1

Temat: wykluczenie członka konsorcjum na podst. art. 24 ust 1 pkt 1a

Podpisaliśmy w wyniku postępowania umowę z konsorcjum 4 firm.
W związku z nieprawidłowościami w jej realizacji odstąpiliśmy od niej z winy Wykonawcy.
Ponownie ogłosiliśmy postępowanie.
I tu klops - po otwarciu ofert okazuje się, że ofertę złożył nam jeden z członków tego nieszczęsnego konsorcjum.
Co z takim wykonawca mamy zrobić, czy możemy go wykluczyć z postępowania na podst. 24.1.1a.
Odstąpiliśmy od umowy z konsorcjum - czy to w konsekwencji upoważnia nas do wykluczenia od udziału z postępowaniu, członka konsorcjum.

2

Odp: wykluczenie członka konsorcjum na podst. art. 24 ust 1 pkt 1a

Poczytaj http://budownictwo.wnp.pl/ustawa-o-zam-publicznych-sprzeczna-z-prawem-ue,185881_1_0_0.html i jeszcze był jeszcze  wyrok ETS ale musisz poszukać.

3

nina napisał/a:

Poczytaj http://budownictwo.wnp.pl/ustawa-o-zam-publicznych-sprzeczna-z-prawem-ue,185881_1_0_0.html i jeszcze był jeszcze  wyrok ETS ale musisz poszukać.

"Zakwestionowany przez ETS przepis zostanie zmieniony 20 lutego 2013 r. na skutek znowelizowanej już przez Sejm ustawy. Od tego dnia będzie on nakazywał zamawiającym wykluczyć wykonawców, "którzy wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, lub zostali zobowiązani do zapłaty kary umownej, jeżeli szkoda ta lub obowiązek zapłaty kary umownej wynosiły nie mniej niż 5 proc. wartości realizowanego zamówienia i zostały stwierdzone orzeczeniem sądu, które uprawomocniło się w okresie trzech lat przed wszczęciem postępowania."

A co do 20 lutego mamy robić ? smile wydaje mi się, że jednak będę musiał wykluczyć, art. 24.1.1a obowiązuje nadal

4

Członkowie konsorcjum odpowiadają solidarnie, a więc sprawa jest jasna smile

5 (edytowany przez nina 2013-01-01 19:33:52)

Marcel nie taka jasna, należy znaleźć  wyroki KIO w których zakwestionowano wykluczenie, należny mieć niezbite dowody na wykluczenie oraz to,że odstąpienie było w 100% zawinione przez wykonawcę. Udowodnienie wykluczenia należy do zamawiającego. Jeśli jest to zamówienie realizowane z UE no nie zalecam praktykowania takiego działania, źle to się skończy.  Zresztą były wytyczne w tym temacie jednostek współfinansującej projekty z UE.

6

nina napisał/a:

Marcel nie taka jasna, należy znaleźć  wyroki KIO w których zakwestionowano wykluczenie, należny mieć niezbite dowody na wykluczenie oraz to,że odstąpienie było w 100% zawinione przez wykonawcę. Udowodnienie wykluczenia należy do zamawiającego. Jeśli jest to zamówienie realizowane z UE no nie zalecam praktykowania takiego działania, źle to się skończy.  Zresztą były wytyczne w tym temacie jednostek współfinansującej projekty z UE.

Tak więc jak jest.
Czy mogę tego byłego członka wykluczyć ?
Może jakiś wyrok albo coś smile

7 (edytowany przez nina 2013-01-02 18:57:24)

Musisz sobie poszukać są bo czytałam ale nie mam pod ręką.

A coś znalazłam:

Wykonawcy na wszelkie sposoby argumentowali, że przepis jest wadliwy i pozwala arbritralnie wykluczać wykonawców z postępowań. Tym czasem orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej łagodzi skutki przedmiotowego przepisu i jest korzystne dla wykonawców.

W wyroku z dnia 10 lutego 2012 r. (sygn. akt. KIO 169/12) Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, iż do wykluczenia wykonawcy na podstawie przepisu art. 24 ust. 1 pkt 1a PZP muszą zajść wszystkie przesłanki odstąpienia od umowy wymienione w tym przepisie.
W wyroku z dnia 7 września 2012 r. (sygn. akt KIO 1822/11) Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła nawet, iż każdorazowo należy badać zasadność odstąpienia od umowy w poprzednim przetargu.

8

No więc co radzicie, czy są jednak podstawy do wykluczenia ?

9

ja nie wykluczam bo nigdy referat inwestycji nie dał mi dowodów, że odstąpienie wykonawcy było w 100% z jego winy. Jak masz mocne argumenty na wykluczenie poparte dowodami wykluczaj jak nie to zostaw.

10

A czy w przypadku odstapienia od umowy z takim wykonawcą jest on wykluczony od wszelkich zamówień realizowanych przez Zamawiajacego ?
Chodzi mi o sytuację, że z wykonawcą rozwiązano umowę w ubiegłym roku w zakresie realizacji usługi, a wtym roku ten sam wykonawca składa ofertę na realizację innej usługi.

11

Ten przepis sprawia wiele problemów. Niby łatwy do stosowania a tu nagle ZONK. W wyrokach KIO oraz opiniach czepiają się Zamawiających, którzy odrzucają Wykonawców. Ponadto Zamawiający musi mieć mocne dowody by odrzucić takiego Wykonawcę oraz dokumenty np. rozwiązanie umowy, spisany protokół, dokumentacje itd.

Jest jeszcze jedna kwestia ostatnio czytałam opinię czy wyrok  w którym  pisali kiedy jest nie należyte wykonanie umowy a kiedy tylko uchybienie.....  itd. (gra słów).

12

...jeżeli rozwiązanie albo wypowiedzenie umowy albo odstąpienie od niej nastąpiło w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania. (min. 5% wartości umowy)
czyli mają 3 lata z głowy...