Nie chcę otwierać nowego wątku, dlatego też postanowiłem odgrzebać ten temat i go trochę rozwinąć.
Mianowicie mam postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, wszczęte przed ubiegłoroczną nowelizacją. W SIWZ oraz ogłoszeniu przewidziałem zamówienia uzupełniające. Umowa zawarta została po wejściu noweli w życie.
No i teraz chcemy skorzystać z tego zamówienia uzupełniającego.
Jest tylko parę pytań.
Mianowicie zakres robót budowlanych pokrywa się się z zakresem robót ujętych w zamówieniu podstawowym. Fakt... nie wszystkie pozycje kosztorysu inwestorskiego na r. uzupełniające znajdują się w kosztorysie inwestorskim zamówienia podstawowego. Jednak chyba nie o tym myślał ustawodawca - jeżeli się mylę to mnie skorygujcie.
Żeby to zobrazować przedstawię porównanie kilku robót:
1) W ramach zamówienia uzupełniającego ma być wykonana dodatkowa instalacja elektryczna wraz z montażem oświetlenia oraz urządzeń elektrycznych (grzejnik, podgrzewacz wody) W ramach zamówienia podstawowego Wykonawca również wykonuje inst. elektryczne wraz z montażem oświetlenia (być może oprawy są trochę inne) oraz urządzeń elektrycznych (tutaj tylko podgrzewacze elektryczne).
2) W ramach zamówienia uzupełniającego Wykonawca wykona dodatkową instalację wod - kan. W zamówieniu podstawowym również przewidziano roboty w tym zakresie. Zauważyłem jednak dwie różnice. Pierwsza to brak w kosztorysie za zamówienie podstawowe pozycji dot. sprawdzenia szczelności i płukania instalacji. Jest jednak o tym mowa w SST. Kosztorys na r. uzupełniające już uwzględnia te pozycje. Kolejna różnica to przekrój jednej z rur. Mianowicie w ramach zamówienia podstawowego nie ma jednego przekroju ujętego w z. uzupełniającym.
Zagłębiając się więc w szczegóły można dostrzec różnice, jednak jakby nie było wszystko mieści się w tym samych kategoriach robót, które są ze sobą tożsame. Również patrząc na kody CPV cały czas poruszamy się w robotach tego samego rodzaju.
Myślę zatem, że te drobne różnice w zakresie nie powinny eliminować tego zamówienia jako uzupełniającego. Jeżeli się mylę proszę o skierowanie mnie na właściwy tor
Teraz druga kwestia. Załóżmy, że zgodnie z moim tokiem myślenia jest to zamówienie na roboty uzupełniające. Co mam zrobić?
1. Wszcząć procedurę zamówienia z wolnej ręki wg nowych przepisów czy,
2. Zawrzeć aneks do umowy podstawowej w myśl art. 19 ust. 3 pkt 2) lit. b) ustawy z dnia 22.06.2016 r. o zmianie ustawy PZP oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2016 r. poz. 1020)
Wydaje mi się, że powinienem przyjąć rozwiązanie nr 2, ale do końca pewny nie jestem.
Ostatnio zamówienie podstawowe dostało dofinansowanie, więc z pewnością będzie przechodziło kontrolę. Stąd moje pytania.