, wzywając wykonawców do przystąpienia do postępowania odwoławczego".

Zamieszczasz na stronie internetowej smile

11

Bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi bardzo proszę jeszcze o wyjaśnienie mi sprawy wadium. Ja wadium zwróciłam wykonawcom natychmiast po unieważnieniu postępowania. Jeden z wykonawców domaga sie powtórzenia czynności i wniósł odwołanie. Co z wadium czy po postanowieniu KIO odnośnie powtórzenia czynności Zamawiający wzywa do powtórnego wpłacenia wadium wszystkich wykonawców czy tylko tego który wniósł odwołanie czy też Wykonawcy sami muszą wpłacić ?

12

Moim zdaniem nie jesli chodzi o unieważnienie. Natomiast w przypadku gdy w wyniku odwołania zostałaby wybrany wykonawca to wtedy musi wnieść ponownie wadium.

13

Bardzo proszę o wskazanie mi jakiegoś wyroku albo przepisu ze KIO nałoży na nas karę za złamanie postanowień ustawy (odrzuciliśmy ofertę bez wezwania do uzupełnienia braków) bo mój szef mi nie wierzy.

14 (edytowany przez covec 2013-01-17 13:38:14)

Art. 193 i niżej, stanowi o karach finansowych, ale w momencie kiedy umowa została zawarta.
Ale spokojnie. Jak wytkną Wam błędy, to kto inny może wam dowalić smile.
Patrz również art. 161 i poniżej.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że na kontrole prezes ma 4 lata smile (165), a unieważnienie postępowania to też wynik.

15

KIO zażądało całej dokumentacji postępowania którą w piątek wysłałam. Wysłałam również odpowiedź na odwołanie, uznając wszystkie zarzuty wykonawcy, ale w piątek dostałam tez fax, że termin rozprawy wyznaczony jest na najbliższy piątek. Co teraz bo nie bardzo wiem ??

16 (edytowany przez covec 2013-01-21 13:23:24)

Sygn. akt: KIO 1735/12
POSTANOWIENIE
z dnia 21 sierpnia 2012 r. -analogiczna sytuacja (tak sądzę)

również:

Sygn. akt: KIO 815/11
POSTANOWIENIE
z dnia 27 kwietnia 2011 r.

jak również:

Sygn. akt: KIO 2400/10
POSTANOWIENIE
z dnia 12 listopada 2010 r.,

Sygn. akt: KIO 1695/10
POSTANOWIENIE
z dnia 20 sierpnia 2010 r.

smile smile widzę, że to powszechnie stosowana strategia w UP smile

17

Witam ponownie, mam juz postanowienie z KIO bedę teraz powtarzać czynności co wobec tego z wadium czy mam juz teraz wezwać do wpłacenia wadium ponownie ?

18

Acha i jeżeli wzywam teraz czy podstawa to art. 184 ?
Wadium zwróciłam wykonawcom od razu po unieważnieniu postępowania. Czy jeżeli wykonawca poprzednio wniósł wadium w pieniądzu to teraz ma wnieść w tej samej formie czy w każdej innej podanej w SIWZ ?

19

184 nie zrób z 46.3

20

No właśnie wezwałam na mocy art. 46.3 to wykonawca mi odpisał że jeżeli podałam ten art. to on oczekuje informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty bo inaczej nie wpłaci, a ja muszę go jeszcze wezwać do uzupełnienia.

21 (edytowany przez covec 2013-01-31 12:24:11)

KIO nakazało Wam wybrać tego wykonawcę, czy jeszcze raz rozpatrzeć sprawę? i dopiero wtedy wybrać wykonawcę. wykonawca wybrany przez was nie został wybrany (jego oferta) ale został wykluczony/oferta odrzucona, a postępowanie zostało unieważnione. 46.3. odnosi się do 46.1. a tam jest mowa również o unieważnieniu postępowania. w wyniku unieważnienia zwrócono jemu wadium. to czy zostanie wybrany zależy od ponownego badania ofert nakazanego przez KIO.
jeśli dobrze pamiętam, to nie wezwaliście Wykonawcy do uzupełnienia dokumentów.

22

Wybieracie ponownie i wybranego wzywacie do wniesienia wadium na 46.3 i tylko jego.

23

Covec bardzo dobrze pamiętasz. My nie wezwaliśmy wykonawcy do uzupełnienia ale to nawet nie chodziło o dokumenty tylko że mieli się zapoznać z obiektem a nie zrobili tego. KIO tylko umorzyło postępowanie dokładnie wg wzoru który w cytowanych wyrokach mi podałeś. My chcemy powtórzyć czynności tzn. wezwać ich do zapoznania się z obiektem i dopiero wyślemy im informację o WNO . No ale jak podałam art. 46.3 to napisałi że nie wpłacą wadium bo tej informacji jeszcze nie dostali. Mam drugie pismo z art. 184 tylko czekam na szefa aż mi podpisze. Tylko czy tak będzie dobrze ???

24

a czy po zapoznaniu się z terenem/obiektem mają dostarczyć Wam oświadczenie o zapoznaniu się z warunkami w terenie? Jeśli tak, to może lepiej wezwać ich do dostarczenia  takiego oświadczenia. Jeśli dostarczą, wybrać wykonawcę i wtedy ustalić jemu termin na wniesienie wadium. Jeśli nie wniesie wadium w terminie, to wykluczyć go.
Jeden wykonawca złożył ofertę w tym postępowaniu?

25

Covec myslę że masz całkowitą rację, ja bym też tak zrobiła, zobaczymy co na to mój szef. Wykonawców było 2 ale ten drugi dał taką cenę że dwukrotnie przekroczyła nasze możliwości.